De Zwolse doedelzakband Lowland Brigade Pipe Band heeft een promotiefilm gemaakt. De band, die komend jaar haar 45e verjaardag viert, heeft hiermee uniek promotiemateriaal en weer eens wat anders dan de gebruikelijke flyer of poster.
De vereniging is naarstig op zoek naar nieuwe leden. Pipe major Ad ten Berge: “We zijn op zoek naar nieuwe leden. Niet alleen als nieuwe aanwas, maar ook als verjonging van de band en daarmee ook het voortbestaan van de vereniging. Ons oudste lid is 79 jaar oud en speelt al 41 jaar. Zo zijn er nog een aantal leden boven de 60.” In april jl. heeft de band al een succesvolle open dag georganiseerd waarna twee nieuwe leden zich hebben ingeschreven. Hun opleiding vordert gestaag.
Bewegend beeld
Waar de ene band gebruik maakt van flyers of een poster, is in Zwolle bewust gekozen voor digitale media in de vorm van een video. Ten Berge: “Flyers moet je uitdelen, sociale media zoals Facebook en Instagram wordt gedeeld door iedereen en verdwijnt niet uit beeld zoals een flyer, die vaak toch in de prullenbak wordt gegooid. Eén van onze leden heeft een promotiefilm laten maken voor haar bedrijf en heeft dit ook aangeboden aan onze vereniging.” Martijn Brinks van Lenskracht, film en fotografie [www.lenskracht.nl] heeft de opnames gemaakt tijdens een repetitie en een optreden in de binnenstad van de Overijsselse hoofdstad. Daarmee is de film tweeledig geworden, zowel voor het werven van nieuwe leden, als het creëren en versterken van de naamsbekendheid. Want hoewel de band al een respectabele leeftijd van 44 jaar heeft bereikt, zijn er nog steeds veel Zwollenaren onbekend met de band.
Green Hills of Tyrol
De oplettende kijker en criticus zal het waarschijnlijk zijn opgevallen dat het geluid niet overeenkomt met het beeld. Ten Berge: “We hebben daar bewust voor gekozen. De muziek van ons buitenoptreden werd verstoord door rondrijdende brommers, auto’s en geluid uit het publiek. Daarnaast zouden we bij het gebruik van een eigen opname, meerdere opnames moeten maken om tot een perfect resultaat te komen. Vandaar dat ik een tune heb opgezocht die wij uiteraard ook zelf spelen.” De keuze is uiteindelijk gevallen op The Green Hills of Tyrol, een traditionele en één van de oudste tunes die tegenwoordig nog veelvuldig wordt gespeeld door doedelzakbands. De tune, de benaming van een doedelzaknummer, komt uit de opera ‘William Tell’ van Rossini en is in 1854 door Pipe Major John MacLeod geschreven voor de doedelzak. MacLeod hoorde het nummer toen het werd gespeeld door een Sardijnse militaire band tijdens de Krimoorlog (1853-1856) waar hij diende met zijn regiment, The Argyll and Sutherland Highlanders.
De tune, die verwijst naar een deel van Oostenrijk, kwam in het Schotse ballad-repertoire. Uiteraard hebben de Schotten er uiteindelijk hun eigen draai aangegeven door er een lied op te schrijven: “A Scottish Soldier”, opgedragen aan de Schotten die in oorlogen over de hele wereld hebben gevochten en daarbij soms niet terugkeerden naar hun geboorteland.
Ledenwerving
Dat meer Nederlandse doedelzakbands nieuwe leden zoeken is inmiddels algemeen bekend in doedelzakspelend Nederland. Eerder dit jaar hielden ook andere bands een ‘open dag’ of ‘open repetitie-avond’, waaronder Beatrix Pipe Band uit Hilversum en de Borculose Highland Valley Pipes and Drums. Sybren Vis, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzak Bands (NOvDB) pleitte vorig jaar al voor grootschaliger ledenwervingsacties, en ook Drum Major Kees Westerkamp van Ministerie van Doedelzaken maakt zich zorgen over de toekomst van bands en was in zijn column in het voorjaar van 2021 op zoek naar de oorzaken: “Het lijkt of jongeren de laatste jaren vaker hebben gekozen voor ‘makkelijke’ instrumenten. Ik kreeg het beeld ook bevestigd door muziekleraren verbonden aan muziekscholen. Jongeren zijn steeds minder geïnteresseerd in het veel tijd steken in het aanleren van een muziekinstrument en willen liever op korte termijn snelle resultaten. Het aanleren van bepaalde muziekinstrumenten past daar niet meer in thuis of jongeren stoppen sneller met een muzikale opleiding dan vroeger.” Over de ledenwervingsactie van de Zwolse band is hij positief: “Hopelijk spreekt deze promotievideo van Lowland Brigade meer jongeren aan doordat ze inzetten op sociale media waar veel jongeren actief zijn. Ik hoop ook dat dit zijn vruchten afwerpt bij andere verenigingen door een ledenaanwas of het inzien van het belang van sociale media.” Ook daar speelt Ad ten Berge nog op in: “Mensen delen dit met elkaar op sociale media en gaan op zoek. Stel dat ze uit Limburg bij ons terechtkomen, dan verwijzen wij ze uiteraard door naar een band of vereniging bij hun in de buurt. Het gaat erom dat mensen die graag doedelzak of Schotse drum willen leren spelen, dit in een band met plezier kunnen gaan uitvoeren.”
Wie in Zwolle rondloopt of winkelt, heeft de kans de band onverwacht tegen het lijf te lopen. Daar waar vroeger een vergunning nodig was om optredens in de binnenstad op te voeren, is dat nu niet meer nodig. Daarmee is het voor de vereniging makkelijker spontaan een optreden op te voeren, wat ze ook van plan is vaker te gaan doen. Kijk voor meer informatie over Lowland Brigade Pipe Band op haar website, ons band overzicht of volg ze op Facebook.