Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

11 juli 2024

Geschreven door: Kees

Voor de tweede keer in haar bestaan zal de Holland Massed Pipes and Drums optreden tijdens de openingsceremonie van de Nijmeegse Vierdaagse, de zogenaamde ‘Vlaggenparade’ op zondag 14 juli. Daarnaast marcheert de band weer mee tijdens de intocht over de Via Gladiola op de vierde wandeldag, vrijdag 19 juli.

Van dinsdag 16 tot en met vrijdag 19 juli vindt in Nijmegen de 106e editie plaats van de Nijmeegse Vierdaagse, ook wel The Walk of the World genoemd. Het is het grootste wandelevenement ter wereld dat jaarlijkse meer dan 40.000 wandelaars en vele tienduizenden bezoekers trekt. In 2023 waren 43.338 wandelaars aangemeld, waarvan er op vrijdag 39.213 de finish bereikten na vier dagen wandelen. Voor 2024 hebben zich 47.000 personen aangemeld waarvan zo’n 6.000 militairen. De eerste Vierdaagse was in 1909 en was toen nog een militair evenement met verschillende startpunten in het land. Pas in 1925 werd Nijmegen startpunt en sindsdien heet het evenement Nijmeegse Vierdaagse. Toen in 1928 de Olympische Spelen in Nederland werden gehouden, werden ook buitenlandse wandelaars tot de Nijmeegse Vierdaagse toegelaten. Het aandeel ‘gewone’ wandelaars oversteeg uiteindelijk het aandeel militaire wandelaars.
In 2023 liepen er 77 verschillende nationaliteiten mee in de Nijmeegse Vierdaagse. Muziek is traditioneel een belangrijk onderdeel. Op verschillende momenten, vooraf en tijdens het wandelevenement, zijn fanfares, harmonieën en doedelzakbands te horen. En wie geluk heeft, hoort hier en daar losse militaire doedelzakspelers van Schotse en Canadese eenheden.

Tekst gaat verder onder de galerij

In juli 1955 meldden Nederlandse kranten voor het eerst de aanwezigheid van militaire pipers tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. In de jaren daarop volgend kwam het vaker voor dat buitenlandse militairen hun pipes en drums meenamen naar Nijmegen. Enkele leden van Nederlandse doedelzakbands namen in 2002 het initiatief om een pipe band mee te laten marcheren tijdens de intocht op de vierde wandeldag. Het is de Holland Massed Pipes and Drums (HMPD) die sinds dat jaar vast onderdeel is van de Nijmeegse Vierdaagse. De band is ontstaan in 2000 als gelegenheidsband voor deelname aan de Millennium Parade in Edinburgh. Voor de deelname aan de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse wordt de HMPD ieder jaar samengesteld uit pipers en drummers van diverse Nederlandse doedelzakbands.

In 2008 deed de Holland Massed Pipes and Drums voor het eerst mee aan de openingsceremonie van de Nijmeegse Vierdaagse, de zogenaamde Vlaggenparade. Tijdens deze ceremonie, vergelijkbaar met de opening van de Olympische Spelen, worden de wandelaars verwelkomd. De Vlaggenparade werd in 1928 voor het eerst georganiseerd. Van 1951 tot en met 2011 werd het stadion De Goffert gebruikt voor de ceremonie. Daar kreeg de HMPD het publiek op de hand door een Zuid-Amerikaanse versie van Amazing Grace te spelen. In 2011 was de laatste Vlaggenparade, omdat de belangstelling bij publiek en deelnemers was gedaald.
In 2016, bij de honderdste editie van de Vierdaagse, keerde de Vlaggenparade terug. Sindsdien vindt deze ceremonie plaats door de straten van Nijmegen met als afsluiting de officiële opening van de Vierdaagse op de Wedren. Op zondag 14 juli speelt de Holland Massed Pipes and Drums bij de Vlaggenparade van de 106e editie van de Nijmeegse Vierdaagse.

Enkele dagen later, op de vierde en laatste wandeldag (vrijdag 19 juli), loopt de HPMD mee tijdens de feestelijk intocht over de Via Gladiola. Zo wordt de Sint Annastraat in Nijmegen voor een dag genoemd. Traditiegetrouw worden de wandelaars op de vierde dag, vrijdag, binnengehaald met veel muziek. Op de Via Gladiola begeleiden diverse orkesten en marching bands de wandelaars op hun laatste kilometers. De Holland Massed Pipes and Drums is daarbij ook aanwezig. De band start om 14:00u bij de Union sportvelden in Malden. Nederlandse pipers en drummers die interesse hebben om mee te doen kunnen voor meer informatie terecht op de website van de HMPD (daar staan ook de muziekstukken).

Ministerie van Doedelzaken schreef eerder een bandportret over de Holland Massed Pipes and Drums.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.

Opnieuw Nederlandse deelname aan Tattoo

Opnieuw Nederlandse deelname aan Tattoo

Opnieuw zijn dit jaar twee Nederlandse muzikanten door de selectie gekomen om mee te doen aan wellicht de meest bekende taptoe ter wereld. Viktor Kuppens (Dutch Pipes and Drums) en Serge Tulen (Inter Scaldis Pipes and Drums) reizen binnenkort naar Schotland. Ministerie van Doedelzaken sprak met Serge.