Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Brits bezoek voor laatste Music Show in Duitsland

22 december 2022

Geschreven door: Kees

Music Show Scotland heeft met een kerstshow op zaterdag 17 december in Oberhausen haar rondreis door Duitsland definitief afgesloten. Daarmee komt na meer dan vijftien jaar een einde aan touren buiten Nederland. De Borculose muziek- en showproductie trok volle zalen in heel Duitsland. Bijzondere gasten in Oberhausen waren de Schotse zangeres Isla St Clair en documentairemaker Patrick King. Zij maakten in 1998 de film ‘When the Pipers Play’. Het gelijknamige lied wordt ook tijdens Music Show Scotland gespeeld en is inmiddels ook een publiekslieveling onder bezoekers.

Duizenden bezochten Music Show Scotland

Ooit begonnen in 2006 als een concert van Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo, groeide Music Show Scotland uit van een kleine productie tot een internationale show. De cast telt momenteel meer dan 200 artiesten en crew van zeven verschillende nationaliteiten. Deelnemende doedelzakbands, dansgroepen en orkestleden komen uit Nederland, Duitsland, Schotland, België, Ierland, Engeland en Zwitserland. Van 2007 tot en met het voorjaar van 2010 tourde de show langs kleine hallen in Duitsland. In 2010 was de populariteit van de show zo gestegen dat er grotere hallen gehuurd moesten worden. De Rudolf Weber Arena in Oberhausen was op 4 oktober 2010 de start van een rondreis langs nog grotere Duitse hallen. De show ging naar Berlijn, Hannover, Düsseldorf, München en Mannheim, maar er werden ook kleine steden aangedaan zoals Schwerin, Kiel, Bamberg, Neu-Ulm en Krefeld. Duizenden Duitsers maakten kennis met Schotse muziek en dans, mannen en vrouwen in kilt en kleurrijke uniformen en kostuums. Alhoewel de show Schots georiënteerd was, stond er ook Ierse muziek op het programma. In 2012 vond de eerste grote show in Nederland plaats in Omnisport in Apeldoorn. Vanaf 2014 werd Ahoy Rotterdam de vaste locatie van de jaarlijkse Music Show Scotland. Ook ging de productie naar Denemarken, België en Zwitserland. In 2017 en 2018 vonden er speciale kerstshows plaats in het GelreDome in Arnhem. Eind 2019 maakte de productieleiding bekend de tour in 2020 te stoppen. Door de pandemie verschoof dat naar maart 2023. De reis langs Europese hallen gaat plaats maken voor een nieuwe show op een vaste locatie waar de show ooit begon, in Borculo.

Bijzonder bezoek uit Schotland

De Duitse, en daarmee ook buitenlandse, tour van Music Show Scotland eindigde op zaterdag 17 december 2022 in Oberhausen. Het was de derde keer dat de show daar was en zo’n 4.200 bezoekers genoten zichtbaar en hoorbaar van het drie uur durende programma vol Schotse en Keltische muziek. Speciaal voor de feestdagen werden er ook enkele speciaal gearrangeerde muziekstukken gespeeld zoals ‘Ave Maria’, ‘Walking in the Air’ en ‘Little Drummer Boy’. Folkband Harmony Glen, sinds 2018 onderdeel van Music Show Scotland, kreeg het publiek zo ver mee te zingen met een kerstlied. Speciale gasten afgelopen zaterdag waren de Schotse zangeres Isla St Clair en journalist en documentairemaker Patrick King. St Clair zingt al sinds haar jeugd Schotse liederen en is in het Verenigd Koninkrijk bekend als zangeres en televisiepresentatrice. King produceerde de afgelopen decennia diverse televisiedocumentaires. Beiden maakten in 1998 de documentaire ‘When the Pipers Play’ over de geschiedenis van de Schotse doedelzak en haar betekenis voor het Britse leger en veteranen. King arrangeerde het Schotse liedje ‘Oh Waly, Waly’, maakte er tekst voor die in het teken stond van militaire soldaten en veteranen en zo ontstond het lied ‘When the Pipers Play’. Het werd gebruikt voor de gelijknamige documentaire die vijf jaar lang een hit was op de Amerikaanse televisie. Isla St Clair zong niet alleen ‘When the Pipers Play’ maar ook de andere muziek in de documentaire.

Brits bezoek tijdens Music Show Scotland op 17 december 2022 in Oberhausen. Van links naar rechts: senior drum major Kees Westerkamp, zangeres/muzikant/productieleider Anke Beerten, journalist/producer Patrick King, dirigent/producent Hans Beerten, zangeres/muzikant Marian Beerten, zangeres Isla St Clair, drum major Warre Moyson, drum major Jacques Vleemink.
© Heiko Messerschmidt

Een groot aantal doedelzakbands in de wereld hebben het muziekstuk ‘When the Pipers Play’ op het repertoire staan, maar van de versie van de Music Show Scotland waren Isla St Clair en Patrick King al enkele jaren onder de indruk. Dat was uiteindelijk de aanleiding voor een bezoek van de beide Britten aan de Music Show Scotland in Oberhausen. Het tweetal maakte ’s middags, tijdens de generale repetities, kennis met de dirigent van de show Hans Beerten en de Nederlandse zangeres van ’When the Pipers Play’, Marian Beerten. ’s Avonds bezochten St Clair en King de show en waren na afloop enthousiast over het concept en de muziek van Music Show Scotland. Diverse leden van het muzikale team ontvingen van King en St Clair de dvd met daarop de twee documentaires: ‘Instrument of War’ en de documentaire ‘When the Pipers Play’. De dvd’s worden nog steeds verkocht op de eigen webshop van Patrick King en Isla St Clair.

De tour van Music Show Scotland eindigt officieel op zaterdag 4 maart 2023 in Ahoy Rotterdam. Daarna neemt de show een pauze en keert terug op een vaste locatie in Borculo met een nieuwe show. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend. Wie de laatste Music Show Scotland on Tour wil meemaken in Ahoy Rotterdam, kan kaarten kopen bij de Nationale Theaterkassa.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen