Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

MacBeth scoort tijdens competitie in Bremen

23 januari 2023

Geschreven door: Kees

Tijdens het weekend van 21 en 22 januari vond de 16e editie van de BAG Winter Competition in Bremen plaats. Een miniband van The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen behaalde een tweede plaats in Graad 4 March en een derde plaats in Graad 3 MSR.

De Winter Competition is onderdeel van een serie wedstrijden die jaarlijks onder het reglement van de Duitse organisatie voor doedelzakbands, Bagpipe Association of Germany (BAG), bij de oosterburen wordt gehouden. De organisatie van de Winter Competition is in handen van Crest of Gordon Pipes and Drums, de doedelzakband uit Bremen. Sinds 2005 vindt het evenement jaarlijks plaats in de maand januari. Ooit gestart in Bremen, vond het evenement tussen 2007 en 2016 plaats in Hamburg. Daarna keerde het terug naar de Hanzestad Bremen. De competitie is niet alleen voor kwintetten, een groep bestaande uit 5 spelers, in Graad 4 March, Graad 3 Medley en Open Graad MSR (March, Strathspey en Reel). Ook solo doedelzakspelers en drummers kunnen deelnemen in verschillende onderdelen zoals Piobaireached, March, Urlar, Hornpipe/Jig en MSR.

De 16e editie trok deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Oekraïne, Nederland en Denemarken. Vanuit heel Duitsland waren pipe bands en solisten naar Bremen gekomen, zowel bekende bands als minder bekende bands. Uit Denemarken waren twee bands aanwezig en maar één Nederlandse pipe band was naar Bremen gereisd. Net als tijdens de competitie in Peine, in mei 2022, viel het op dat Duitse doedelzakbands erg geïnteresseerd zijn in deelname aan competities om hun kwaliteitsniveau te verhogen. In tegenstelling tot Peine, waar met name complete bands deelnemen, is Bremen uitermate geschikt voor kleine groepen. Zaterdag stond in het teken van de kwintetten en solisten. Op zondag waren er alleen wedstijden voor piping solisten. Ook waren er diverse standhouders met producten en diensten voor pipe band en individuele spelers.

Miniband (kwintet) onder leiding van pipe sergeant Robert van Straten (uiterst links) op 21 januari in Bremen.
© The Clan MacBeth Pipe Band

Met zestien deelnemende kwintetten bevond de Groningse Clan MacBeth Pipe Band zich in een stevig competitieveld. De miniband stond onder leiding van pipe sergeant Robert van Straten en telde drie doedelzakspelers, een bass drummer en een snare drummer. In Graad 4 March behaalde het kwintet een tweede plaats van de vijftien, en in Graad 3 MSR een derde plaats van de drie deelnemende bands. Juryleden waren Greg McAllister, Ben Duncan, William Glenholms en Glenn Higgins.

De Groningers deden ook zondag mee. In het onderdeel “Graad 4 6/8 March” behaalde Robert van Straten een zesde plaats (van de 22 deelnemers). Piper Chris Lubbinge deed voor de eerste keer mee aan een competitie voor solospelers: “Het was een erg leuk weekend. Het was voor het eerst dat ik mee deed aan een wedstrijd voor solspelers en ik heb er een hoop van geleerd”. Lubbinge deed mee aan het onderdeel “Graad 3 -Slow Air/Slow March/Jig”. Ook voor piper Tiemen Bosma was het de eerste keer. Hij speelde mee in het onderdeel “Graad 4 6/8 March”. “Het was een geweldig weekend. Meer Nederlandse pipe bands zouden moeten meedoen aan deze competitie”, aldus Tiemen die vanaf september bij The Clan MacBeth Pipe Band pipe major Tom van Zwieten tijdelijk gaat vervangen omdat hij vanwege werk tot het voorjaar van 2024 niet bij de band kan zijn.

Robert van Straten had afgelopen weekend de muzikale leiding bij de miniband van The Clan MacBeth Pipe Band. Hij kijkt terug op een geslaagd weekend. “Bijzonder was dat het ‘prijzengeld’ niet bestond uit geld maar uit tegoedbonnen die kunnen worden besteed bij de bedrijven die de Winter Competition sponsorden”. Ook het sociale deel van de competitie was goed geregeld. De organisatie had zaterdagavond het Beierse restaurant ‘Paulaner’s‘ in Bremen afgehuurd. Daar konden de deelnemers niet alleen gezamenlijk eten maar ook genieten van doedelzakmuziek. Diverse Schotten, zoals de juryleden en Craig Munro (Wallace Bagpipes), gaven mini-optredens. “Met deze Winter Competition is een prima start gemaakt met het competitieseizoen voor doedelzakbands”, aldus Van Straten die uitkijkt naar de komende competities.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.