Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Doedelzakbands eren Robert Burns

25 januari 2023

Op 25 januari vieren Schotten en liefhebbers van de Schotse cultuur over de gehele wereld de geboortedag van de in 1759 geboren Schotse dichter en tekstschrijver Robert Burns. Ook in Nederland staan diverse pipe bands stil bij de man die vooral bekend is van het lied ‘Auld Lang Syne’. Bij Dutch Pipes and Drums uit Tilburg en The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen is het eten van Haggis al jaren een traditie. The Cape Breton Highlanders uit Leeuwarden organiseert dit jaar voor de tweede keer in haar bestaan het zogenaamde Burns Supper. Nieuwkomer is Beatrix Pipe Band uit Hilversum die voor het eerst een avond heeft georganiseerd rondom Robert Burns.

Robert Burns is een nationale held in Schotland. Hij werd maar 37 jaar oud (1759-1796) maar schreef een enorme hoeveelheid gedichten en liedteksten. Diverse muziek van Burns wordt ook door doedelzakbands gespeeld waarvan ‘Auld Lang Syne’ het bekendst is. Het is een populair afscheidslied en wordt vaak gespeeld op Oudejaarsavond. Veel muzikanten kennen ook de tune  ‘A Man’s A Man for A’ That’ die vooral tijdens de jaarlijkse Burns-festiviteiten een centrale rol speelt. Over de hele wereld organiseren Schotten en liefhebbers van de Schotse cultuur zogenaamde ‘Burns Suppers’. Tijdens zo’n avond wordt traditioneel Haggis, gestampte koolrapen en aardappelen en natuurlijk whisky geserveerd. Uiteraard wordt er doedelzakmuziek gespeeld en teksten van Robert Burns voorgedragen. Alles ter ere van deze Schotse beroemdheid.

Poster Burns Supper van The Cape Breton Highlanders of Friesland, 2023

In Nederland staan jaarlijks diverse doedelzakbands stil bij de geboortedag van Robert Burns. The Clan MacBeth Pipe Band organiseert al sinds haar oprichting in 1987 een ode aan Burns. Tijdens de repetitie-avond die het dichtst bij 25 januari ligt, organiseert de vereniging voor haar leden een ‘Ode aan de Haggis’ en aan Burns. Het restaurant ‘Het Wapen van Schotland’ levert de Haggis aan Groningen. Onder de klanken van doedelzakmuziek wordt de Haggis naar binnen gedragen. Na de zogenaamde ‘Address to a Haggis’ wordt er gegeten en meer muziek gemaakt.

Ook bij de Tilburgse vereniging Dutch Pipes and Drums wordt stilgestaan bij Robert Burns. De vereniging organiseert al vele jaren een Burns Supper voor leden en aanhang. Dit jaar vindt het plaats op de verjaardag van Burns zelf, woensdag 25 januari. De Beatrix Pipe Band in Hilversum organiseert dit jaar voor het eerst een Burns Supper. In het clubgebouw ontvangt de vereniging vrijdag 27 januari iets meer dan vijftig genodigden die zich daarvoor moest aanmelden. De Haggis voor Beatrix wordt geleverd door het Schotse restaurant ‘Hielander’ in Alkmaar.

De doedelzakband The Cape Breton Highlanders of Friesland uit Leeuwarden organiseerde in 2020 voor het eerst een Burns Supper en doet dit op zaterdag 4 februari voor de tweede keer. De vereniging nodigt ook niet-leden uit om kennis te maken met Burns en de Schotse cultuur. Jelle Calsbeek: “We hebben plek voor maximaal veertig genodigden en er is nog ruimte. Naast doedelzakmuziek kunnen onze gasten genieten van Annemarie de Bie van de muziekgroep Fling.” Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Cape Breton Highlanders of Friesland of de flyer in dit artikel.

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Scotfest van Xanten naar Goch

Scotfest van Xanten naar Goch

De 14e editie van Scotfest vindt niet plaats in Xanten maar in Goch. Daarmee lijkt het kleine maar sfeervolle festival (met competitie), net over de grens bij Nijmegen, een nieuwe vaste locatie te hebben gevonden.

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft een nieuw bestuur. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op zaterdag 13 mei was er kritiek maar werd er ook gesproken over de toekomst. Het bestuur beloofde met een plan te komen.

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Maar haar voorliefde voor Schotland en pipe bands gaat veel verder terug.