Ministerie van Doedelzaken

Travel Guide

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

4 augustus 2023

Geschreven door: Rob

Ben jij één van die Nederlanders die de afgelopen weken nog een last minute naar Schotland heeft geboekt of was je juist één van de early birds. Geen zorgen, voor jullie beiden hebben we een aantal evenementen die deze maand in Schotland plaats vinden op een rij gezet. Augustus is namelijk dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.

The Royal Edinburgh Military Tattoo (REMT). De Tattoo ontstond in 1949 als militaire bijdrage aan het Edinburgh Festival dat ook in augustus plaatsvindt. Het Edinburgh Festival bestaat onder andere uit een boekenfestival, een jazz and blues festival en een theaterfestival, beter bekend als het Edinburgh Fringe Festival. De eerste editie van de Tattoo vond plaats in Princess Street Gardens waarna het in 1950 verhuisde naar de esplanade van Edinburgh Castle. Jaarlijks bezoeken zo’n 220.000 mensen de Tattoo en wordt de taptoe in 40 landen op televisie uitgezonden.

Tijdens de REMT treden (militaire) orkesten en showgroepen op uit de hele wereld. Het hoogtepunt is voor veel bezoekers The Massed Pipes and Drums, die wordt samengesteld uit militaire pipe bands van over de hele wereld. De laatste jaren maken ook civiele pipe bands onderdeel uit van deze samengestelde band. Omdat de afgelopen jaren veel Schotse militaire doedelzakbands zijn verdwenen door de opheffing van legeronderdelen, wordt er steeds meer een beroep gedaan op pipe bands uit het buitenland, zoals Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Dit zijn landen waar veel Schotten in het verleden naar toe zijn geëmigreerd en doedelzakbands hebben opgericht. Ook heeft de Tattoo in samenwerking met onder andere de Royal Scottish Pipe Band Association enkele jaren geleden ‘The Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes and Drums’ opgericht. ‘The Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes and Drums’ is een speciale pipe band die bestaat uit burgermuzikanten die deelnemen aan taptoe. Deze band is ook toegankelijk voor doedelzakspelers uit andere Europese landen. Dit jaar spelen Nederlanders Arie van Sluijs en Viktor Kuppens mee. Ministerie van Doedelzaken sprak eerder met Arie van Sluijs over zijn deelname aan de Tattoo. Wil je Arie en Viktor zelf zien spelen? De tattoo vindt dit jaar plaats van vrijdag 4 tot en met zaterdag 26 augustus plaats. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

Massed Pipes and Drums tijdens The Royal Edinburgh Military Tattoo
© The Royal Edinburgh Military Tattoo

Piping Live!

Terwijl de hoofdstad wordt overspoeld door bezoekers van de Tattoo, moeten de echte liefhebbers van doedelzakmuziek eigenlijk naar Glasgow gaan. Van 12 tot 20 augustus vindt daar namelijk de twintigste editie van hét doedelzakevenement plaats: Piping Live!. Gedurende een hele week vinden tal van optredens, competities en andere evenementen plaats.

Ben je deze week in de buurt van Glasgow en wil je proberen of doedelzakspelen wat voor jou is? Doe dan mee aan Come and Try Piping. Heb interesse in een andere ‘soort’ doedelzak, ga dan naar één van de drie Learn@Live! workshops waar ze de Uilleann Pipes en Northumbrian Pipes behandelen of de aanpak van een ‘March-Strasphey-Reel’op de Great Highland Bagipe met je doornemen. Laat je je pipes of chanter liever thuis en geef je de voorkeur aan het luisteren naar ‘the best of the best’? Er zijn verschillende solo piping en drumming competies en recitals waaronder de Masters Solo Piping Competion: Piobaireachd en March Strathspey and Reel, Lunchtime Recitals en het International Quartet Competition. Kijk voor een volledig overzicht van alle evenementen en details op de website van Piping Live! Deze drie evenementen willen we je echt niet onthouden:

Buchanan Street

Van maandag tot donderdag geven verschillende bands uit alle windstreken een optreden op Buchanan Street. Met mini-concerten op de trappen van The Glasgow Royal Concert Hall, Fiveways op TGI Fridays en op St. Enoch Square zullen ze je trakteren op de crème de la crème uit de pipe band wereld. Een greep uit de bands die optreden:

  • City of Edinburgh Pipe Band (GB)
  • Auckland and District Pipe Band (NZ)
  • Sons of Holyland & District (IL)
  • Sri Damesh Sikh Malaysian Pipe Band (MY)
  • The Royal Edinburgh Military Tattoo Pipes & Drums (GB)
  • Glendore High School Pipe Band (US)
  • Bagad Brieg (FR)
  • Riverside Alliance Pipe Band (BE)

Uiteraard hoeft voor dit optreden geen toegang te worden betaald. Kijk hier voor een overzicht van bands en de tijden.

Toronto Fire Pipes & Drums op Buchanan Street
© Piping Live!

Piping Live! Big Band

De Piping Live! Big Band keert voor de zesde keer terug, waarbij doedelzakspelers van alle leeftijden en niveaus worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit groepsevenement.

Op maandag 14 augustus verzamelen zich zo’n 150 pipers, variërend van leerlingen die op de chanter spelen tot doorgewinterde professionals met jarenlange ervaring als doedelzakspeler. Omdat het plein George Square dit jaar niet beschikbaar is, zal de Big Band voor het eerst door de straten van Glasgow’s West End lopen en een repetoire van tunes ten gehore brengen die iedereen mee kan spelen. De parade begint om 12:00u bij Mansfield Park.

Speel jij practice-chanter, doedelzak, snare-, bass- of tenor drum of ben je drum major? Meld je dan aan voor dit evenement en speel met spelers van alle leeftijden. Op vorige edities varieerde de leeftijd van 8 tot 86 jaar! Je kunt je aanmelden op de Big Band pagina van Piping Live!.

De Piping Live! Big Band in 2022
© Piping Live!

Pre-Worlds Concert

Traditioneel wordt de woensdag voor de World Pipe Band Championships een concert gegeven door een graad 1 band. Dit jaar is de eer aan de Canadese Simon Fraser University Pipe Band met hun show ‘Generations’. De band heeft zesmaal de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands gewonnen en heeft concerten gegeven in onder andere het Sydney Opera House, Carnegie Hall en Lincoln Center (beiden in New York). Het is de vijfde keer dat ze het Pre-Worlds concert mogen geven. Hun show uit 2015, ‘Nous Sommes Prêtes / We are Ready’, wordt door critici beschouwd als één van de beste Pre-Worlds concerten.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het concert dit jaar vanwege renovaties niet plaatsvinden in The Glasgow Royal Concert Hall, maar in het auditorium Armadillo van The Scottish Event Campus, net buiten het stadscentrum. Het concert vindt plaats op woensdag 16 augustus en de zaal is vanaf 18:30u geopend. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

SFU tijdens een van de shows in Lincoln Stage Center, New York
© SFU | Flickr | CC BY 2.0

World Pipe Band Championships

Hét hoogtepunt van de week, en voor de doedelzakspeler de climax van het jaar, zijn de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands. Duizenden pipers, drummers en tientallen drum majors vormen honderden doedelzakbands en strijden om de eer en de bekers. Het park ‘Glasgow Green’ wordt omgetoverd tot een ware strijdarena en aangekleed met stands waar je Schotse waren, souvenirs en lekkernijen kan kopen. Lukt het de huidige kampioen Field Marshal Montgomery (Canada) om de titel te behouden? Kijk voor meer informatie op de website van Glasgow Life.

Zesvoudig wereldkampioen Simon Fraser University
© SFU | Flickr | CC BY 2.0

Highland Games

We kunnen ons voorstellen dat je misschien niet de hele week in Edinburgh of Glasgow bent. Wie aan Schotland denkt, denkt vaak aan whisky, doedelzakken en… highland games! De oorsprong van deze games is al eeuwen oud en waren activiteiten tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van de clan, de zogeheten gatherings. De aanwezigheid van de clans is tegenwoordig meer sociaal en ceremonieel dan de ‘wedstrijden’ die het vroeger waren. Elk Highland Games evenement heeft zijn eigen unieke karakter en sfeer en wordt daarnaast gehouden op de meest spectaculaire en schilderachtige locaties. Vaste onderdelen van de games zijn paalwerpen, touwtrekken en kogelslingeren. Daarnaast zijn er vaak demonstraties en wedstrijden schapendrijven, Highland Dancing competities en mag de Great Highland Bagpipe niet ontbreken. Veel evenementen duren tot laat in de avond en worden vergezeld door muzikale optredens en ceilidhs.

Geniet van de Schotse gastvrijheid en aanschouw een aangrijpend (sport)spektakel, dans, muziek en meer. Van mei tot september vinden er bijna ieder weekend wel Highland Games plaats. Kijk op de kaart voor een uitgebreide lijst van Games deze zomer. Houd uiteraard ook de aanplakbiljetten tijdens je vakantie in de gaten voor de vaak ‘kleinere’ maar minstens net zo sfeervolle Highland Games bij jou in de buurt.

Aboyne Highland Games

Waneer: zaterdag 5 augustus 2023
Waar: The Green, aboyne, Aberdeenshire
Meer informatie: https://www.aboynegames.com/

Aberlour Strathspey Highland Games

Waneer: zaterdag 5 augustus 2023
Waar: Alice Littler Memorial Park, Aberlour, Moray
Meer informatie: http://aberlourhighlandgames.co.uk/

Bridge of Allan Highland Games

Waneer: zondag 6 augustus 2023
Waar: Strathallan Games Park, Airthrey Ave, Bridge of Allan, Stirling
Meer informatie: http://www.bofagames.com/

Isle of Skye Highland Games

Waneer: woensdag 9 augustus 2023
Waar: The Lump, Portree, Isle of Skye
Meer informatie: http://www.skye-highland-games.co.uk/

Ballater Highland Games

Waneer: donderdag 10 augustus 2023
Waar: Monaltrie Park, Old Station Pl, Ballater, Aberdeenshire
Meer informatie: http://www.ballaterhighlandgames.com/

Assynt Highland Games

Waneer: vrijdag 11 augustus 2023
Waar: Culag Park, Lochinver, Highland
Meer informatie: https://www.assynthighlandgames.co.uk/

Atholl & Breadalbane Highland Games

Waneer: vrijdag 11 & zaterdag 12 augustus 2023
Waar: Games Field, Wade’s Park, Aberfeldy, Perth and Kinross
Meer informatie: http://www.aberfeldyshowandgames.co.uk/

North Berwick International Highland Games

Waneer: zaterdag 12 augustus 2023
Waar: East Road, North Berwick, East Lothian
Meer informatie: http://www.northberwickhighlandgames.org/

Bute Highland Games

Waneer: zaterdag 12 augustus 2023
Waar: The Stadium, High Street, Rothesay, Isle of Bute
Meer informatie: http://www.butehighlandgames.org/

Abernethy Highland Games

Waneer: zaterdag 12 augustus 2023
Waar: Nethy Bridge Games Field, PH25 3DA, Nethy Bridge, Highland
Meer informatie: http://nethybridge.com/abernethy-highland-games

Perth Highland Games

Waneer: zondag 13 augustus 2023
Waar: South Inch, Perth, Perth and Kinross
Meer informatie: https://perthhighlandgames.co.uk/

Glenisla Highland Games

Waneer: vrijdag 18 augustus 2023
Waar: The Haugh, Forter, Angus
Meer informatie: http://www.glenislahighlandgames.co.uk/

Stirling Highland Games

Waneer: zaterdag 19 augustus 2023
Waar: Stirling Sports Village, Borrowmeadow Farm Road, Stirling
Meer informatie: http://www.stirlinghighlandgames.com/

Hemsdale Highland Games

Waneer: zaterdag 19 augustus 2023
Waar: Couper Park, Helmsdale, Highland
Meer informatie: http://www.helmsdalegames.co.uk/

Crieff Highland Gathering

Waneer: zondag 20 augustus 2023
Waar: Market Park, Crieff, Perth and Kinross
Meer informatie: http://www.crieffhighlandgathering.com/

The Argyllshire Gathering Oban Games

Waneer: donderdag 24 augustus 2023
Waar: Mossfield Stadium, Oban, Argyll and Bute
Meer informatie: http://www.obangames.com/

Cowal Highland Gathering

Waneer: donderdag 24 tot en met zondag 27 augustus 2023
Waar: Dunoon Stadium, Dunoon, Argyll and Bute

De Cowal Highland Gathering in Dunoon, Argyll, is de grootste, meest spectaculaire Highland Games ter wereld. Nergens anders zul je pipers van wereldklasse, dansers en atleten zien concurreren op zo’n grote schaal. Het is een onvergetelijk evenement voor het hele gezin. Vraag het maar aan de 23.000 bezoekers die hier elk jaar komen om te genieten van de unieke, vriendelijke sfeer en prachtige locatie in de Highlands.

Voor het eerst gehouden in 1894, is het evenement doordrenkt van geschiedenis. De rijke traditie wordt gevierd, maar er zijn ook veel nieuwe elementen toegevoegd. Er is echt voor ieder wat wils, van het kijken naar de wereldkampioenschappen Highland Dancing tot de 5K hardloopwedstrijd. De ‘Salut to the Chieftain’ is één van de hoogtepunten: terwijl de zon in de Firth of Clyde ondergaat, spelen de Massed Pipes and Drums samen ‘Highland Laddie’. Het is een onvergetelijke ervaring en een passend eind van de meest spectaculaire Highland Games.

Glenurquhart Highland Games

Waneer: zaterdag 26 augustus 2023
Waar: Blairbeg Park, Drumnadrochit, Higland
Meer informatie: http://www.glenurquhart-highland-games.co.uk/

Strathardle Highland Gathering

Waneer: zaterdag 26 augustus 2023
Waar: Bannerfield, Kirkmichael, Blairgowrie, Perth and Kinross
Meer informatie: http://strathardlehighlandgames.org.uk/

Lonach Highland Games

Waneer: zondag 27 augustus 2023
Waar: Bellabeg, Strathdon, Aberdeenshire
Meer informatie: http://www.lonach.org/

Braemar Gathering

Waneer: zaterdag 2 september 2023
Waar: Princess Royal and Duke of Fife Memorial Park, Broombank Terrace, Braemar, Aberdeenshire
Meer informatie: https://www.braemargathering.org/

De koninklijke familie is al jaren vaste gast op de Highland Games in Braemar. De Braemar Gathering, of in de volksmond beter bekend als ‘The Games’, zijn jaarlijkse spelen in de vorm van Highland Games met een ruim 900 jaar oude geschiedenis. Geruchten gaan dat de eerste spelen plaatsvonden in de 11e eeuw. Uiteraard zullen de activiteiten en festiviteiten destijds iets anders van vorm zijn geweest dan hoe we ze vandaag kennen. De nadruk lag toen vooral op het jagen, het testen van kracht en moed onder mannen en het feesten. Het festival vond toen vooral plaats in herfst, als de herten goed gevoed waren en veel vet hadden, waardoor het jagen een grote rol speelde. Na 1715 veranderde dit. Kort na september dat jaar werden de spelen gebruikt om een Jacobitische opstand te plannen. Door die opstand waren vanaf 1746 alle bijeenkomsten in de Hooglanden, en dus ook de spelen, voor langere tijd verboden. In 1782, toen de ‘Act of Proscription’ werd ingetrokken kwam er weer een grote groep mensen bijeen in Glen Dee in Braemar om ‘The Gathering’ te vieren. De spelen waren enigszins veranderd en begonnen veel te lijken op ‘onze’ Highland Games. In 1815 werd de Braemar Highland Society opgericht en uiteindelijk in 1832 werden de eerste Highland Games gehouden zoals wij ze tegenwoordig kennen. 

De Gathering is vooral bekend geworden als één van de weinige Schotse evenementen die worden bijgewoond door de koninklijke familie. De koninklijke familie is namelijk beschermheer van het evenement sinds 1848, toen koningin Victoria het evenement voor het eerst bijwoonde en verheugd was het evenement te blijven steunen. Sinds die tijd wordt de rol gedragen door de regerende monarch en krijgen zij de titel ‘Chieftain of the Braemar Gathering’.

Blairgowrie & Rattray Highland Games

Waneer: zondag 3 september 2023
Waar: Bogles Field, Essendy Road, Blairgowrie, Perth and Kinross
Meer informatie: http://www.blairgowriehighlandgames.co.uk/

Pitlochry Highland Games

Waneer: zaterdag 9 september 2023
Waar: Recreation Ground, Ferry Road, Pitlochry, Perth and Kinross
Meer informatie: http://www.pitlochryhighlandgames.co.uk/

Brongegevens: Scotland Welcomes You

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.