Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

23 augustus 2023

Geschreven door: Kees

Tijdens de World Pipe Band Championships in het Schotse Glasgow, zaterdag 19 augustus, werd de doedelzakband Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje. Voor Robbert voelt het als een openstaande wens die nu is afgevinkt. We spraken met hem kort na zijn terugkeer uit Schotland.

Bijna een jaar lang reisde Robbert van Gorp van Tilburg naar Edinburgh. Sinds september 2022 was hij terug bij Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band. Een doedelzakband, opgericht in 1972, ten Westen van Edinburgh. Robbert is geen onbekende in de Nederlandse en Schotse doedelzakwereld. Hij begon als klein jongetje bij de Tilburgse band Dutch Pipes and Drums als tenor drummer, maar specialiseerde zich al snel ook in drum majoring. Tijdens zijn studie aan Avans Hogeschool verbleef hij voor zijn afstudeerproject in Schotland. Na het behalen van zijn Hbo-diploma bleef hij in Schotland werken en was hij van 2004 tot 2006 lid van Lothian and Borders Police Pipe Band (de band werd in 2013 na meer dan honderd jaar opgeheven). Robbert keerde in 2006 terug naar Nederland en speelde twee jaar bij Antwerp & District Pipe Band die toen onder leiding stond van Thomas Kerkhof. Ook Thomas had pipe band ervaring opgedaan in Schotland. Naast het spelen in zowel binnen- als buitenland gebruikte hij zijn ICT ervaring om de digitale community Pipeband.nl op te richten. Voorheen was Pipeband.nl een internetforum, en gaat tegenwoordig door het leven als Facebookgroep. Maar het ‘Schotse bloed’ kruipt waar het niet gaan kan en bracht hem terug in Schotland. In 2009 werd hij lid van Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band en speelde daar zes jaar jaar als tenor drummer. Ook toen reisde hij op en neer tussen Nederland en Schotland voor zijn muzikale droom. In 2014 was het tijd om zich op zijn gezin en werk in Nederland te richten.

Wereldkampioen 2023 Robbert van Gorp, 19 augustus 2023.
© Joshua Coates – Two Coates Productions

De beste band die nooit de Worlds won

Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band werd opgericht in 1972 en klom al snel op tot een succesvolle doedelzakband die sinds 1980 in graad 1 speelt, het hoogste niveau waarop een pipe band kan spelen. De basis van dat succes heeft te maken met de opleiding van de jeugd die ook in een band spelen, de zogenaamde juvenile band. Vanuit deze juvenile band stromen de jeugdleden door naar de graad 1 band. Aangevuld met spelers die graag bij Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band willen spelen, kent de vereniging een sterke samenstelling van trouwe leden die al lang bij de band spelen. Spelers die vanwege werk of familie-omstandigheden vertrokken, keren later vaak terug bij de band. De band heeft vele prijzen op haar naam staan. In 1983 won Boghall & Bathgate de Britse kampioenschappen. Sindsdien vulde de prijzenkast zich met bekers van de Cowal Highland Gathering en de Britse, Europese en Schotse kampioenschappen. Ook het corps of drums heeft haar sporen verdiend. Zij werd diverse malen wereldkampioen. De laatste keer was in 2012 en ook daar was Robbert bij betrokken. Maar Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band bleef de succesvolle Schotse pipe band die bekend stond als “The best band to have never won the worlds”, aldus Robbert van Gorp. Tot afgelopen zaterdag.

Corps of drums van Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band, 19 augustus 2023.
© Joshua Coates – Two Coates Productions

Openstaande wens is nu afgevinkt

In de zomer van 2022 besloot Robbert terug te keren naar Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band. Hij was sinds zijn vertrek in 2015 altijd lid gebleven maar was niet actief. Het bleef toch kriebelen. “Toen ik eenmaal in Schotland aan graad 1 had geroken, wilde ik niet meer terug naar een Nederlandse band. Dat heeft vooral te maken met de intensiteit van het spelen in de band en ook hoe een pipe band seizoen voor een competitieband werkt. Wat veel mensen niet zien, is dat je van oktober tot aan de World Pipe Band Championships (in augustus het jaar erop) heel intensief bezig bent. Je bent veel onderweg. Tijdens een gemiddeld seizoen ben ik zo’n tienmaal naar Schotland geweest voor de repetities van de band en de competities”, vertelt Robbert van Gorp. “Verleden jaar werd Kerr McQuillan de nieuwe leading drummer bij Boghall & Bathgate. Hij is de zoon van een goede vriend van mij bij de band, en ik heb Kerr zien opgroeien van klein jongetje tot de drummer die hij nu is. Ik wilde sowieso graag terug en Kerr had een lijstje gemaakt met oud-spelers die hij graag in zijn drumsectie wilde hebben. Ik bleek ook op dat lijstje te staan. Mijn besluit heb ik toen snel genomen. Dat we de Wereldkampioenschappen zouden gaan winnen kon niemand van de band in oktober 2022 bedenken, maar de droom was er natuurlijk wel. We hebben er keihard voor gewerkt. Bij de start van het seizoen, begin juni, wonnen we de UK Championships. Enorm groot was de vreugde toen we zaterdag 19 augustus te horen kregen dat we World Pipe Band Champion 2023 waren geworden. Een muzikale droom kwam voor mij uit. Het voelde echt als een wens die nu afgevinkt kon worden, en het grappige is dat ik als 11-jarig jongetje al riep dat ik die trofee wilde winnen. Mijn broer, destijds ook actief bij Dutch Pipes and Drums, kwam met een CD thuis van de World Pipe Band Championships 1993. Ik was gefascineerd door de cover van die CD en met name een trofee die daar op stond.”

190 deelnemende bands waarvan één uit Nederland

De World Pipe Band Championships 2023 werd voor de 75e maal georganiseerd. Er deden 190 pipe bands mee uit vijftien landen. Met 116 bands was Schotland het best vertegenwoordigd. Uit Noord-Ierland kwamen 21 bands, uit Canada 12, uit zowel de Verenigde Staten als Ierland 8 bands en uit Engeland 6. Opvallend detail: zo’n 40% van de deelnemers zijn 21 jaar of jonger. Uit Nederland was één band afkomstig: The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen. Zij kwamen uit in graad 4B en en eindigde op een zestiende plaats van de twintig bands. Behalve Robbert van Gorp speelde nog een Nederlander mee bij een Schotse doedelzakband. Thijs Martens uit Zeeland, en lid van Inter Scaldis Pipes and Drums, speelde bij The Royal Burgh of Annan Pipe Band. Ook deze band werd wereldkampioen maar dan in graad 2. In totaal waren er een kleine 9.000 pipers en drummers te zien en horen in het park Glasgow Green waar het evenement vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus plaats vond. Alle resultaten van de World Pipe Band Championship 2023 zijn te raadplegen op de website van de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA). Voor het winnende optreden van de wereldkampioen zie de opname op YouTube.

Robbert van Gorp blijft nog een jaar bij Boghall & Bathgate spelen als tenor drummer. Daarnaast geeft hij les bij Dutch Pipes and Drums in Tilburg en is hij instructeur tijdens workshops voor tenor drummers. Zo is hij in januari 2024 te gast in Zwitserland bij de Swiss Piping and Drumming School en in maart bij een pipe band in Duitsland.

Bekendmaking wereldkampioen 2023 tijdens de finale van de World Pipe Band Championships in Glasgow op 19 augustus 2023.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen