Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

1 september 2023

Geschreven door: Kees

In september wordt op veel plaatsen in Nederland stilgestaan bij de Operation Market Garden. In september 1944 probeerden de geallieerden de brug bij Arnhem te veroveren met grote verliezen tot gevolg. Beneden de rivieren werden delen van Nederland bevrijd maar de ‘Slag om Arnhem’ was mislukt. Dit jaar is het 79 jaar geleden en tijdens diverse gelegenheden worden de omgekomen en vermiste militairen en burgers herdacht. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol. Waar en wanneer doedelzakken en/of doedelzakbands aanwezig zijn, hebben we op een rijtje gezet.

DatumTijdLocatie en gebeurtenisDoedelzakbandBijzonderheid
Zaterdag 2 september10:00u tot 16:00uOosterbeek. Airborne WandeltochtThe Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums en de Lowland Brigade Pipe Band76e editie van de Airborne Wandeltocht, het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. Duizenden wandelaars herdenken de slachtoffers van Operation Market Garden. Uiteraard is er doedelzakmuziek verzorgd door de Lowland Brigade Pipe Band uit Zwolle en The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen. Maar er worden ook regelmatig pipers gespot uit het buitenland.
Vrijdag 15 september18:45uArnhem. March over the Bridge, John FrostbrugMassed Pipes and Drums Market GardenKorte maar indrukwekkende parade vooraf aan de officiële herdenking. De ‘March over the Bridge’ begint op de top van de John Forstbrug. De Massed Pipes and Drums Market Garden marcheert naar het Airborneplein. The Massed Pipes and Drums Market Garden wordt georganiseerd door The Pipes & Drums of The Royal British Legion, The Netherlands.
Vrijdag 15 september19:00uArnhem. Herdenking AirbornepleinMassed Pipes and Drums Market GardenOfficiële herdenking in aanwezigheid van veteranen, schoolkinderen, vertegenwoordigers van diverse gemeenten en de regering, Nederlandse defensie en de militaire vertegenwoordigers van de landen die in september 1944 deelnamen aan de strijd.
Zaterdag 16 september9:00u-15:30uEde. Herdenking Market Garden Ginkelse HeidePegasus Pipes and DrumsOp de Ginkelse Heide bij Ede vindt de Airborne Luchtlandingen en Herdenking plaats ter gelegenheid van 79 jaar Operation Market Garden plaats. Dit evenement wordt muzikaal omlijst door Pegasus Pipes and Drums en de Regimentsfanfare Garden Grenadiers & Jagers. Het publiek terecht voor een omvangrijk programma. De officiële herdenking met de pipes and drums is van 11:25u tot 12:30u. De doedelzakband zal aansluitend nog enkele malen optreden op het terrein. Voor het complete programma bezoek de speciale website.
Zaterdag 16 september18:45u-21:30uArnhem. Airborne-wedstrijd in het GelreDomeMassed Pipes and Drums Market GardenJaarlijkse Airborne-wedstrijd, dit jaar Vitesse tegen RKC Waalwijk in aanwezigheid van veteranen. Tijdens de pauze een optreden een speciale doedelzakband samengesteld uit pipers en drummers uit diverse landen georganiseerd door The Pipes & Drums of The Royal British Legion, The Netherlands. Meer informatie op de website van Vitesse.
Zaterdag 16 september19:00-22:30uOosterbeek. Airborne TaptoePegasus Pipes and DrumsOp het Raadhuisplein een muziekspektakel met diverse showbands waaronder een doedelzakband. Meer informatie op de website van de taptoe.
Zondag 17 september11:00u (publiek uiterlijk aanwezig om 10:45u)Oosterbeek. Airborne Memorial ServicePegasus Pipes and DrumsJaarlijkse herdenking van de geallieerde militairen die omkwamen tijdens ‘Operation Market Garden’ in Arnhem, Oosterbeek, Ede en Driel in 1944. Tijdens de Airborne Memorial Service op het Arnhem Oosterbeek War Cemetery worden in het bijzonder de militairen herdacht. Meer informatie, zie de website van de organisatie (The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity).
Zaterdag 23 septemberGehele dagEde. Pegasus WandelfestivalPegasus Pipes and DrumsWandeltocht ter nagedachtenis aan operatie Pegasus 1 die plaatsvond in de nacht van 22 op 23 oktober. Ondergedoken geallieerde militairen werden in veiligheid gebracht. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Nederlandse doedelzakband die sterke banden heeft met het Britse Parachute Regiment, The Pegasus Pipes and Drums.
De informatie voor dit overzicht is door ons verzameld op basis van informatie op de website van organisatoren en een belronde met de genoemde doedelzakbands. Er kunnen altijd wijzigingen optreden in het programma. Raadpleeg de website van de organisatie of doedelzakband voor u op pad gaat. Ministerie van Doedelzaken is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de aan ons door derden aangeleverde informatie.

Voor een compleet overzicht van alle herdenkingen met betrekking tot Market Garden zie de website van de Stichting Airborne Herdenkingen. Let op: bij NIET alle evenementen is doedelzakmuziek aanwezig.

Foto: Het Airborne Monument op de Ginkelse Heide. Ministerie van Doedelzaken

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.