Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Doedelzakband bij herdenking Slag om Arnhem

19 september 2020

Geschreven door: Kees

In Arnhem is vrijdagavond 18 september herdacht dat 76 jaar geleden, in september 1944, de Slag om Arnhem plaatsvond. De jaarlijks herdenking in Arnhem was dit jaar korter en de aanwezige bands waren kleiner.

In Arnhem is vrijdagavond 18 september herdacht dat 76 jaar geleden, in september 1944, de Slag om Arnhem plaatsvond. De geplande inname van Arnhem en de brug over Rijn was onderdeel van Operation Market waarbij de Geallieerden vanuit België via Nederland wilde doorstoten naar delen van Duitsland. De operatie bevrijdde grote delen van het zuiden van ons land maar de brug bij Arnhem was letterlijk een ‘brug te ver’ (A bridge too far) en vele militairen en burgers verloren het leven.

De jaarlijks herdenking in Arnhem was dit jaar kleinschaliger opgezet. Geen veteranen, geen publiek en geen grote doedelzakbandformatie met pipers en drummers uit Engeland, Schotland en Nederland. De plechtigheid was korter en de aanwezige bands waren kleiner.

De ceremonie begon in de Eusebiuskerk waar de doedelzakspeler van The Pipes and Drums of The Royal British Legion, The Netherlands het lament Flowers of the Forest speelde in aanwezigheid van de genodigden. Daarna ging men onder begeleiding van een tamboer van de Arnhem Band richting het Airborneplein, aan de voet van de John Frost brug, voor de kransleggingen bij het monument. De muziek werd verzorgd door zestien muzikanten van de Arnhem Band (een scoutingband) en veertien pipers en drummers van de The Pipes and Drums of The Royal British Legion, The Netherlands en de Pegasus Pipes and Drums. De gecombineerde band stond onder leiding van pipe major Henk Meussen, drum sergeant Frank Janssen en drum major Kees Westerkamp.

Als de situatie rond COVID19 het toelaat is er volgend jaar weer een grote doedelzakband aanwezig bij de herdenking die traditiegetrouw, vooraf aan de herdenking, over de John Frostbrug naar het Airborneplein marcheert.

Foto’s:
V. Janssen: doedelzakband op het Airborneplein
Ministerie van Doedelzaken: stemmen en inspelen bij het Stadskantoor in Arnhem

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.