In Arnhem is vrijdagavond 18 september herdacht dat 76 jaar geleden, in september 1944, de Slag om Arnhem plaatsvond. De jaarlijks herdenking in Arnhem was dit jaar korter en de aanwezige bands waren kleiner.
In Arnhem is vrijdagavond 18 september herdacht dat 76 jaar geleden, in september 1944, de Slag om Arnhem plaatsvond. De geplande inname van Arnhem en de brug over Rijn was onderdeel van Operation Market waarbij de Geallieerden vanuit België via Nederland wilde doorstoten naar delen van Duitsland. De operatie bevrijdde grote delen van het zuiden van ons land maar de brug bij Arnhem was letterlijk een ‘brug te ver’ (A bridge too far) en vele militairen en burgers verloren het leven.
De jaarlijks herdenking in Arnhem was dit jaar kleinschaliger opgezet. Geen veteranen, geen publiek en geen grote doedelzakbandformatie met pipers en drummers uit Engeland, Schotland en Nederland. De plechtigheid was korter en de aanwezige bands waren kleiner.
De ceremonie begon in de Eusebiuskerk waar de doedelzakspeler van The Pipes and Drums of The Royal British Legion, The Netherlands het lament Flowers of the Forest speelde in aanwezigheid van de genodigden. Daarna ging men onder begeleiding van een tamboer van de Arnhem Band richting het Airborneplein, aan de voet van de John Frost brug, voor de kransleggingen bij het monument. De muziek werd verzorgd door zestien muzikanten van de Arnhem Band (een scoutingband) en veertien pipers en drummers van de The Pipes and Drums of The Royal British Legion, The Netherlands en de Pegasus Pipes and Drums. De gecombineerde band stond onder leiding van pipe major Henk Meussen, drum sergeant Frank Janssen en drum major Kees Westerkamp.
Als de situatie rond COVID19 het toelaat is er volgend jaar weer een grote doedelzakband aanwezig bij de herdenking die traditiegetrouw, vooraf aan de herdenking, over de John Frostbrug naar het Airborneplein marcheert.
Foto’s:
V. Janssen: doedelzakband op het Airborneplein
Ministerie van Doedelzaken: stemmen en inspelen bij het Stadskantoor in Arnhem