Op zaterdag 15 augustus werd overal in de wereld stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Onder de noemer VE75 en VJ Day waren er herdenkingen waarbij muziek een belangrijke rol speelde.
Ook doedelzakspelers uit vele landen kwamen in actie. De oproep voor dit muzikaal eerbetoon kwam van Pageantmaster Bruno Peek, LBO OBE OPR (Lieutenant of the Royal Victorian Order, Officer of the Order of the British Empire). Pageantmaster Peek houdt zich al vele jaren bezig met het organiseren van verschillende herdenkingsgelegenheden in Groot-Brittanië. Voor dit jaar ging zijn oproep verder dan de Britse landsgrenzen: “2020 en de 75ste verjaring van VE Day (Victory over Europe Day) en VJ Day (Victory over Japan Day) is waarschijnlijk de laatste keer dat we gezamelijk onze dank kunnen betuigen aan de overgebleven veteranen van deze bloederige conflicten, naardien zij in aantallen zullen blijven afnemen.”
Doedelzakbands en individuele pipers over de hele wereld brachten zaterdag 15 augustus bij zonsopgang hulde aan de slachtoffers en veteranen van de Tweede Wereldoorlog. De doedelzakspelers mochten daarvoor zelf een locatie uitzoeken.
Ook Nederlandse pipers hadden aan de oproep gehoor gegeven. The Deep Respect Pipes and Drums was zaterdagochtend in alle vroegte bij het Short Stirling Monument in Leusden. Zij speelden en legde bloemen ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een Stirling Mark I R9197 BU-V die daar op 3 februari 1943 neerstortte na een luchtgevecht met een Duitse Messerschmitt Bf 110 nachtjager. Alle acht bemanningsleden, variërend in de leeftijd van 20 tot en met 26, kwamen daarbij om het leven.
Terwijl de strijd in Europa in mei 1945 voorbij was, ging de strijd in Azië nog door tot in augustus. Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd vreugdefeesten uit toen Japan bekend maakte te capituleren. Deze dag staat inmiddels bekend als The Victory over Japan Day (VJ Day). In Nederland worden ieder jaar op deze dag de slachtoffers en veteranen van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.
De Japanse overgave betekende echter nog niet direct het einde van de oorlog. Nog duizenden krijgsgevangenen kwamen om het leven in verschillende interneringskampen. Zo ook in voormalig Nederlands-Indië. Leden van Murrayfield Pipes and Drums uit Roermond brachten zaterdag bij zonsopgang een eerbetoon bij het Nationaal Indië Monument in die plaats. Dit deden zij samen met vertegenwoordigers van de Bond voor Wapenbroeders en een trompettist van de Nederlandse Krijgsmacht.
Foto: Pim Ermers