Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

20 jaar Millenium Parade Edinburgh

5 augustus 2020

Het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen.

Vandaag, 5 augustus 2020, is het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Het was een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen, bijna 10.000 muzikanten. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen. Voor de Millennium Parade waren pipe bands en solospelers uit de gehele wereld naar Schotland gereisd waaronder diverse Nederlandse pipers en drummers. Beatrix Pipe Band en de Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums hadden de handen ineen geslagen en speelden er samen onder de naam Holland Massed Pipes and Drums.

De pipers en drummers marcheerden in blokken van 200 tot 300 spelers. De parade verliep van Edinburgh Castle via de Royal Mile en Waverly Station over Princess Street naar Grassmarket Square. Daar vond een afsluitende jam session plaats met pipers en drummers van over de gehele wereld.

In 1995 was er soortgelijke parade in Edinburgh maar met aanzienlijk minder pipers en drummers. Na de recordpoging van 2000 organiseerde Pipefest meerdere parades over de gehele wereld. Ook bij de versies van 2003 (Parijs), 2005 en 2010 (beide Edinburgh) waren Nederlandse pipers en drummers aanwezig. De Holland Massed Pipes en Drums organiseerde, net als in 2000, ook in 2005 een trip naar de Pipefest Parade. De foto bij dit bericht is toen gemaakt (fotograaf is ons onbekend maar waarschijnlijk een meereizende steward of een toeschouwer).

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

Diverse Nederlandse doedelzakbands herdenken zondag 13 november, Remembrance Sunday, de Britse en Canadese militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Nederland. Wie er bij wil zijn, vindt in dit artikel een overzicht van waar en wanneer welke bands spelen.

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie start promotour en publiceert magazine

Ministerie van Doedelzaken start zaterdagavond 5 november in Groningen de promotietour. In de stand presenteert het informatiecentrum promotiemateriaal en de eerste druk van het magazine ‘Pipe(r)s of War’. De nieuwe folder werd vrijdag officieel overhandigd aan de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu

Doedelzakspelers herdenken toen en nu! De maand oktober was ‘Maand van de geschiedenis’ in Nederland onder het motto ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Ministerie van Doedelzaken draagt graag haar steentje bij en dook in de archieven. We gaan terug naar 13 en 26 oktober 1944.