Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

20 jaar Millenium Parade Edinburgh

5 augustus 2020

Het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen.

Vandaag, 5 augustus 2020, is het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Het was een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen, bijna 10.000 muzikanten. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen. Voor de Millennium Parade waren pipe bands en solospelers uit de gehele wereld naar Schotland gereisd waaronder diverse Nederlandse pipers en drummers. Beatrix Pipe Band en de Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums hadden de handen ineen geslagen en speelden er samen onder de naam Holland Massed Pipes and Drums.

De pipers en drummers marcheerden in blokken van 200 tot 300 spelers. De parade verliep van Edinburgh Castle via de Royal Mile en Waverly Station over Princess Street naar Grassmarket Square. Daar vond een afsluitende jam session plaats met pipers en drummers van over de gehele wereld.

In 1995 was er soortgelijke parade in Edinburgh maar met aanzienlijk minder pipers en drummers. Na de recordpoging van 2000 organiseerde Pipefest meerdere parades over de gehele wereld. Ook bij de versies van 2003 (Parijs), 2005 en 2010 (beide Edinburgh) waren Nederlandse pipers en drummers aanwezig. De Holland Massed Pipes en Drums organiseerde, net als in 2000, ook in 2005 een trip naar de Pipefest Parade. De foto bij dit bericht is toen gemaakt (fotograaf is ons onbekend maar waarschijnlijk een meereizende steward of een toeschouwer).

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.