Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

20 jaar Millenium Parade Edinburgh

5 augustus 2020

Geschreven door: Kees

Het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen.

Vandaag, 5 augustus 2020, is het twintig jaar geleden dat in Edinburgh de Pipefest Millennium Parade plaatsvond. Het was een evenement waar, waarschijnlijk, het grootste aantal pipers en drummers ooit elkaar kwam om samen te spelen, bijna 10.000 muzikanten. Het evenement was bedoeld om geld in te zamelen voor het Schotse kankerfonds Marie Curie en tevens een wereldrecordpoging om zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te laten spelen. Voor de Millennium Parade waren pipe bands en solospelers uit de gehele wereld naar Schotland gereisd waaronder diverse Nederlandse pipers en drummers. Beatrix Pipe Band en de Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums hadden de handen ineen geslagen en speelden er samen onder de naam Holland Massed Pipes and Drums.

De pipers en drummers marcheerden in blokken van 200 tot 300 spelers. De parade verliep van Edinburgh Castle via de Royal Mile en Waverly Station over Princess Street naar Grassmarket Square. Daar vond een afsluitende jam session plaats met pipers en drummers van over de gehele wereld.

In 1995 was er soortgelijke parade in Edinburgh maar met aanzienlijk minder pipers en drummers. Na de recordpoging van 2000 organiseerde Pipefest meerdere parades over de gehele wereld. Ook bij de versies van 2003 (Parijs), 2005 en 2010 (beide Edinburgh) waren Nederlandse pipers en drummers aanwezig. De Holland Massed Pipes en Drums organiseerde, net als in 2000, ook in 2005 een trip naar de Pipefest Parade. De foto bij dit bericht is toen gemaakt (fotograaf is ons onbekend maar waarschijnlijk een meereizende steward of een toeschouwer).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.