Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Jeugddoedelzakband van start in Borculo

29 juli 2020

Geschreven door: Kees

Highland Valley Pipes and Drums in Borculo start in september met een jeugddoedelzakband, een zogenaamde Juvenile Pipe Band. In Schotland niets bijzonders maar in Nederland niet zo bekend. De vereniging in Borculo hoopt hiermee de drempel te verlagen voor kinderen die samen met leeftijdsgenoten Schotse muziek willen maken. Het concept is ontwikkeld met een bevriende pipe band in Schotland.

Nederland heeft op dit moment geen jeugddoedelzakbands maar het is geen onbekend fenomeen in ons land. De eerste pipe band in Nederland, The Dutch Pipe and Drums uit Tilburg, werd in 1953 als jeugdband ‘De Scotjes’ opgericht. Ook in Amsterdam bestond een jeugddoedelzakband, The Boys Brigade Pipe Band. Deze ontstond eind jaren vijftig en was onderdeel van de padvindersorganisatie The Boys Brigade. De Amsterdamse band kreeg les van de beroemde Bob Short uit de Schotse plaats Hawick die met zijn eigen jeugdband diverse malen in Nederland was. De Amsterdam Boys Brigade Pipe Band deed zelfs driemaal mee aan de wereldkampioenschappen voor pipe bands in Schotland. In Hilversum ontstond in 1978 The Beatrix Juvenile Pipe Band. Zij waren nauw verbonden met de bekende Beatrix Pipe Band (zelf opgericht in 1961). Tot op heden zijn alle jeugdbands van weleer opgeheven maar veel bekende Nederlandse doedelzakspelers en drummers van nu kregen hun eerste doedelzak- en drumlessen bij een van de jeugdband van toen.

In Schotland bestaan veel juvenile pipe bands maar ze zijn de laatste jaren populairder geworden. Veel jongeren kiezen voor het leren bespelen van de doedelzak of Schotse drum. Vanuit het basisonderwijs wordt er in Schotland veel aandacht geschonken aan de opleiding van pipers en drummers. De kinderen leren al jong de basistechnieken en groeien uit tot de beste spelers in de wereld. Diverse scholen hebben eigen bands en er bestaan zelf wereldkampioenschappen voor juvenile pipe bands. Een speciaal programma ‘The Scottish Schools Pipes and Drums’ levert kennis en instructeurs. Om aan de grote vraag naar instrumenten te kunnen voldoen, is enkele jaren geleden een inzamelingsactie gehouden. Schotten werd gevraagd om doedelzakken en drums die niet meer gespeeld worden, in te leveren. De instrumenten werden opgeknapt en weer uitgeleend aan kinderen. The Preston Lodge Highschool Pipe Band uit Prestonpans (nabij Edinburgh) was in maart 2019 een van de muzikale gasten bij Music Show Scotland in Ahoy Rotterdam.

Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo heeft in haar bestaan al veel jeugd opgeleid. In het zelfde pand als waar de doedelzakband repeteert zit sinds enkele jaren ook een jeugddrumband. De instructie aan de jonge slagwerkers wordt verzorgd door drummers van de pipe band. Met het initiatief om een jeugddoedelzakband op te richten, denkt de vereniging de drempel voor kinderen te verlagen om gezamenlijk te musiceren. Het is niet alleen leuk om samen met leeftijdsgenoten muziek te kunnen maken, uit veel onderzoek blijkt dat op jonge leeftijd een instrument leren spelen en lid zijn van een muziekvereniging een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een kind.

Highland Valley Pipes and Drums begint in september 2020 met de juvenile pipe band. Iedere woensdagavond worden kinderen opgeleid op pipes of drums en krijgen zij les van ervaren docenten. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen les krijgen op doedelzak, snare drum, tenor drum of bass drum. Naast algemene muzikale vorming en speeltechniek vormen discipline, samenspel en saamhorigheid een belangrijk onderdeel voor de totstandkoming van een juvenile pipe band. De Borculose vereniging wordt ondersteund, met advies, door de bevriende Preston Lodge High School Pipe Band uit Schotland die al veel ervaring hebben opgedaan met het opleiden van jonge pipers en drummers.

Op woensdag 9 september is er een open avond in Borculo. Daar kunnen kinderen (en ouders) kennis maken met de instrumenten, informatie krijgen en zich aanmelden. Na een gratis proefperiode van twee maanden kunnen leerlingen lid worden. Naar gelang de ontwikkeling van de leerling, kunnen zij aansluiten bij de pipe band en meespelen bij optredens in binnen- en buitenland. Nederlandse doedelzakbands spelen over de gehele wereld.

De Open Avond wordt gehouden op woensdagavond 9 september van 19:00u tot en met 20:30u aan het Jonkerspad 1 te Borculo. Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kan gemaild worden met de vereniging op: secretariaat@highland-valley.nl

Tekst met dank aan Richard v/d Horn en Marrie Bakker. Omslag: Jan Houwers, Tubantia.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen