Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

25 maart 2024

Geschreven door: Kees

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. De Zeeuwse band behaalde driemaal een eerste plaats. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier die in 2023 na dertien jaar afwezigheid in de doedelzakwereld een comeback maakte. Tiemen Bosma werd ‘most promising piper’ van de competitie. Een terugblik op een mooie competitie met een interessant deelnemersveld maar toch te weinig participerende bands en solisten.

Voor NOvDB-voorzitter Sybren Vis was het een spannende dag. Vanwege het lage aantal deelnemers was het evenement van twee dagen naar een dag teruggebracht en was het speelschema voor zaterdag daarmee overvol. Halsoverkop moest vrijdagavond het zalenschema nog worden aangepast omdat de locatie, MFC De Kreek in Kerkdriel, minder inspeelruimtes voor de bands en solisten tot beschikking had dan aanvankelijk afgesproken. Deze ruimtes waren verhuurd aan de gemeente voor het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen. Ook waren delen van het gebouw gesloten.

Magere opkomst bands

Voor de jaarlijkse miniband- en solocompetities hadden zes doedelzakbands een miniband samengesteld door deelname in Kerkdriel. Aanvankelijk zouden er negentien solisten meedoen (vijf drummers en veertien pipers) maar een aantal deelnemers trok zich op het laatste moment terug uit de competitie. Hoewel het een vol programma was waarbij om 10u werd gestart en de laatst speler rond 17:15u speelde, lag het aantal deelnemers toch aan de lage kant. Naast de deelnemers had ook een aardige groep toeschouwers de weg naar Kerkdriel gevonden. Opvallend was de aanwezigheid van diverse voormalige spelers in het publiek, vergezeld door hun kinderen. Naar schatting waren er zo’n vijftig toeschouwers (deelnemers niet meegerekend).

Comeback piper Martijn Selier

Onder vakkundig oog van de juryleden Carel Ooms (drumming), Thomas Kerkhof (piping) en Josien Teerlink (piping) waren de toeschouwers getuige van een sterk deelnemersveld. In de ochtend namen de zes minibands het tegen elkaar op in vijf onderdelen. Inter Scaldis Pipes and Drums was sterk en dit werd gehonoreerd in de puntenscores toegekend door Thomas Kerkhof en Carel Ooms, die de juryrering van de minibandcompetitie deden. De solisten kwamen uit in dertien onderdelen en werden beoordeeld door Carel Ooms (drumming) en Josien Teerlink (piping). Bijzonder onderdeel was de Piobaireachd, ook wel Pibroch of Ceòl Mòr genoemd. Het is de klassieke vorm van doedelzakmuziek en is volgens menig doedelzakspeler het ‘neusje van de zalm’. Verschillende pipers deden mee aan dit onderdeel. Piper Martijn Selier stal de show met een indrukwekkende uitvoering van bijna tien minuten. Hij was van 2005 tot 2008 pipe major van Beatrix Pipe Band en daarna twee seizoenen piper bij Concord Pipe Band), stopte met spelen in 2010 maar pakte de pipes weer op in 2023. Hij speelt nu bij Venlo Caledonia Pipe Band en heeft grote plannen voor de toekomst als het gaat om doedelzakspelen.

Uitslagen Miniband competitie

Graad 4
1e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
2e plaatsVenlo Caledonia Pipe Band (NL)
3e plaatsThe Clan MacBeth Pipe Band (NL)
4e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
Graad 4 MAP March
1e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
2e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
3e plaatsThe Clan MacBeth Pipe Band (NL)
Graad 4 MAP MSR
1e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
2e plaatsVenlo Caledonia Pipe Band (NL)
3e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
Open Graad Medley
1e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
2e plaatsConcord Pipe Band (NL)
3e plaatsBelgian Blend Pipe Band (B)
Open Graad MSR
1e plaatsBelgian Blend Pipe Band (B)
2e plaatsConcord Pipe Band (NL)
3e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)

Uitslagen Miniband competitie Kerkdriel, 23 maart 2024

Uitslagen Solo Piping competitie

Elementary Slow Air
1e plaatsBruce Korthout
Elementary March
1e plaatsBruce Korthout
2e plaatsMitch van der Zande
3e plaatsAnton Buist
Elementary MSR
1e plaatsTiemen Bosma
Open MSR
1e plaatsLuuk Dekker
2e plaatsMartijn Selier
3e plaatsThomas Kerkhof
Open Hornpipe / Jig
1e plaats Martijn Selier
2e plaatsThomas Kerkhof
3e plaatsLuuk Dekker
Open 6/8 March
1e plaatsMartijn Selier
2e plaatsThomas Kerkhof
3e plaatsLuuk Dekker
Ground Piobaireachd
1e plaatsTiemen Bosma
2e plaatsTómmes Lamers
Piobaireachd
1e plaatsMartijn Selier
2e plaatsJoris Panis
3e plaatsTómmes Lamers

Uitslagen solo Piping competitie Kerkdriel, 23 maart 2024

Uitslagen Solo Drumming competitie

Beginners March
1e plaatsDiederik van Steenis
Intermediate March
1e plaatsNiels van Raemsdonck
Intermediate MSR
1e plaatsNiels van Raemsdonck
Open Hornpipe / Jig
1e plaatsChris Myles
2e plaatsNiels van Putten
Closed March Bass
1e plaatsWim Cannaerts

Uitslagen Solo Drumming competitie Kerkdriel, 23 maart 2024

Tiemen Bosma won de ‘Robert Hoogenhout Memoriam Prijs’ voor most promising piper van Nederland. De prijs is vernoemd naar wijlen pipe major en jurylid Robert Hoogenhout. Tiemen Bosma (19) is sinds begin februari 2024 pipe major van The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen. Hij is daarmee Tom van Zwieten opgevolgd die vanwege werk afscheid moest nemen van de band.

Piper Tiemen Bosma (The Clan MacBeth Pipe Band) won de Robert Hoogenhout Memoriam Prijs.
Foto: Dina van Putten

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.