Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Competitie Kerkdriel op één dag!

19 maart 2024

Geschreven door: Kees

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming. De juryleden komen, net als vorig jaar, niet uit Schotland maar uit Nederland. Opvallend is dat er maar weinig Nederlandse bands competitie willen spelen. Ministerie van Doedelzaken maakte een klein rondje langs enkele bands en peilde de stemming.

De NOvDB Miniband- en Solocompetitie is het jaarlijkse startschot voor het competitieseizoen voor doedelzakbands. Het evenement wordt al vele jaren georganiseerd, maar de belangstelling is de laatste jaren wel dalende. Waarom dat zo is, is wat onduidelijk. In 2023 verweet NOvDB-voorzitter Sybren Vis de teruglopende belangstelling aan bandfusies, een tekort aan voldoende competitiespelers om een miniband te formeren en een moeheid om mee te doen aan een competitie. Uit een voorzichtige analyse van het Ministerie van Doedelzaken blijkt dat pipe band competities meestal door de dezelfde groep bands wordt bezocht. Deze trend is al bijna tien jaar te zien. Soms ontbreken enkele bands, zoals ook op 23 maart weer het geval is, en vaak heeft dit een reden. Maar de meeste Nederlandse doedelzakbands doen niet mee aan competities en dat is jammer. Een rondje onder langs enkele bands in Nederland levert vooral een beeld op dat competitie spelen eng en dat de bands die wel zouden willen meedoen, niet genoeg spelers voor een miniband op de been kunnen krijgen. Opvallend lichtpuntje is dat aan de tiende editie van de Trio Competition die de Flanders Red Cross Pipe Band zaterdag 16 maart jl. organiseerde in Hamme (België), een nieuwe groep Nederlandse deelnemers meedeed: de MacKay Pipe Band. “Onze competitievoorbereiding was gericht op deelname aan de Trio Competition. Dit is nu achter de rug en het smaakt naar meer. Deelname aan Kerkdriel 2024 komt echter te vroeg, ook omdat we meer spelers nodig hebben voor een minibandcompetitie en die hebben we nu niet. Maar voor 2025 gaan we zeker proberen een miniband op te zetten”, aldus pipe major Gilian Hettinga van de MacKay Pipe Band.

Beatrix Pipe Band tijdens de Miniband Competitie 2023. Dit band is dit jaar niet aanwezig.
Foto: NOvDB

Nederlandse juryleden die hun sporen verdiend hebben

Een miniband bestaat uit vier tot zes doedelzakspelers, twee snaredrummers, één bassdrummer en maximaal twee tenordrummers. Deze wordt samengesteld uit de vaak grotere pipe band. Naast de vaak zelfgekozen muziekstukken voor de reguliere competities zullen de graad 4 bands ook meedoen aan de zogeheten MAP-sets, welke bestaan uit voorgeschreven muziekstukken. Naast de minibandcompetitie, vinden er zaterdag ook solowedstrijden plaats. De bands worden doorgaans beoordeeld door juryleden van de RSPBA, de overkoepelende pipe band organisatie uit Schotland. Op 23 maart zullen Nederlandse juryleden in Kerkdriel de bands en solisten beoordelen en feedback geven. De beoordelingen, zogenoemde ‘sheets’, geven feedback en een duidelijk beeld waar de band staat aan het begin van het competitieseizoen. De juryleden zijn net als in 2023 Josien Teerlink en Thomas Kerkhof voor piping en Carel Ooms voor drumming. Er is door de organisatie gekozen voor Nederlandse juryleden omdat de kosten voor het invliegen van Schotse juryleden te hoog zijn. Onze Nederlandse juryleden doen niet onder aan de Schotten. Ze hebben hun sporen wel verdiend in de (inter)nationale wereld van Schots piping en drumming. Zowel Teerlink, Kerkhof als Ooms speelden op hoog niveau in binnen- en buitenland en deden mee aan diverse competities in Schotland. Alle drie zijn ze veel gevraagde instructeurs bij pipe bands in Europa.

Deelnemende bands

Er doen zaterdag zes doedelzakbands mee in Kerkdriel. Uit Nederland komen vier bands, namelijk Concord Pipe Band, The Clan MacBeth Pipe Band, Venlo Caledonian Pipe Band en Inter Scaldis Pipes and Drums. Uit België komen twee bands, namelijk Belgian Blend Pipe Band en Riverside Alliance Pipe Band. Het deelnemersveld bestaat uit de gebruikelijke doedelzakbands die aan competities in Nederland, België en Duitsland meedoen. De grote afwezigen zaterdag 23 maart is Beatrix Pipe Band uit Hilversum. Pipe major Jeroen Roskam van Beatrix Pipe Band: “Er zijn recent wijzigingen doorgevoerd in de te spelen muziek van de competitieset, en onze band was nog niet klaar voor de miniband competitie op 23 maart. De band focust zich op de competitie in Peine (Duitsland) op zaterdag 4 mei”.

Solospelers in actie!

Daarnaast zijn er diverse drummers en doedelzakspelers die meedoen aan de dertien onderdelen tijdens de solocompetities. In het onderdeel 6/8 March wordt het spannend met maar liefst negen doedelzakspelers. Ook in de onderdelen Open MSR (March/Strathspey/Reel) en Open Hornpipe/Jig, met ieder vijf deelnemers, wordt het een interessante competitie. Een bijzonder onderdeel is de Piobaireachd competitie die aan het einde van de middag plaatsvindt. De Piobaireachd, ook wel Pibroch of Ceòl Mòr genoemd, is de klassieke vorm van doedelzakmuziek en is volgens menig doedelzakspeler het ‘neusje van de zalm’. Er doen vier doedelzakspelers mee aan dit onderdeel.

De competitie wordt gehouden in ‘MFC De Kreek’, Wilgenpas 2 in Kerkdriel.
De zaal is zaterdag geopend vanaf 09.30u. Van 10:00u t/m 12:30u is de Miniband competitie die meteen wordt gevolgd door de prijsuitreiking. Na de lunchpauze start om 13:00u de competitie voor solo drummers gevolgd door de solo pipers. De prijsuitreiking van dit onderdeel vindt plaats tussen 18:00u en 18:30u. Toegangsprijs: € 10 p.p.

Let op: U kunt alleen de zaal in-en uitlopen tijdens het wisselen van de bands of wanneer er geen bands spelen.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.