Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

International Bagpipe Day 2024

10 maart 2024

Geschreven door: Kees

Vandaag, 10 maart, is International Bagpipe Day. Het werd voor het eerst gevierd op 10 maart 2012, naar het idee van Andy Letcher, de persofficier van de Bagpipe Society. Het doel was om de diversiteit van doedelzakken te promoten bij het grote publiek. In Nederland kennen we vooral de Schotse doedelzak, de Great Highland Bagpipe. Een instrument dat in de afgelopen decennia werd bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.

Tussen 1902 en 1904 organiseerde de Schotse wetenschapper William Speirs Bruce diverse expedities naar Antarctica. Dat was niet voor het eerst, want Bruce was een ervaren ontdekkingsreiziger. Maar de trip kreeg deze keer een muzikaal tintje. Met zijn schip Scotia was hij in 1902 vertrokken vanuit Schotland om uiteindelijk via de Falklandeilanden in het Zuidpoolgebied aan te komen. Tijdens het tweede deel van die reis, in 1904, was ook doedelzakspeler Gilbert Kerr van de partij. Toen de Scotia op 9 maart aankwam op Antarctica, kwam het schip vast te zitten in het ijs. Voor Gilbert Kerr een ideale situatie om zijn doedelzak uit te proberen. Een nieuwsgierige pinguïn was de enige lokale toeschouwer en William Speir Bruce maakte een foto. 

Doedelzakspeler afgezet door helikopter

Een ‘gekke’ gebeurtenis vond ook plaats tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo die ieder jaar plaatsvindt op het plein voor Edinburgh Castle. Een van de hoogtepunten tijdens de show vindt plaats tijdens de finale, de Lone Piper (eenzame militaire doedelzakspeler) die hoog op de kasteelmuur een emotionele melodie ten gehore brengt aan het publiek en alle omgekomen Schotse militairen. De regie van de Tattoo kwam in 1980 op het idee om, tijdens de kindervoorstelling op zaterdagmiddag, deze eenzame doedelzakspeler met een helikopter af te zetten op de kasteelmuur. Uiteindelijk gaf de legerleiding geen toestemming vanwege het hoge risico op ongelukken. Daarop besloot de productieleiding om een stand-in te gebruiken. Gekleed in kilt en met doedelzak werd deze stuntman naar beneden gelaten, hoog boven het kasteel, en afgezet achter de kasteelmuur. Daar stond de echte Lone Piper klaar en snel werd er van persoon gewisseld zodat enkele seconden later het beroemde muziekstuk vanaf de kasteelmuur klonk. 

Optreden in een helikopter

Een helikopter speelde ook een rol in december 1976. Het Britse marineschip HMS Yarmouth was onderweg nabij Griekenland. De helikopter voerde patrouilles uit en aan boord was Lance Corporal Barry Conkerton van het toenmalige Schotse regiment The King’s Own Scottish Borders (dit regiment vocht ook ook in 1944 in Zeeland en rondom Arnhem). Conkerton was ook doedelzakspeler en vermaakte de militairen en mariniers wanneer ze onderweg waren. 

De helikopterbemanning kwam op het idee om naar 5000 voet te stijgen zodat de piper daar enkele muziekstukken kon spelen. Zo geschiedde en Conkerton speelde onder andere de regimentsmars Blue Bonnets Over the Border. Van de gebeurtenis werd een foto gemaakt en na terugkeer op het schip werd er een officiële melding van gemaakt. De documenten werden gebruikt om de recordpoging in het Guinessboek of Records te krijgen. Helaas werd het niet geaccepteerd door de uitgever van het boek. Gelukkig is het wel bewaard gebleven voor het nageslacht.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

Kritiek ALV op NOvDB

Kritiek ALV op NOvDB

Veel kritiek tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Voorgenomen besluiten zijn opgeschort. Een klankbordgroep gaat adviseren.