Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Ierse graad 2 band naar Groningen

30 mei 2024

Geschreven door: Kees

De Ierse Manorcunningham Pipe Band (graad 2) treedt op zaterdag 9 november op tijdens de Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band in Groningen.

De Schotse Avond is de jaarlijkse concertavond van de Groningse The Clan MacBeth Pipe Band en wordt op zaterdag 9 november voor de 37e maal georganiseerd. Het contact met de Ierse doedelzakband Manorcunningham Pipe Band is niet toevallig tot stand gekomen. Een van doedelzakspelers van MacBeth, Chris Lubbinge, speelt sinds augustus 2023 bij de Ierse graad 2 band. Hij is voor een jaar in Ierland om zijn muzikale talenten verder te ontwikkelen. “Tijdens de evaluatie van de Schotse Avond 2023 bereikten ons berichten dat het publiek graag weer een tweede doedelzakband op het programma wilde hebben. Het idee om Manorcunningham Pipe Band te vragen en dit via Chris te spelen, was snel geboren. Manorcunningham komt met een selecte delegatie. De hele Ierse band even invliegen is een flinke kostenpost. We hebben een Gronings bedrijf bereid gevonden om de reis van de Ierse band te sponsoren. Zij zullen met een delegatie van ongeveer acht tot tien pipers en drummers naar Groningen komen”, aldus bandmanager Sjaak Leemans.

Manorcunningham Pipe Band is opgericht in 1935 in het gelijknamige dorp, gelegen in het noordwesten van Ierland nabij het bekende (London)Derry. Behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog is de band altijd actief geweest en speelt sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw competitie. Sinds 2012 zijn ze actief in Graad 2. De band heeft spelers van over de hele wereld, onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en sinds vorig jaar ook uit Nederland. 

Pipe major Tiemen Bosma: “het vragen van de band uit Ierland past ook perfect bij het thema van de Schotse Avond 2024. Onder het motto ‘Myths and Legends’ nemen we de bezoekers mee in de mysterieuze wereld van mythische wezens en gebeurtenissen, want de Schotse en Keltische wereld zit er vol mee”. De informatie voor die verhalen komt van doedelzakspeelster Corneli, een heuse Schotse die sinds enkele jaren lid is van The Clan MacBeth Pipe Band en opgroeide in Schotland. De bijzondere verhalen van keltische wezen en gebeurtenissen werden haar met de paplepel ingegoten. Het programma van de Schotse Avond op 9 november bestaat behalve uit de twee doedelzakbands, Manorcunningham Pipe Band, en de Clan MacBeth Pipe Band, ook uit het Groningse ‘Noet’, een vocaal dameskwartet. Zij brengen speciaal voor de Schotse Avond een aantal Schotse liederen ten gehore.

De Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band vindt plaats op zaterdag 9 november in Wijkcentrum De Schakel aan de Rijksweg 15 in Groningen. Het concert begint om 20:00u (zaal open om 19:30u). Kaarten kunnen online besteld worden via de website van de Groningse pipe band of op de pagina van Eventix.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.