Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Ierse graad 2 band naar Groningen

30 mei 2024

Geschreven door: Kees

De Ierse Manorcunningham Pipe Band (graad 2) treedt op zaterdag 9 november op tijdens de Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band in Groningen.

De Schotse Avond is de jaarlijkse concertavond van de Groningse The Clan MacBeth Pipe Band en wordt op zaterdag 9 november voor de 37e maal georganiseerd. Het contact met de Ierse doedelzakband Manorcunningham Pipe Band is niet toevallig tot stand gekomen. Een van doedelzakspelers van MacBeth, Chris Lubbinge, speelt sinds augustus 2023 bij de Ierse graad 2 band. Hij is voor een jaar in Ierland om zijn muzikale talenten verder te ontwikkelen. “Tijdens de evaluatie van de Schotse Avond 2023 bereikten ons berichten dat het publiek graag weer een tweede doedelzakband op het programma wilde hebben. Het idee om Manorcunningham Pipe Band te vragen en dit via Chris te spelen, was snel geboren. Manorcunningham komt met een selecte delegatie. De hele Ierse band even invliegen is een flinke kostenpost. We hebben een Gronings bedrijf bereid gevonden om de reis van de Ierse band te sponsoren. Zij zullen met een delegatie van ongeveer acht tot tien pipers en drummers naar Groningen komen”, aldus bandmanager Sjaak Leemans.

Manorcunningham Pipe Band is opgericht in 1935 in het gelijknamige dorp, gelegen in het noordwesten van Ierland nabij het bekende (London)Derry. Behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog is de band altijd actief geweest en speelt sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw competitie. Sinds 2012 zijn ze actief in Graad 2. De band heeft spelers van over de hele wereld, onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en sinds vorig jaar ook uit Nederland. 

Pipe major Tiemen Bosma: “het vragen van de band uit Ierland past ook perfect bij het thema van de Schotse Avond 2024. Onder het motto ‘Myths and Legends’ nemen we de bezoekers mee in de mysterieuze wereld van mythische wezens en gebeurtenissen, want de Schotse en Keltische wereld zit er vol mee”. De informatie voor die verhalen komt van doedelzakspeelster Corneli, een heuse Schotse die sinds enkele jaren lid is van The Clan MacBeth Pipe Band en opgroeide in Schotland. De bijzondere verhalen van keltische wezen en gebeurtenissen werden haar met de paplepel ingegoten. Het programma van de Schotse Avond op 9 november bestaat behalve uit de twee doedelzakbands, Manorcunningham Pipe Band, en de Clan MacBeth Pipe Band, ook uit het Groningse ‘Noet’, een vocaal dameskwartet. Zij brengen speciaal voor de Schotse Avond een aantal Schotse liederen ten gehore.

De Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band vindt plaats op zaterdag 9 november in Wijkcentrum De Schakel aan de Rijksweg 15 in Groningen. Het concert begint om 20:00u (zaal open om 19:30u). Kaarten kunnen online besteld worden via de website van de Groningse pipe band of op de pagina van Eventix.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.