Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Muzikaal eerbetoon bij herdenking Luchtlandingen Ginkelse Heide

20 september 2020

Geschreven door: Kees

Bij het Airborne-monument op de Ginkelse Heide is zaterdag 19 september herdacht dat daar 76 jaar geleden geallieerde luchtlandingen plaatsvonden als onderdeel van Operation Market Garden. Met de doedelzaktune Flowers of the Forest door Pegasus Pipes and Drums was er een muzikaal eerbetoon aan de omgekomen militairen.

Jaarlijks in september vindt op de Ginkelse Heide, tussen Ede en Arnhem, de herdenking plaats van de start van de geallieerde luchtlandingen die in september 1944 een einde moesten maken aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Onder de codenaam Market Garden, waarbij de ‘market’ stond voor de luchtlandingen, werden duizenden Britse, Poolse en Amerikaanse troepen gedropt in Midden-Nederland. Doel was onder andere de verovering van de brug over de Rijn bij Arnhem. Deze opdracht was weggelegd voor de troepen die op de Ginkelse Heide werden gedropt. Ook Schotse regimenten maakte deel uit Market Garden. De 1ste Airborne Division onder leiding van Major-General Roy Urquhart, bestond onder andere uit de King’s Own Scottish Borders (7th Bn KOSB). Tot de grondtroepen behoorden de 15e (Scottish) Infantry Divison met onder andere beroemde regimenten als de Seaforth Highlanders, The Cameronians, The Argyll & Sutherland Highlanders, maar ook de minder bekende regimenten als The Highland Light Infantry and The Glasgow Highlanders.

Alhoewel het resultaat van Market Garden leidde tot de bevrijding van grote delen van Zuid-Nederland, verloren de Geallieerden de hevige Slag om Arnhem. Troepen moesten eind september vanuit, onder andere Oosterbeek, worden teruggetrokken over de Rijn naar het Zuiden. Vele militairen en burgers kwamen om het leven tijdens de gevechten en vele Nederlanders raakten ook dakloos.

Normaal gesproken is de herdenking op de Ginkelse Heide erg drukbezocht waarbij bezoekers niet alleen voor de herdenking komen maar ook de luchtlandingen waaraan ook veteranen aan deelnemen. Zaterdag 19 september 2020 was alles anders als gevolg van COVID19. Alleen genodigden waren aanwezig bij het Airborne Monument voor de officiële herdenking. De muzikale ondersteuning kwam van Harmonie Ede en The Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld. De nieuwe pipe major van Pegasus, Arne de Both, speelde het lament ‘Flowers of the Forest’ dat in Groot-Brittannië vaak gespeeld wordt tijdens militaire herdenkingen. Samen met Harmonie Ede speelde de pipers en drummers van Pegasus Pipes and Drums het muziekstuk ‘Highland Cathedral’.

Foto’s: Pegasus Pipes and Drums, Barneveld

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen