Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Muzikaal eerbetoon bij herdenking Luchtlandingen Ginkelse Heide

20 september 2020

Geschreven door: Kees

Bij het Airborne-monument op de Ginkelse Heide is zaterdag 19 september herdacht dat daar 76 jaar geleden geallieerde luchtlandingen plaatsvonden als onderdeel van Operation Market Garden. Met de doedelzaktune Flowers of the Forest door Pegasus Pipes and Drums was er een muzikaal eerbetoon aan de omgekomen militairen.

Jaarlijks in september vindt op de Ginkelse Heide, tussen Ede en Arnhem, de herdenking plaats van de start van de geallieerde luchtlandingen die in september 1944 een einde moesten maken aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Onder de codenaam Market Garden, waarbij de ‘market’ stond voor de luchtlandingen, werden duizenden Britse, Poolse en Amerikaanse troepen gedropt in Midden-Nederland. Doel was onder andere de verovering van de brug over de Rijn bij Arnhem. Deze opdracht was weggelegd voor de troepen die op de Ginkelse Heide werden gedropt. Ook Schotse regimenten maakte deel uit Market Garden. De 1ste Airborne Division onder leiding van Major-General Roy Urquhart, bestond onder andere uit de King’s Own Scottish Borders (7th Bn KOSB). Tot de grondtroepen behoorden de 15e (Scottish) Infantry Divison met onder andere beroemde regimenten als de Seaforth Highlanders, The Cameronians, The Argyll & Sutherland Highlanders, maar ook de minder bekende regimenten als The Highland Light Infantry and The Glasgow Highlanders.

Alhoewel het resultaat van Market Garden leidde tot de bevrijding van grote delen van Zuid-Nederland, verloren de Geallieerden de hevige Slag om Arnhem. Troepen moesten eind september vanuit, onder andere Oosterbeek, worden teruggetrokken over de Rijn naar het Zuiden. Vele militairen en burgers kwamen om het leven tijdens de gevechten en vele Nederlanders raakten ook dakloos.

Normaal gesproken is de herdenking op de Ginkelse Heide erg drukbezocht waarbij bezoekers niet alleen voor de herdenking komen maar ook de luchtlandingen waaraan ook veteranen aan deelnemen. Zaterdag 19 september 2020 was alles anders als gevolg van COVID19. Alleen genodigden waren aanwezig bij het Airborne Monument voor de officiële herdenking. De muzikale ondersteuning kwam van Harmonie Ede en The Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld. De nieuwe pipe major van Pegasus, Arne de Both, speelde het lament ‘Flowers of the Forest’ dat in Groot-Brittannië vaak gespeeld wordt tijdens militaire herdenkingen. Samen met Harmonie Ede speelde de pipers en drummers van Pegasus Pipes and Drums het muziekstuk ‘Highland Cathedral’.

Foto’s: Pegasus Pipes and Drums, Barneveld

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.