Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Jeugddoedelzakband gestart in Borculo

23 september 2020

Geschreven door: Kees

Na een succesvolle Open Avond op woensdag 9 september is in Borculo de jeugddoedelzakband Highland Valley Juvenile Pipe Band van start gegaan. Onder leiding van diverse instructeurs zijn twaalf kinderen gestart met het leren bespelen van de Schotse doedelzak of Schotse drum.

Sinds 1997 kent de Achterhoek een doedelzakvereniging. The Highland Valley Pipes en Drums uit Borculo is bekend in binnen- en buitenland. De vereniging is vooral bekend van Music Show Scotland dat uitgroeide van een lokaal donateursconcert tot een internationaal toerende Schotse show- en muziekproductie. Sinds deze maand heeft de vereniging ook een jeugdafdeling, de Highland Valley Juvenile Pipe Band. Een van de initiatiefneemsters Annemieke van Doesburg is zelf als tiener begonnen met doedelzakspelen en heeft na een studie aan het conservatorium als muziekdocente van het muziekles geven en doedelzakspelen haar beroep gemaakt. Ze is instructeur bij de jeugdband van Highland Valley: “het is erg belangrijk om jonge kinderen al vroeg kennis te laten maken met muziek en het leren bespelen van een muziekinstrument. Het is niet alleen ontzettend leuk maar brengt ook veel positiefs voor de ontwikkeling van kinderen”.

Er wordt niet alleen doedelzakles gegeven. Kinderen kunnen ook kiezen voor het Schotse drummen dat bekend staat als een bijzondere vorm van slagwerk. Robin Messink en Robin van Leijen zijn drummers bij de volwassenenband van Highland Valley en gaan ook de kinderen bij de jeugdband drumles geven. Ze hebben ervaring opgebouwd met lesgeven van jeugdigen bij Drumband Het Klein Begin en de drumschool waar ze lesgeven. “Vroeg beginnen met een muziekinstrument leren bespelen is erg leuk en belangrijk. Daar heb je later veel profijt van. Drummen is niet alleen goed voor je motoriek en ritmegevoel, het spelen in een Schotse doedelzakband heeft ook nog veel extra’s zoals leuke optredens en een gezellige club mensen”.

“We zijn nu gestart met twaalf leden en we hopen dat het er meer worden”, zegt Annemieke. Ze heeft veel plannen voor de toekomst waarbij ze samenwerkt met een succesvolle jeugddoedelzakband uit Schotland. “In Schotland is er de laatste jaren heel veel aandacht voor het opleiden van jonge doedelzakspelers en drummers. Het gaat daar om de toekomst van de nationale muziek en cultuur en dus waar Schotland bekend om staat”. Van Doesburg heeft regelmatig contact met de band in Prestonpans (bij Edinburgh) waarvan de jongeren die het instrument goed beheersen en school verlaten regelmatig doorstromen naar beroemde doedelzakbands in de omgeving of andere delen van Schotland. “Heel bijzonder is dat een van de jonge spelers zo enthousiast raakte tijdens zijn opleiding, dat hij nu is begonnen met een opleiding tot doedelzakbouwer en in Edinburgh bij een beroemde doedelzakbouwer werkt als leerling”. Om nog meer Nederlandse jeugd te interesseren voor Schotse doedelzak of Schotse drum organiseert de Highland Valley Juvenile Pipe Band binnenkort een ‘vriendjes en vriendinnetjes dag’, waarbij de jeugdleden andere kinderen kunnen meenemen om kennis te maken met de muziek, het instrument en de cultuur.

Het doel is uiteindelijk dat de jeugddoedelzakband en haar jeugdleden een mooie en gezellige tijd als muziekgezelschap hebben. Gilian Hettinga, de collega-instructeur van Annemieke van Doesburg heeft er ook volop ervaring mee: “jeugdleden pakken het instrument snel op en hebben de grootste plezier als ze samen muziek kunnen maken. Een leuke en interessante hobby die ook nog veel toeschouwers plezier bezorgt tijdens de optredens.”

De jeugddoedelzakband in Borculo repeteert op woensdagavond van 18:00 t/m 19:00u. Wie interesse heeft om een kijkje te nemen kan contact opnemen met Highland Valley Juvenile Pipe Band via e-mailadres: secretariaat@highland-valley.nl

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen