Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Scotfest van Xanten naar Goch

22 mei 2023

Geschreven door: Kees

Op 17 en 18 juni organiseert de Schotse cultuurvereniging Xanten de veertiende editie van Scotfest. Het evenement, bestaande uit highland games en wedstrijden voor doedelzakbands en solisten wordt echter in het nabijgelegen Goch gehouden. Vanuit Nederland doen Beatrix Pipe Band, The Clan MacBeth Pipe Band, Concord Pipe Band en Venlo Caledonian Pipe Band mee aan het evenement.

Op initiatief van enkele leden van de doedelzakband German Lowland Pipes and Drums in Xanten, ontstond in 2008 de ‘Schottische Kulturverein Xanten’. Bij Nederlandse doedelzakbands en inwoners van het Duits-Nederlandse grensgebied is vooral het jaarlijkse Scotfest bekend. Een festival met wedstrijden voor doedelzakbands en solo- drummers en -pipers maar ook highland games. Daarnaast organiseert de vereniging ook jaarlijks een Burns Supper en Schotse avonden.

De afgelopen dertien edities van Scotfest vonden plaats in Xanten, bekend als voormalige Romeinse garnizoensstad aan de Rijn. In het verleden namen diverse Nederlandse pipe bands deel aan de competitie in Xanten. Het evenement trok niet alleen veel doedelzakspelers en drummers, ook bezoekers uit Duitsland en daarbuiten wisten het kleine maar sfeervolle festival te vinden. 

Massed Pipes and Drums vooraf gegaan door organisator Johannes Haase (met zwaard).
Foto: Scotfest

De organisatie moest vorig jaar noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie nadat de burgemeester van Xanten had laten weten dat Scotfest niet meer georganiseerd kon worden in de stad. Een merkwaardig besluit en het dagblad Rheinische Post vroeg de stad Xanten om opheldering. Xanten gaf als belangrijkste reden dat het weekend samenvalt met de viering van de Sacramentsdag (Frohleichnamsfest). Een katholieke feestdag die de tweede donderdag na Pinksteren wordt gevierd. Dit jaar is dat officieel donderdag 8 juni zijn en het daarop volgende weekend vindt de Frohleichnam-kermis plaats. Maar het Scotfest wordt pas in het weekend van 17 en 18 juni gehouden. Xanten gaf ook als reden op dat Scotfest te weinig bezoekers uit Xanten trekt en juist teveel bezoekers van buitenaf. Dat lijkt een vreemde reden voor een stad die al vele jaren leeft van toerisme, concludeert de Rheinische Post.

De argumenten van de stad Xanten om Scotfest niet meer toe te staan, leidde op Facebook tot veel kritiek. Maar de fans kijken uit naar de locatie Goch. Scotfest vindt plaats in het stadspark van Goch, een park dat overeenkomsten vertoont met het beroemde park ‘Princess Street Garden’ in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Drijvende kracht achter het festival, Johannes Haase, werd met open armen ontvangen door de stad Goch die een Schots festival wel ziet zitten. Haase: “we hebben met onze keuze voor Goch een prima locatie gevonden en we krijgen van de stad alle mogelijke ondersteuning”.

Scotfest vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 juni in Stadpark Goch nabij de Klosterplatz. Het festival opent op zaterdag om 10u haar poorten. Om 11u marcheren de deelnemende doedelzakbands naar het festivalterrein. Om 12u starten de highland games voor kinderen en volwassenen kunnen vanaf 15u zelf kennismaken met de games. Om 13u start de competitie voor doedelzakbands. Nederland wordt vertegenwoordigd door Beatrix Pipe Band (Hilversum), The Clan MacBeth Pipe Band (Groningen), Concord Pipe Band (Hengelo) en Venlo Caledonian Pipe Band (Venlo). Daarnaast zijn er diverse doedelzakbands uit Duitsland en België.

Zondag staat in het teken van wedstrijden voor solo-doedelzakspelers, solo-drummers en de highland games voor teams. Gedurende het gehele weekend zijn er stands waar lekkernijen en Britse producten kunnen worden verkregen.

Een dagticket kost 10 euro per persoon, een weekendticket 18 euro. Kinderen en families krijgen korting. Vooraf tickets bestellen is niet nodig.

Kijk voor meer informatie op de website van Scotsfest.

Highland Games.
Foto: Scotfest

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.