Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Boek ‘Pipe Bands’ weer verkrijgbaar

2 juni 2023

Geschreven door: Kees

Het 850 bladzijden tellende geschiedenisboek over pipe bands van Jeannie Campbell MBE is weer verkrijgbaar. De publicatie, verschenen in het najaar van 2021, was uitverkocht maar is nu weer te koop. Een must voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van pipe bands en competities in Groot-Brittannië en daarbuiten. Uiteraard staat de auteur ook stil bij Nederlandse pipe bands en evenementen waarbij zowel verrassingen als teleurstellingen geconstateerd kunnen worden. We namen het boek in 2022 al onder de loep en schreven toen al een recensie.

Het boekwerk ‘Pipe Bands’ is met recht een geschiedenisboek over doedelzakbands. Het verscheen in het najaar van 2021 en was al snel uitverkocht met een herdruk (met kleine inhoudelijke aanpassingen) tot gevolg. Ook die herdruk was al weer snel uitverkocht. We wisten één van de laatste exemplaren te bemachtigen. Nu, juni 2022, is het boekwerk van Campbell weer verkrijgbaar. Ze schreef eerder boeken over de historie van doedelzakmuziek en publiceert nog regelmatig interessante artikelen over pipe band competities en gebeurtenissen uit het verleden.

Wie het boek ‘Pipe Bands’ wilt lezen, moet er even voor gaan zitten. Het is met 850 pagina’s tekst en foto’s een interessante reis door de historie van pipe bands. De auteur start met de voorgeschiedenis van pipe bands, de eerste militaire doedelzakbands en de start van civiele pipe bands. Daarna volgen zo’n twintig hoofdstukken waarin ze stilstaat bij het ontstaan van pipe bands in diverse landen. Tevens behandelt Jeannie Campbell ook bepaalde type bands zoals de vrouwelijke doedelzakbands en de boys brigade bands. Na de Tweede Wereldoorlog behandelt ze per decennia de belangrijkste ontwikkelingen als het gaat om bands. Uiteraard is er ook een hoofdstuk over doedelzakbands in de landen van het Europese vasteland, zoals Nederland en België. Het boek wordt afgesloten met een overzicht van de winnaars van de  wereldkampioenschappen voor bands, jeugdbands en solo drumming.

Ministerie van Doedelzaken schreef in juni 2022 een recensie over het 850 pagina’s tellende boekwerk. We namen het boek door en keken vooral hoe Nederlandse pipe bands en evenementen beschreven werden. Het boek is een must voor de echte liefhebber van de historie doedelzakbands.

Pipe Bands van Jeannie Campbell is verkrijgbaar via de webshop van The National Piping Centre in Glasgow maar ook bij de webshops van diverse Schotse winkels.

Let op: door het gewicht van het boek zijn er hogere portokosten aan verbonden en kan verzending naar Nederland of België een dure aangelegenheid worden. Tip: laat iemand het meenemen vanuit Groot-Brittannië of haal het zelf op tijdens een vakantie (laat het boek dan wel ‘wegleggen’ bij de winkel).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.