Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Eerste plaats Concord Pipe Band in Goch

20 juni 2023

Geschreven door: Kees

De Schotse cultuurvereniging Xanten organiseerde op zaterdag 17 en zondag 18 juni de veertiende editie van Scotfest in de Duitse plaats Goch. Vanuit Nederland deden Beatrix Pipe Band, The Clan MacBeth Pipe Band, Concord Pipe Band en Venlo Caledonian Pipe Band mee aan het evenement. Concord Pipe Band uit Hengelo behaalde een eerste plaats in Graad 3. Doedelzakspelers Chris Lubbinge en Viktor Kuppens behaalden een eerste prijs tijdens de solocompetitie. Organisator Johannes Haase kijkt terug op een geslaagd evenement.

Het was dit jaar voor het eerst dat Scotfest in Goch werd gehouden. De organisatie, Schotse cultuurvereniging Xanten, moest vorig jaar noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. De burgemeester van Xanten had laten weten dat Scotfest niet meer georganiseerd kon worden in de stad waar het evenement sinds het ontstaan in 2008 plaatsvond. Scotfest Xanten stond bij diverse Nederlanders bekend als een kleine maar gezellige competitie voor doedelzakbands en solo- drummers en -pipers.

Organisator Johannes Haase kijkt tevreden terug op het weekend. De wedstrijdlocatie in Goch lijkt een schot in de roos: “Na een Corona-pauze van drie jaar en een verandering van locatie van Xanten naar Goch, konden we eindelijk weer ons Schots Festival houden, dit keer in het stadspark van Goch. Het park zelf bood een uitstekend decor voor een dergelijk evenement. Met zijn brede lanen en schaduwrijke bomen was het stadspark ideaal voor de wedstrijd in de hete temperaturen. Niet te vergelijken met het open veld in Xanten, waarop de zon meedogenloos zou hebben gebrand. Het stadspark van Goch inspireerde zowel bezoekers als deelnemers tijdens het weekend. We hebben alleen maar positieve feedback gekregen over de overstap van Xanten naar Goch.”

Er deden twaalf doedelzakbands mee waarvan vier uit Nederland. Johannes Haase: “Op het veertiende festival zagen we een sterk deelnemersveld uit Duitsland, België en Nederland. Ook voor de solisten wisten we een deelnamerecord te vestigen met 47 spelers.” Zoals gebruikelijk op competities voor doedelzakbands, komen de deelnemers uit in verschillende zogenaamde ‘graden’ waarbij graad 4 de laagste is. Hierbij moet wel gezegd worden dat de meeste pipe bands op het Europese vasteland in graad 4 uitkomen. In Goch kwamen acht bands uit in graad 4. Venlo Caledonian Pipe Band (Venlo) behaalde een derde plaats, Beatrix Pipe Band (Hilversum) een tweede plaats en The Clan MacBeth Pipe Band (Groningen) een zesde plaats. Beatrix Pipe Band deed ook mee in graad 4 MSR (March / Strathspey / Reel) en behaalde daar een derde plaats. Concord Pipe Band (Hengelo) speelde als enige Nederlandse doedelzakband in graad 3 en wist daar de drie concurrenten achter zich te laten. De Hengelose band behaalde een eerste prijs. In zowel de graad 2 als de open graad behaalde Concord Pipe Band een tweede prijs (van twee deelnemende bands).

Bij de solocompetitie voor pipers en drummers deden vijf Nederlanders mee. Bij solo piping behaalde piper Victor Kuppens een eerste plaats van de zeven deelnemers in de categorie ‘Hornpipe / Jig’. Piper Chris Lubbinge behaalde een eerste plaats in graad 3 MSR en een eerste plaats in graad 3 Slow air/Jig. In beide graden moest hij het opnemen tegen vijf anderen.

Van diverse deelnemers aan Scotfest 2023 in Goch komen positieve reacties over de organisatie en de locatie. Pipe major Robert van Straten van The Clan MacBeth Pipe Band: “Een geweldige locatie in Goch. Het was aangenaam vertoeven onder de bomen met de hoge temperaturen. Wel was er weinig inspeelruimte voor de bands en dat was met het grote aantal deelnemers wel een probleem, net als het aantal parkeerplaatsen. Maar terugkijkend was het een mooie competitie in een super atmosfeer. We komen als band in 2024 zeker terug.” Piper Chris Lubbinge is tevreden: “Mooi weer, mooie locatie en mooie resultaten van alle spelers.” Leading drummer Vincent Verweij van Concord Pipe Band: “De competitie werd gehouden op een leuke locatie in het sfeervolle stadspark. Er was voldoende ruimte om in te spelen. Alleen waren er veel minder mogelijkheden om te parkeren in vergelijking met Xanten. De hitte zorgde wel voor de nodige uitdaging, met name omdat de cirkel [opm. redactie: cirkel waar de bands verplicht in moeten staan tijdens de competitie] in de volle zon lag. Het publiek had wel mooi zicht op het speelveld. Het was voor Concord een geslaagde competitiedag, waarin we al weer beter voor de dag kwamen dan in Peine. We groeien langzaam terug naar ons oude niveau en verheugen ons op de volgende contest in Alden Biesen.”

Als het aan Johannes Haase ligt wordt Scotfest 2024 weer in Goch gehouden. “Als je het financiële aspect buiten beschouwing laat, kan de Scottish Cultural Association tevreden terugkijken op het afgelopen weekend. Weken van voorbereiding hebben hun vruchten afgeworpen. Ook de aanwezige vertegenwoordigers van de stad Goch waren enthousiast over het festival en zouden het graag in het park zien doorgaan. Ook de komende jaren wil de vereniging het festival in het stadspark kunnen houden. Het enige minpuntje is helaas het gebrek aan bezoekers op zondag, dat zou wel roet in het eten kunnen gooien. Helaas voorspelde de weersverwachting regen en onweer voor zondag, wat gelukkig niet gebeurde. Maar het drukte het aantal bezoekers wel.”Als alles volgens planning verloopt, wordt Scotfest 2024 gehouden op zaterdag 15 en zondag 16 juni in Goch. Meer informatie is te zijner tijd te vinden op de website van Scotfest.

Foto’s: Craig Douglas

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.