Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Schotse jeugdband helpt Nederlanders

30 juli 2021

Geschreven door: Kees

In jaren vijftig en zestig kwam het af en toe voor dat Schotse civiele doedelzakbands optraden in Nederland. Ons land had zelf nog weinig pipe bands.

Op 30 juli 1961 was The Boys’ Brigade Pipe Band uit het Schotse Hawick te horen en te zien in Amsterdam. De band was te gast bij doedelzakband Excelsior uit Amsterdam. Deze Nederlandse band zou later de YMCA Pipes and Drums worden die onder leiding van pipe major Cor Soetens bekendheid kreeg in ons land.

Boys’ Brigade is een internationale jongerenorganisatie en opgericht in 1883 in het Verenigd Koninkrijk. De organisatie bestaat nog steeds en telt wereldwijd zo’n 750.000 leden.

The Boys’ Brigade Pipe Band uit Hawick zou nog doorreizen naar Groningen en Hoogkerk om daar optredens te verzorgen. In Hoogkerk was er een optreden bij de muziektempel aan de Barkstraat.

In Nederland ontstonden uiteindelijk ook twee doedelzakbands van The Boys’ Brigade, één in Amsterdam (ontstaan vanuit de YMCA Pipes and Drums) en één in Hoogkerk. In Hoogkerk was al een Boys’ Brigade Drumband. Thijs de Jong kreeg een doedelzak aangeboden door de band uit Hawick en daarmee ontstond in Hoogkerk een doedelzakband van de Boy’s Brigade. Beide bands bestaan niet meer. We komen op de geschiedenis van deze Nederlandse Boys’ Brigade bands op een later moment terug in een speciale uitgave.

Dank aan Richard van der Horn en Jan Land-Huberts voor de extra informatie.

The Boys Brigade Pipe Band (Hawick, Scotland), 30 juli 1961 Amsterdam.
Foto: Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo. Fotograaf onbekend. Bestanddeelnummer 912-7886

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.