Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Doedelzakken vast onderdeel Vierdaagse

23 juli 2021

Geschreven door: Kees

Vandaag zou de vierde en laatste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn. Net als vorig jaar gooit COVID-19 roet in het eten en is er officieel geen Vierdaagse en dus ook geen traditionele intocht met veel orkesten en muziek over de Via Gladiola in Nijmegen. Daarmee zijn er ook geen doedelzakken te horen. Gelukkig heeft de Nijmeegse vierdaagse een rijke geschiedenis aan doedelzakmuziek in de jaren dat het wel plaatsvond.

De doedelzak en doedelzakbands zijn al vele jaren een vast onderdeel van de Nijmeegse Vierdaagse. In een krantenartikelen uit juli 1955 en juli 1958 wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van militaire doedelzakspelers tijdens het grootste wandelevenement ter wereld. Pipers zijn in eerste instantie soldaten in het Britse leger, daarom gaan Britse eenheden vaak vergezeld van een of meerdere doedelzakspelers tijdens deelname aan wandelevenementen.

Op de foto de Britse militaire doedelzakspelers tijdens de intocht op vrijdag 26 juli 1957. Ze zijn waarschijnlijk onderdeel van The Royal Irish Fusiliers (op basis van de cap badge op de baret). De foto komt uit de collectie van het Nationaal Archief (nummer: 2.24.01.04, bestanddeelnummer: 908-8091) en is gemaakt door J.D.Noske (Anefo).

Sinds juli 2002 is de Holland Massed Pipes and Drums een vast onderdeel van de intocht over de Via Gladiola op de laatste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse. Deze grote gelegenheidsformatie wordt ieder jaar samengesteld uit pipers en drummers van Nederlandse doedelzakbands. In 2020 bestond de Holland Massed Pipes and Drums twintig jaar en besteedde Ministerie van Doedelzaken aandacht aan de geschiedenis van deze formatie in een apart artikel. Lees het artikel hier.

Twee doedelzakspelers van The Royal Irish Fusiliers (op basis van de cap badge op de baret) tijdens de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse op vrijdag 26 juli 1957.
Foto: J.D. Noske, Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.