Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Their name liveth for evermore

11 november 2019

Geschreven door: Kees

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen meer dan 1.000 militaire doedelzakspelers en drummers om omdat de Scottish bagpipe en drum belangrijke communicatiemiddelen waren tijdens een veldslag.

Pipers en drummers speelden tijdens veldslagen in Noord-Frankrijk en België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het inzetten van pipers en drummers op het slagveld niet toegestaan (alhoewel dat verbod door enkele commandanten genegeerd werd).

Voor de omgekomen militaire doedelzakspelers staat er in het Noord-Franse Longueval een monument dat in 2002 werd onthuld. Sinds deze maand is er ook in Londen een herdenkingsplek maar dat is voor alle omgekomen militaire muzikanten.

Op het 11e uur (in de morgen) van de 11e dag in de 11e maand (Armistice Day), herdenken wij hen.

Piper 4SCOTS by Cpl Danuel Wiepen. Crown Copyright

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.