Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Doedelzak onmisbaar bij Britse en Canadese herdenkingen

12 november 2019

Geschreven door: Kees

Diverse Nederlandse doedelzakbands en solo pipers speelden afgelopen zondag en maandag tijdens de diverse herdenkingen voor de omgekomen Britse en Canadese militairen tijdens de Eerste- (Great War) en Tweede Wereldoorlog. Zowel The City of Apeldoorn Pipes and Drums als The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums kwamen in actie.

Maandag 11 november is het in Angelsaksische landen nationale dodenherdenking waarbij de omgekomen militairen worden herdacht. Het was op het 11e uur van de 11e dag van de 11e maand in 1918 dat er officieel een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog (de zogenaamde Armistice Day). De poppy, of klaproos, is daarvan het symbool omdat de bloem volop bloeide op de slagvelden. Na 1945 werden ook de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle andere conflicten onderdeel van de 11e november.

Omdat de 11e november natuurlijk vaak op een werkdag valt, wordt de zondag die het dichtst bij de 11e ligt gebruikt voor de hoofdherdenking. Tijdens de zogenaamde Remembrance Sunday vindt in London de nationale herdenking plaats met erg veel veteranen, militaire orkesten en doedelzakbands en kransleggingen. Maar ook elders in Groot-Brittannië vinden herdenkingen plaats. Op veel locaties wordt echter ook de 11e zelf gebruikt voor parades en kransleggingen. In London vindt de zaterdagavond vooraf aan Remembrance Sunday een groot militair herdenkingsconcert plaats in de Royal Albert met als titel Festival of Remembrance. Zowel dit concert als de kransleggingen op zondag worden door BBC live uitgezonden. Ook in Canada zijn er overal herdenkingen en kransleggingen.

In Nederland vindt er ook een aantal herdenkingen plaats. De officiële ceremonie is altijd op Remembrance Sunday in Apeldoorn bij het National Canadian War Memorial (monument ‘De man met de twee hoeden’). Een indrukwekkende dienst georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht. Er waren dit jaar toespraken van de afgevaardigde van de Canadese Ambassade in Nederland, de aalmoezenier van de Koninklijke Marechaussee en de voorzitter van het Veteranen Comité Apeldoorn, Epe and Voorst (Kolonel T. Kruize b.d.). Kinderen van de Heuvellaanschool in Apeldoorn droegen gedichten voor. De erewacht werd gevormd door militairen van de Koninklijke Luchtmacht. De muziek werd verzorgd door The City of Apeldoorn Pipes and Drums, onder leiding van pipe major Gert-jan van Achterbergh en drum major Piet Polderdijk, en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, onder leiding van Kapitein Harry van Bruggen. In Holten was de herdenking ook afgelopen zondag. Deze vond plaats op de Canadese Begraafplaats Holterberg (Canadian War Cemetery) waar 1.355 Canadese militairen begraven liggen. In totaal kwamen er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland ongeveer 4.100 Canadese, 6.700 Britten, 1.135 Amerikanen, 630 Polen, 32 Fransen, 36 Belgen en 6 Noren om het leven. De herdenking wordt georganiseerd door de doedelzakband The Seaforth Highlanders of Holland. Deze jaarlijkse organisatie is het gevolg van een afspraak met het Canadese regiment Seaforth Highlanders of Canada in Vancouver. In 2005, toen de Canadezen in Nederland waren voor de 60e herdenking van de bevrijding, is de Nederlandse band officieel benoemd tot de vertegenwoordiger van het Canadese Regiment in Nederland met toestemming tot het dragen van de kilt (McKenzie tartan) en het voeren van de naam “Seaforth Highlanders of Holland”. De band uit Voorthuizen heeft op haar beurt beloofd om op Remembrance Day een Memorial Service te verzorgen op het Canadese Ereveld in Holten en dit geschiedt jaarlijks op de tweede zondag in november.

Tijdens de herdenking waren er kransleggingen door onder andere de burgemeester van de Gemeente Rijssen-Holten, leden van de band en veteranen van het regiment. De muziek werd verzorgd door The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen onder leiding van pipe major FrankJan de Boone.

Op alle herdenkingen is publiek van harte welkom. Wilt u in 2020 aanwezig zijn bij een herdenking en zelfs bloemen leggen, blijf dan de Facebookpagina Ministerie van Doedelzaken volgen of houd de agenda van de genoemde pipe bands in de gaten via de website van de betreffende band.

Verder vind u via deze link een interessant artikel over de militaire begraafplaatsen in Nederland en hier de bron over de omgekomen geallieerde militairen.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.