Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Schotse doedelzakspelers bij begrafenis J.F. Kennedy

25 november 2019

Geschreven door: Kees

Vandaag 56 jaar geleden, op 25 november 1963, werd president J.F. Kennedy begraven. Hij was de 35e president van de Verenigde Staten van Amerika en kwam om het leven tijdens een bezoek aan de stad Dallas op 22 november.

Tijdens de begrafenis speelden negen doedelzakspelers van het beroemde regiment The Black Watch (Royal Highland Regiment) uit Schotland. Zij maakten onderdeel uit van The Regimental Band and Pipes and Drums of The Black Watch die op tournee waren in Noord-Amerika.

De negen pipers speelden op speciaal verzoek van mevrouw Jackie Kennedy mee in de begrafenisstoet en dit was alleen mogelijk omdat de muzikanten al in de VS waren op dat moment. Enkele dagen daarvoor, op 13 november, was het orkest en de doedelzakband van The Black Watch (Royal Highland Regiment) te gast op het Witte Huis in Washington D.C. Het zou het hoogtepunt zijn van een drie maanden durende muziekreis door Canada en de Verenigde Staten, niet wetende dat ze kort erna onderdeel zouden worden van een belangrijke historische gebeurtenis namelijk de begrafenis van hun gastheer. De muzikanten speelden voor de presidentiële familie en 1.700 kinderen die er speciaal voor waren uitgenodigd door de Kennedy’s.

Toen J.F. Kennedy later die maand om het leven kwam, wilde Jackie Kennedy graag dat de doedelzakspelers mee zouden lopen in de stoet. De band was op dat moment nog in de VS, namelijk in de staat Kentucky. Negen pipers werden geselecteerd en speelden tijdens een deel van de begrafenisstoet, namelijk van het Witte Huis naar St. Matthew’s Cathedral. Er was die dag nog een andere pipe band onderdeel van de begrafenis. The USA Airforce Pipe Band speelde tijdens de begrafenis op de militaire begraafplaats Arlington. J.F. Kennedy is een van de twee Amerikaanse presidenten die op Arlington begraven ligt.

Anno 2019 bestaat alleen de doedelzakband van The Black Watch nog, het orkest is opgegaan in een andere band. Het regiment van weleer is tegenwoordig het derde battaljon van het Royal Regiment of Scotland en staat bekend onder de naam 3SCOTS. Het interessante museum van The Black Watch staat in de Schotse stad Perth.

Bijzonder detail is dat toen filmmaker Oliver Stone in 1991 zijn beroemde thriller JFK uitbracht (over de aanslag op J.F. Kennedy) het corps of drums van de Pipes and Drums The Royal Scots Dragoon Guards, een ander beroemd Schots regiment, een drum salute opnam voor de soundtrack van de film.

Een korte video van het optreden van The Regimental Band and Pipes and Drums of The Black Watch bij het Witte Huis in Washington D.C.:

En tot slot de Drum Salute uit de film JFK van Oliver Stone:

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen