Herivvarda District Pipes and Drums uit Heerewaarden is per 31 december 2019 opgehouden te bestaan wegens gebrek aan leden. De vereniging en haar leden hebben sinds de oprichting een interessante bijdrage geleverd aan de Nederlandse pipe band wereld. Samen met leden van het eerste uur Gradus Lam en Karin van Veenendaal kijken we terug op een mooie geschiedenis.
Ingeklemd tussen de rivieren de Maas en de Waal ligt de Bommelerwaard en de plaats Heerewaarden. Het dorp ontstond in het jaar 997 en door de strategische ligging werd er tijdens de Tachtigjarige Oorlog veel gevochten tussen de Spanjaarden en Hollanders. Met name de Slag om Fort Voorne (ook wel Fort Nassau genoemd) in 1599 werd bekend. De Schotse connectie met Heerewaarden begon in die tijd. Er vochten namelijk ook Schotse huurlingen van de Clan MacLeod mee. Zij maakten deel uit van het Staatse Leger en vochten met de Hollanders mee tegen de Spanjaarden.
Als tijdens het duizendjarig bestaan van Heerewaarden, in 1997, de Tilburgse doedelzakband de Dutch Pipes and Drums optreedt, raken de inwoners in Schotse stemming en wordt in juli 1998 de Herivvarda District Pipes and Drums opgericht. Gradus Lam wordt enkele maanden later voorzitter: “In de beginjaren was het een grote vereniging met zo’n veertig leden. We kregen van het Anjerfonds een subsidie voor de aanschaf van drums en uniformen”. Karin van Veenendaal: “Vanwege de Schotse huurlingen van de Clan MacLeod wordt er gekozen voor de tartan MacLeod.”
In 2002 speelden pipers en drummers van de band mee bij de Amerikaanse Ambassade in Den Haag tijdens een herdenking van de aanslagen in New York. Bijzonder is ook het concert ‘Matinee of Dreams’ ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Rabobank Kerkdriel in 2003. Samen met een orkest van meer dan honderd muzikanten wordt het bekende Highland Cathedral gespeeld onder leiding van de, inmiddels overleden, Raymond de Lange. De vereniging raakte in 2003 ook betrokken bij de organisatie van de Holland Massed Pipes and Drums, die jaarlijks optreedt tijdens de Intocht van de Nijmeegse Vierdaagse. De leden Gradus Lam en Roel de Jong hebben zich jarenlang ingezet om een grote doedelzakband te formeren voor de intocht van de wandelaars over de Via Gladiola. Nog ieder jaar is de Holland Massed and Drums te bewonderen tijdens de Vierdaagse.
Naast de vele optredens in de regio en elders in Nederland, gaat de band ook veelvuldig de grens over. In 2005 doen pipers en drummers van Herivvarda mee aan een grote parade in de Schotse hoofdstad Edinburgh voor de organisatie Marie Curie, de Schotse kankerbeweging. Leden van de band spelen ook mee tijdens een Last Post Ceremony in het Belgische Ieper in 2006. Penningmeester Karin van Veenendaal: “de twee parades in Frankrijk mogen ook niet vergeten worden, want internationaal hebben we ons wel op de kaart gezet. Ook de kerstoptredens in het Gelderse Druten waren mooie optredens voor de vereniging.”
Herivvarda District Pipes en Drums moet door een wisselend ledenaantal regelmatig samenwerken met andere doedelzakbands. Gradus Lam: “Met de Clan Lamont Pipe Band Waalwijk repeteren we tijdje samen en treden we ook op. Ik houd goede herinneringen over aan de optredens in Unna (Duitsland) en Bourscheid (Luxemburg). We worden tijdens al die jaren zeer goed ondersteund door top-instructeurs uit de doedelzakwereld waarbij de namen van Carel Ooms en Anton Hazelaar (beiden drumming) en Elmer de Jong (piping) absoluut niet mogen ontbreken. Zij hebben veel gedaan qua lesgeven en het niveau van onze leden”. Karin van Veenendaal: “We zijn er trots op dat Ewald Verhoeven, ooit begonnen als jeugdlid, ons ook geholpen heeft beter te worden. Hijzelf werd een topspeler en lid van de Schotse pipe band Lomond and Clyde in Glasgow.”
Gradus Lam was als bestuurslid van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) ook nauw betrokken bij het naar de Bommelerwaard halen van de Continental Pipe Band Championships en de Miniband Competitie. Van die beide jaarlijkse wedstrijden is alleen de Miniband Competitie nog jaarlijks te zien en horen in sportcomplex De Kreek in Kerkdriel. Ieder jaar in maart komen daar Nederlandse doedelzakbands samen om zich aan elkaar te meten.
“Ondanks al die inspanningen blijft een doedelzakband in Heerewaarden toch ingeklemd tussen Maas en Waal en trokken we te weinig leden. Na bijna 22 jaar hebben we het besluit genomen om te stoppen”, aldus voorzitter Lam. Met het opheffen van Herivvarda District Pipes and Drums vertrekken de laatste ‘Schotten’ uit de Bommelerwaard. Wat rest is geschiedenis.