Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Welke pipe bands spelen op Remembrance Sunday?

11 november 2022

Geschreven door: Kees

Ieder jaar op 11 november worden in veel landen van de Gemenebest de oorlogsslachtoffers herdacht.  De 11e november is Remembrance Day en de zondag die daarbij het dichtst in de buurt ligt is Remembrance Sunday. Dit jaar is dat op zondag 13 november. Op drie locaties in Nederland vinden herdenkingen plaats in aanwezigheid van doedelzakbands. Wie er bij wil zijn, vindt hieronder een overzicht van waar en wanneer welke bands spelen.

Alhoewel Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog officieel herdenkt op 4 mei, is voor een groep Nederlanders ook 11 november (Remembrance Day) en de zondag die daar het dichstbij in de buurt ligt (Remembrance Sunday) een moment om te herdenken. In veel landen van het Gemenebest, zoals het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië, worden de oorlogsslachtoffers herdacht. In ons land wordt er stil gestaan bij de militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van Nederland. Op Remembrance Sunday, zondag 13 november, zijn er enkele grote evenementen zoals in Apeldoorn, Holten en Oosterbeek waar Nederlandse doedelzakbands muzikale ondersteuning geven. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en de toegang is uiteraard gratis.

Locatie en herdenkingAanvangsttijdDoedelzakbandBijzonderheid
Apeldoorn, bij het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument aan de Loolaan. 11:00uCity of Apeldoorn Pipes and DrumsDit is de officiële herdenking van omgekomen Canadese militairen in Nederland.
Holten, Remembrance op de Canadese Begraafplaats Holten aan de Eekhoornweg 10 in Holten.11:00uSeaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and DrumsDe organisatie is handen van de doedelzakband zelf.
Oosterbeek, Drum Head Service op de Airborne War Cemetery aan de Van Limburg Stirumweg 28 te Oosterbeek.11:00uPipes and Drums Royal Bitish Legion, The NetherlandsEen openlucht kerkdienst waarbij de drums van de band als altaar worden gebruikt.

Er zijn ook diverse kleine herdenkingen in ons land waarbij solodoedelzakspelers aanwezig zijn. Deze vinden hoofdzakelijk plaats op de militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Grave Commission (CWGC).

Herdenking bij het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument ‘Man met twee hoeden’ aan de Loolaan in Apeldoorn.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.