Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Ministerie start promotour en publiceert magazine

5 november 2022

Geschreven door: Kees

Ministerie van Doedelzaken start zaterdagavond 5 november in Groningen de promotietour. Tijdens de Schotse Avond en tevens het 35-jarig jubileum van The Clan MacBeth Pipe Band presenteert het Ministerie haar nieuwe stand en promotiemateriaal. Doel is het geven van informatie over Nederlandse doedelzakbands aan het publiek. Tijdens die avond wordt ook de eerste druk van het magazine ‘Pipe(r)s of War’ en de nieuwe folder gepresenteerd. De eerste folder werd vrijdag officieel overhandigd aan de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB).

“Het geven van informatie en het promoten van Nederlandse doedelzakbands is een belangrijk doel van het Ministerie van Doedelzaken. Dat deden we al via de website, maar we hadden ook plannen om tijdens evenementen aanwezig te zijn met een stand en promotiemateriaal”, aldus Rob Mellink die als content creator en ontwerper vanaf het eerste uur (in 2016) actief is voor het Ministerie van Doedelzaken. “We willen het publiek informatie geven in de hoop dat ze lid worden van een doedelzakband, een optreden bezoeken of wellicht een optreden boeken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat liefhebbers van de muziek de daarbij behorende Schotse cultuur leren kennen. Daarom hebben we een folder gemaakt met een overzicht van onze activiteiten en een QR-code, waarmee geïnteresseerden zich makkelijk en snel kunnen aanmelden voor onze nieuwsbrief. We merkten dat een deel van onze belangstellenden niet meer op sociale media zit maar wel graag informatie over doedelzakbands in Nederland wil ontvangen via de mail”, aldus Rob Mellink die zelf drummer / drum major is.

Promotiemateriaal (achtergrond) en het magazine Pipe(r)s of War (voorgrond) van het Ministerie van Doedelzaken

Naast de folder is er ook een ansichtkaart uitgegeven met daarop doedelzakspelers van de 1st Canadian Army Massed Pipes and Drums die met meer dan honderd pipers en drummers op 28 juni 1945 meededen aan een bevrijdingsparade in Amsterdam. Het past bij de activiteiten van het Ministerie in het kader van historisch onderzoek. Nieuw is de uitgave van een special in de vorm van een papieren magazine. ‘Pipe(r)s of War’ is een 24-pagina tellend magazine met artikelen, foto’s en een gedicht over de rol van doedelzakspelers en drummers tijdens de beide Wereldoorlogen, de betekenis van de Poppy (klaproos), Remembrance Sunday en het bijzondere verhaal achter het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey in London. Tijdens de Schotse Avond is het magazine ‘Pipe(r)s of War’ voor het eerst te koop. “We willen in de toekomst meer magazines uitgeven. We merken een behoefte aan informatie over de geschiedenis van pipes en drums in Nederland en niet iedereen wil alles digitaal hebben. Onze volgers willen ook informatie op papier hebben”, aldus Rob Mellink.

NOvDB-voorzitter Sybren Vis (rechts) ontvangt de eerste folder van het Ministerie van Doedelzaken

Voor de officiële presentatie van de folder ging Kees Westerkamp, medeoprichter en onderzoeker van het Ministerie, op vrijdag 4 november langs bij de voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) in Leeuwarden. De NOvDB bestaat formeel sinds eind jaren zeventig en houdt zich bezig met de organisatie van competities voor doedelzakbands en solospelers, workshops en andere evenementen waar bands zich kunnen presenteren aan het publiek. Voorzitter Sybren Vis van de NOvDB nam de eerste folder in ontvangst.

“In de toekomst is het de bedoeling dat we met de stand en ons materiaal bij meerdere evenementen aanwezig zijn. Denk aan competities en speciale evenementen van Nederlandse pipe bands”, aldus Kees Westerkamp. “We willen Nederlandse doedelzakbands vooral oproepen om hun basisgegevens aan ons door te geven. Op onze speciale landkaart met alle bands ontbreekt een deel van de informatie omdat een klein aantal bands geen informatie doorgeeft. Dat is jammer want dan lopen de bezoekers van onze website tegen een leeg bandprofiel aan. Nu we ook een folder gaan verspreiden is het des te belangrijker dat de doedelzakbands ons informatie verschaffen om nieuwe leden, donateurs en opdrachtgevers te lokken”.

De stand van het Ministerie van Doedelzaken staat zaterdagavond 5 november in Wijkcentrum de Schakel in Groningen. Daar houdt The Clan MacBeth Pipe Band haar jaarlijkse Schotse Avond. De band viert ook haar 35 -jarig jubileum. De Schotse Avond start om 20u. De deuren zijn open vanaf 19:30u. Kijk voor meer informatie op de website of in onze evenementenagenda.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.