Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Venlo Caledonian pakt eerste prijs in Schotland

27 juni 2023

Geschreven door: Kees

Tijdens de European Pipe Band Championships in het Schotse Aberdeen, zaterdag 24 juni, behaalde Venlo Caledonian Pipe Band een eerste plaats in graad 4B. De band, onder leiding van pipe major Ian van Bommel en leading drummer Fred Derksen, kijkt terug op een zeer geslaagd weekend. We vroegen Ian van Bommel bij terugkomst in Nederland naar zijn bevindingen en waarom ook andere Nederlandse doedelzakbands aan een competitie zouden moeten meedoen.

De European Pipe Band Championships is één van de zogenaamde ‘major’ competities waar de meeste pipe bands zich voorbereiden op de World Pipe Band Champions in augustus in Glasgow. Maar er zijn ook doedelzakbands die afwijken van die opzet en een major competitie alleen gebruiken om zich te meten met het concurrentieveld. Jaarlijks zijn er vijf major competities en ze vinden niet alleen plaats in Schotland: een aantal jaren geleden organiseerde de Royal Scottish Pipe Band Association (RSPBA) een major competitie in Alden Biesen waardoor veel pipe bands uit Schotland en Ierland deelnamen.

Aan de European Pipe Band Championships in Aberdeen deden zaterdag 24 juni zo’n honderd pipe bands mee uit de gehele wereld. De laatste keer dat in Aberdeen een major competitie werd gehouden was in 1981. Zoals gebruikelijk kwamen de bands uit in verschillende zogenaamde graden (moeilijkheidsniveaus). Venlo Caledonian Pipe Band kwam uit in Graad 4B waarbij alle bands werden beoordeeld door vier juryleden namelijk twee voor piping, een voor drumming en een voor ensemble. De Nederlandse band wist het sterke speelveld van elf bands achter zich te laten en behaalde een eerste prijs.

Ministerie van Doedelzaken: Ian, waarom hebben jullie voor deze competitie gekozen en niet voor bijvoorbeeld de World Pipe Band Championships in Glasgow in augustus? 

Ian van Bommel: “In 2017 zijn wij voor het eerst met de band afgereisd naar een major championship – de European Championships, toen in Forres (Schotland). In die tijd, en nu nog steeds, viel die keuze op de Europeans voornamelijk vanwege de datum. Voor spelers die verder nog op vakantie deze zomer, komt dit vaak goed uit omdat ze voornamelijk na deze datum weg gaan. Het evenement in 2017 was uitstekend bevallen en we hadden mooie accommodatie die we dit jaar weer konden gebruiken. Het feit dat Forres op het laatste moment het evenement door financiële problemen niet kon organiseren, maakte het nog spannend of de reis kon doorgaan.Gelukkig nam Aberdeen het op zich om op dezelfde datum toch de Europeans nog te organiseren en bleven onze reis en planning op de accommodatie na grotendeels intact.”

Ministerie van Doedelzaken: Hebben jullie naast de competitie nog andere optredens of excursies gedaan?

“We zijn op onze reis vergezeld door een aantal geweldige en motiverende leden van de Gemert Firebrigade Pipes en Drums en enige andere gasten. Om ervoor te zorgen dat de mensen die niet eerder in Schotland zijn geweest toch wat van het land konden zien, zijn we vrijdagmiddag met de touringcar een stuk het Cairngorms National Park ingereden om wat van de prachtige natuur van Schotland te zien.”

Venlo Caledonian Pipe Band na het behalen van de eerste prijs in graad 4B
Foto: Venlo Caledonian Pipe Band

Ministerie van Doedelzaken: Wat vonden jullie van de opzet/sfeer/organisatie van de competitie vergeleken met bijvoorbeeld Peine?

“De Europeans was in mijn beleving altijd al een geweldig sfeervol evenement. Een omvang die iets intiemer en minder massaal is dan de World Pipe Band Championships maar toch een iets groter dan de Highland Gathering in het Duitse Peine. Een deel van de aantrekkingskracht van een major championship in mijn beleving, is het kunnen zien van de hogere graad bands die je in Nederland, België en Duitsland vrijwel nooit ziet.“

Ministerie van Doedelzaken: Waarom doen jullie überhaupt competitie en waarom zouden andere Nederlandse pipe bands het ook moeten doen?

“Er heerst een consensus onder alle spelers in de band dat iedereen een betere speler wil worden en dat we gezamenlijk een betere band willen worden. Competitie spelen is een manier om je te meten met andere bands. Je werkt toe naar een doel waarbij je iedere keer probeert het toch weer beter te doen. Als er eenzelfde soort sfeer en drive in je band zit om beter te worden, is het overwegen van competities het zeker waard. Er zijn weinig dingen die beter motiveren dan het hebben van een sterk doel om naartoe te werken.”

Venlo Caledonian Pipe Band gaat zich voorbereiden op de volgende competitie en dat is de Belgian Pipe Band Championships in het Belgische Alden Biesen op zaterdag 9 september. Die competitie is onderdeel van een driedaags Schots Weekend met veel doedelzakbands uit binnen en buitenland dat voor de 36e maal wordt georganiseerd.

Venlo Caledonian Pipe Band is opgericht in januari 1994 en staat onder leiding van pipe major Ian van Bommel en leading drummer Fred Derksen. De band heeft een eigen opleidingsprogramma en doet regelmatig mee aan competities in binnen- en buitenland. De band is ook te zien tijdens taptoes, optochten en bijzondere evenementen. Eind mei 2023 speelde Venlo Caledonian Pipe Band voor Amerikaanse veteranen in het Limburgse Mesch tijdens een herdenkingsceremonie.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.