Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Veel doedelzakmuziek tijdens herdenkingen Market Garden

27 september 2019

Geschreven door: Kees

Alhoewel het zwaartepunt van de herdenkingen van Operation Market Garden en de Slag om Arnhem in het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september lag, kwam er gisteren, donderdag 26 september, feitelijk gezien een einde aan 75 jaar herdenking Operatie Market Garden. Op die dag in september 1944 werd de terugtrekking van Britse en Poolse miliatairen, met behulp van Canadese genietroepen, over de Rijn afgesloten. Arnhem was letterlijk een brug te ver en vele duizenden militairen en burgers kwamen om.

Nijmegen en grote delen van het zuiden van Nederland waren bevrijd. De delen boven de grote rivieren zouden pas later volgen. Eerst moest de Strijd om Walcheren, als onderdeel van de Slag om de Schelde (november 1944) en de Slag om Groningen (april 1945) nog komen.

De afgelopen weken zijn veel Nederlandse en Britse doedelzakbands (pipe bands) in actie geweest tijdens de herdenkingen van Market Garden. We berichtte als eerder over de optredens van The Massed Pipes and Drums Market Garden, een Nederlands initiatief maar met muzikanten uit diverse landen. Zij marcheerden vrijdagavond 20 september over de John Frost Bridge in Arnhem en speelde tijdens de officiële herdenking op het Airborneplein (Berekuil) in Arnhem. De band was ook te zien op zaterdag en zondag in de binnenstad van Arnhem en tijdens een speciale voetbalwedstrijd voor veteranen in het GelreDome. De 120 pipers en drummers van de Massed Pipes and Drums Market Garden kwamen hoofdzakelijk van diverse doedelzakbands uit Engeland aangevuld met spelers van enkele Nederlanse bands.

Bijzondere gast tijdens de diverse herdenkingen was The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums uit Lincoln (Engeland). De Royal Air Force speelde een belangrijke tijdens Market Garden. Het was de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en vele honderde piloten werden in de laatste dagen van de Slag om Arnhem uit het gebied geëvacueerd over de Rijn naar het Zuiden.

The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums is een van de vijf pipe bands binnen de Royal Air Force en staat sinds 2004 onder leiding van pipe major Finlay Macghee. De band heeft een sterke relatie met de Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld en de Britten waren de afgelopen jaren wel vaker in Nederland te zien en te horen. De beide bands traden tijdens de herdenkingen een aantal malen gezamenlijk op. Tijdens de kranslegging op de Ginkelse Heide, zaterdag 21 september, door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden en His Royal Highness Prince Charles, Prince of Wales, speelde The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums en Pegasus Pipes and Drums samen met The Dutch Military Pipes and Drums ‘Falcon Guards’.

Nederlandse pipe bands waren uiteraard ook volop in actie de afgelopen weken. The City of Apeldoorn Pipes and Drums speelde in Renkum als onderdeel van de herdenking. Coriovallum Pipes and Drums speelden in Heerlen en Brunssum als onderdeel van de viering van de bevrijding, maar herdenken in aanwezigheid van veteranen was daar natuurlijk een onderdeel van.Enkele spelers van The 48th Highlanders of Apeldoorn Pipes and Drums traden vrijdag 27 september op in Beekbergen als onderdeel van de 6e Exodus Wandeltocht, een herdenkingswandeling in historische kleding die herinnert aan de verplichte evacuatie van burgers uit de regio Arnhem in het najaar van 1944.

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op onze facebookpagina.

Veel doedelzakmuziek tijdens herdenkingen Market GardenAlhoewel het zwaartepunt van de herdenkingen van Operation…

Geplaatst door Ministerie van Doedelzaken op Vrijdag 27 september 2019

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.