Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Pipes and drums tijdens Nationale Taptoe

29 september 2019

Geschreven door: Kees

De 65e Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam zit er op. Ooit gestart na de deelname, in 1952, van de Koninklijke Militaire Kapel aan de Royal Edinburgh Military Tattoo is de Nationale Taptoe een topevenement geworden met deelnemers uit de gehele wereld.

De Nationale Taptoe is de belangrijkste presentatie van militaire en burger orkesten in Nederland. Het thema van dit jaar is ‘200 Jaar Militaire Muziek in Nederland’ waarmee wordt gevierd dat per 1 januari 1819 ieder regiment in Nederland een eigen kapel mocht hebben.

De oorsprong van de Nationale Taptoe ligt in Edinburgh. In 1952 stond de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (tegenwoordig KMK/JWF uit Assen) op het programma van The Edinburgh Military Tattoo. Toen ontstond het idee om ook in Nederland een grote taptoe te organiseren die in 1954 de eerste editie kende. Taptoe Delft, zoals de nationale taptoe toen nog heette, kreeg het plein voor de Nieuwe kerk als vaste locatie en bleef daar tot en met 1974. De taptoe verhuisde vervolgens naar Breda, aanvankelijk op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie, en ging vanaf 1976 verder onder de naam Nationale Taptoe Breda. Vanaf dat moment stonden ook vaker burgerbands op het programma. Sinds 2006 is Rotterdam Ahoy de thuisbasis van de taptoe die nu beter bekend staat als The Netherlands Military Tattoo.

De eerste pipe band deed pas mee tijdens de taptoe in 1977 en dat was The Red Hackle Pipe Band uit Antwerpen. Ook in 1980 waren zij te gast op de Nationale Taptoe in Breda. Het duurde tot 2001 voor dat er weer doedelzakbands te zien en horen waren. Toen waren The Calgary Police Service Pipe Band, The Vancouver Police Pipe Band en The Amethyst Scottish Dancers of Nova Scotia (allemaal uit Canada) te gast. In de jaren er na waren regelmatig pipe bands te zien en horen tijdens de Nationale Taptoe. Het was pas in 2007 toen er voor het eerst een Nederlandse pipe band meedeed. Dit waren The Dutch Pipes and Drums uit Tilburg. De laatste jaren zijn er regelmatig doedelzakbands te zien en horen tijdens de Nationale Taptoe waarvoor zowel Nederlandse als ook buitenlandse pipe bands worden gevraagd.

The Massed Pipes en Drums was dit jaar samengesteld uit The Dutch Military Pipes and Drums ‘Falcon Guards’ en The Crossed Sword Pipes and Drums. De pipers en drummers waren afkomstig uit diverse landen en verzorgden de afgelopen drie dagen vijf shows. De band stond onder leiding van pipe major Peter Velthuijsen en drum major Leroy Schmidt.

Pipes and Drums voor het decor tijdens de 65e Nationale Taptoe.
Foto: Veronica Janssen

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Welke pipe bands spelen tijdens Market Garden?

Doedelzakmuziek speelt tijdens de Airbornemaand, ieder jaar in september, een belangrijke rol. Welke bands waar te zien en te horen zijn, hebben we op een rijtje gezet.

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Wereldkampioen met Nederlands tintje 

Tijdens de World Pipe Band Championships werd Peoples Ford Boghall & Bathgate Caledonia Pipe Band wereldkampioen 2023. Met de deelname van de Nederlandse tenor drummer Robbert van Gorp is het ook een klein Nederlands feestje.

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Last minute: Tips voor je vakantie in Schotland

Augustus is dé maand voor de liefhebber van doedelzakmuziek! Ga jij naar Schotland? Ministerie van Doedelzaken heeft een aantal evenementen voor je op een rij gezet. Schotland zonder doedelzak? Dan ben je niet echt in Schotland geweest.