Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Pipe major Dennis van Asselt neemt afscheid

6 oktober 2019

Geschreven door: Kees

Tijdens een afscheidsreceptie in Barneveld op zaterdagmiddag 5 oktober, heeft Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld na ruim 18 jaar afscheid genomen van pipe major Dennis van Asselt. Van Asselt was in 2001 een van de oprichters van de band en leidde deze met grote overgave en vakmanschap. In aanwezigheid van zijn ouders, bandleden en diverse genodigden werd er teruggekeken op zijn muzikale- en management carrière bij de vereniging. Hij aanvaardde het erelidmaatschap van de vereniging en ontving uit handen van voorzitter / drum major Johan de Jong een beeld van Pegasus als aandenken.

Dennis ging eind jaren negentig doedelzak spelen en nam les bij bands in de regio Voorthuizen. In 1999 bezocht hij voor het eerst de Royal Edinburgh Military Tattoo waarna de interesse voor pipe bands en met name de militaire rol van die bands nog meer werd aangewakkerd. Hij was destijds betrokken bij Taptoe Voorthuizen en richtte in 2001 een nieuwe doedelzakband op die uitgroeide tot Pegasus Pipes & Drums. Hij volgde cursussen bij The Piping School of The Netherlands (van de bekende pipe major Josien Teerlink) maar volgde ook les in Glasgow bij het College of Piping. Van Asselt speelde, naast zijn functie bij Pegasus, ook enkele seizoenen competitie bij de Beatrix Pipe Band in Hilversum.

Hij werd de drijvende muzikale kracht achter Taptoe Ede en knoopte intensieve contacten aan met The Royal Air Force Waddington Pipes and Drums uit Engeland. Het samenwerkingsverband met Inter Scaldis Pipes and Drums uit Zeeland bracht hem enkele malen in de Engelse stad Berwick-upon Tweed aan de Engelse/Schotse grens, waar gespeeld werd tijdens de jaarlijkse Minden Day voor The King’s Own Scottish Borderers (tegenwoordig Royal Scots Borders, 1SCOTS The Royal Regiment of Scotland). Samen met The Band of The Parachute Regiment (sinds oktober 2019 onderdeel van The British Army Band Colchester) speelde Dennis en ‘zijn’ Pegasus Pipes & Drums op de Ginkelse Heide en in Oosterbeek op de begraafplaats en voor het Airborne Museum Hartenstein als onderdeel van de herdenkingen met betrekking tot Operation Market Garden / Slag om Arnhem.

Na ruim 18 jaar kwam er zaterdag 5 oktober een einde aan zijn inzet voor Pegasus Pipes and Drums. Tijdens een afscheidsreceptie in De Harmonie in Barneveld waren er toespraken van voorzitter Johan De Jong, oud-voorzitter Daaf Fiege, Ed van Seters (voorzitter Platform Militaire Historie Ede), oud VVV-directeur Wim Jacobs en Kees Westerkamp. Dennis ontving een beeldje van het Pegasus paard, aanvaardde het erelidmaatschap van de vereniging en kreeg nog meer cadeaus en dankzeggingen. Hij droeg de pipe banner en de functie van pipe major over aan Jelle Rosendal die onlangs van pipe sergeant tot pipe major werd bevorderd.

Namens het Ministerie van Doedelzaken sprak drum major Kees Westerkamp. Hij bedankte Dennis van Asselt voor zijn enorme inzet voor de Nederlandse doedelzaksector, de veteranen en de regio. “We moeten de inzet en het belang van mannen als Dennis van Asselt voor de muziekwereld niet onderschatten. Ik heb de afgelopen jaren pipe bands zien ontstaan die iets bijzonders te bieden hebben voor leden en publiek. Er is altijd een drijvende kracht in dat soort bands om dat unieke concept te bewaken en uit te bouwen. Pegasus en in het bijzonder Dennis zijn daar super voorbeelden van. Met name in een tijd waarin als gevolg van bezuinigingen op veel scholen het muziekonderwijs in het gedrang is komen (of verdwenen is) én waar stedelijke / gemeentelijke muziekscholen zijn verdwenen of hun aanbod hebben moeten inperken. Muziekverenigingen en drijvende krachten als Dennis, spelen een zeer belangrijke rol in de muzikale opleiding van de jeugd en door het unieke concept van Pegasus Pipes & Drums vormt die vereniging een aanlokkelijke plek voor jongeren geïnteresseerd in doedelzakmuziek.”

In een interview met het Ministerie van Doedelzaken, afgelopen week, werd aan Dennis van Asselt de vraag gesteld wat hij als eerste zou aanpakken als hij de Minister van Doedelzaken zou zijn: “Ik zie positieve ontwikkelingen in de contacten en samenwerking tussen bands. Toch zie je ook een bepaalde cultuur van beter willen zijn en het beter denken te weten. Laat iedereen in zijn waarde en laat iemand lekker zijn ding doen. Ik gun dat we meer open staan voor die andere mening of visie, en daarmee een ander geluid. Die diversiteit maakt de Nederlandse pipeband wereld zo interessant!”

Het Ministerie van Doedelzaken wenst Dennis van Asselt alle goeds met de overtuiging dat we van Dennis zeker nog iets gaan horen in de komende jaren. Het motto van The Parachute Regiment is gezien zijn inzet de afgelopen 19 jaar zeker ook op Dennis van toepassing: “Utrinque Paratus”, “Ready for Anything”.

Pegasus Pipes & DrumsPegasus Pipes & Drums werd in 2001 opgericht en repeteert in Barneveld. De band heeft tot doel muzikale ondersteuning te geven aan de herdenkingen van belangrijke militaire gebeurtenissen die in de regio rondom Barneveld plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De band trad de afgelopen jaren op tijdens vele herdenkingen en parades in Nederland (luchtlandingen en herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne Museum in Oosterbeek, Taptoe Ede, het Bevrijdingsdefilé in Wageningen) maar ook in Frankrijk (D-Day in Normandië). De band werkt nauw samen met het Britse Parachute Regiment die onder andere deelnamen aan D-Day en de Slag om Arnhem. Daartoe ontving de band een speciale pipe banner met het logo van Pegasus en de Parachute Regiment om die verbondenheid te bekrachtigen. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met Inter Scaldis Pipes and Drums uit Domburg, Zeeland. Pegasus Pipes & Drums treedt ook veel op tijdens taptoes in binnen- en buitenland zoals de Musikparade in Duitsland en de Christmas Tattoo in Leiden. De band draagt het full dress uniform (no.1 dress) en de tartan is Royal Stewart. Kijk voor meer informatie over de band op de website.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.