Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Music Show Scotland start 14e seizoen in Berlijn

19 oktober 2019

Geschreven door: Kees

In de Mercedes-Benz Arena in Berlijn gaat vanavond het 14e seizoen van Music Show Scotland van start. Deze Nederlandse productie trekt al sinds 2006 volle zalen door heel Europa. Nieuw dit seizoen is de Beierse hoofdstad München. Ook staat er nieuwe muziek op het programma en keert het Ierse tapdansen terug.

Music Show Scotland ging in de herfst van 2006 van start als vervolg op succesvolle concerten van doedelzakvereniging Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo. Dirigent Hans Beerten: “We gingen optreden in kleine steden in Duitsland en dat sloeg goed aan. Het publiek was superenthousiast en de show werd groter waardoor we naar grotere zalen gingen”.

“Bezoekers worden meegenomen op een muzikale reis door de Schotse hooglanden waarbij ook uitstapjes naar Ierland worden gemaakt. De doedelzak, of officieel Great Highland Bagpipe, staat centraal maar we laten horen dat het een veelzijdig instrument is. Op het programma staat niet alleen traditionele doedelzakmuziek uit Schotland, zoals bekende highland dances, marches en gevoelig ballades, maar ook filmmuziek en popmuziek waarin de doedelzak of Schotland centraal staat”, vertelt senior pipe major Eoin Ashford die zelf uit het Schotse Glasgow komt. Hij diende in het Britse leger en speelde bij de pipe band van The Royal Tank Regiment. Naast eindverantwoordelijk te zijn voor de massed pipes en drums, is hij ook pipe major van The Alba Pipe Band. Ashford: “Een grote hit in de show is momenteel de titelmuziek van Game of Thrones maar ook The Gael uit de film Last of Mohicans is populair bij het publiek van de show. We vernieuwen het repertoire regelmatig maar klassiekers als Amazing Grace, Highland Cathedral en Scotland The Brave blijven er altijd in. Als we die zouden schrappen, krijgen we een hoop mails en commentaren op onze Facebookpagina”.

Duizenden fans van Schotse, Ierse en Keltische muziek, zang en dans hebben de show inmiddels bezocht. Daarbij zijn vele steden in Duitsland al aangedaan en bepaalde plaatsen, zoals Hannover en Berlijn worden frequenter bezocht. Dit jaar komt München daarbij en gaat de show na enkele jaren van afwezigheid weer naar Mannheim. Nieuw is ook de Oudejaarsshow in Oberhausen, een speciale uitvoering met muziek die past bij de kersttijd en jaarwisseling. Het populaire Ierse tapdansen, bekend van Riverdance, komt weer terug in de show. Ook in andere landen is de show succesvol. De show, met muzikanten uit vijf verschillende landen, was ook al te zien en horen in België, Zwitserland en Denemarken. Nederlands wordt in maart 2020 voor de zevende maal aangedaan en wederom in Rotterdam Ahoy.

“We hebben inmiddels een grote groep trouwe fans opgebouwd”, vertelt Anke Beerten die verantwoordelijk is voor onder andere de promotie en sociale media. “Diverse fans komen ieder jaar naar de show en we hebben zelfs bezoekers die meerdere malen per jaar komen. Er zijn inmiddels diverse huwelijksaanzoeken van fans tijdens de show geweest en regelmatig staan we op het verlanglijstje van wensorganisaties. We krijgen de gekste en leukste vragen via onze social media kanalen. Een brandweerman uit Duitsland wilde ons helpen als vrijwillige brandweerhulp tijdens de show. Ook komt het regelmatig voor dat Amerikanen vragen wanneer we naar de VS komen met de show.”

Hans Beerten: “Music Show Scotland kan niet bestaan zonder al die pipers, drummers, orkestleden, danseressen, zangers/zangeressen en een crew (voor geluid/licht, catering en merchandising) die wekelijks repeteren om maandelijks een drie uur durend programma ergens in Europa te presenteren. We hebben nog vele plannen ten aanzien van nieuwe locaties maar ook op muzikaal gebied. Dit seizoen hebben we weer mooie nieuwe muziek.” Locatiemanager Benno Beerten weet dat bezoekers graag willen dat we ieder jaar in bepaalde steden komen. “Dat willen we natuurlijk graag maar in de praktijk is dat moeilijk. We hebben te maken met de beschikbaarheid van de hallen, onze eigen muzikanten en we moeten nadenken over de vakantieplanningen in diverse landen. Bovendien moeten we rekening houden met de verschillende doedelzakcompetities en -evenementen waaraan onze pipers, drummers en danseressen meedoen. We hebben daar een mooie oplossing voor gevonden: we sturen dan onze promotiestand. Dan kunnen bezoekers praten met de cast en zich laten informeren over de achtergronden van de show”.

Music Show Scotland toert tot en met juni door diverse landen en is op 16 november in het Belgische Hasselt, op 25 januari in Brussel en op 28 maart in Rotterdam. Voor alle tourdatums en meer informatie zie: www.musicshowscotland.com. De show heeft ook een eigen Instagrampagina en YouTubekanaal

Foto: Music Show Scotland

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen