Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Grote doedelzakband herdenkt Slag om Arnhem

19 september 2019

Deze maand is het 75 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Voor de officiële herdenking in Arnhem, vrijdagavond 20 september, is een grote doedelzakband samengesteld bestaande uit pipers en drummers uit diverse landen. Hoogtepunt is de parade over de John Frost Bridge (‘A Bridge Too Far’) in Arnhem.

De Slag om Arnhem, ook wel bekend als ‘Operation Market Garden’ was een poging van de geallieerden om via Nederland, door de verovering van de bruggen over de grote rivieren, Duitsland in te trekken om daarmee de Westwall (beter bekend als Siegfriedlinie) te omzeilen. Dit was een zware Duitse verdedigingslinie die verliep langs de grens van Nijmegen naar Zwitserland. De operatie bestond uit luchtlandingen (market) en een grondoffensief (garden) en er deden geallieerde militairen uit Amerika, Polen, Groot-Brittannië en Canada mee. De poging eindigde met een heftige Slag om Arnhem, zware verliezen aan manschappen en burgers en een blamage voor de geallieerde troepen. De rijnbrug in Arnhem (tegenwoordig John Frost Bridge) was letterlijk ‘een brug te ver’. De Slag om Arnhem wordt jaarlijks herdacht met diverse evenementen in de betrokken gemeenten.

Komend weekend vinden op diverse plaatsen herdenkingen plaats waarbij muziek een grote rol speelt. Daarvoor zijn diverse militaire en civiele bands in actie waarvan een belangrijk deel uit Engeland en Schotland komt. De grootste formatie is The Massed Pipes and Drums Market Garden die vrijdagavond 20 september over de John Frost Bridge (‘A Bridge Too Far’) in Arnhem marcheren en aansluitend bij de officiële herdenking op het Airborneplein spelen.

The Massed Pipes and Drums Market Garden bestaat vrijdag uit acht pipe bands uit Nederland en Groot-Brittannië en telt zo’n 120 pipers en drummers. De organisatie is al zes jaar in handen van oud-marinier Ruud Kloosterman en Daniëlle Wijntjes. Zij spelen allebei bij The Pipes and Drums of the Royal British Legion (The Netherlands), de Britse veteranenorganisatie die in veel landen een afdeling heeft. De organisatie telt diverse doedelzakbands die in actie komen tijdens herdenkingen wereldwijd.

Kloosterman, zelf drummer: “Het was Paul Vos, 27 jaar voorzitter en marsleider van de Airborne Wandeltocht, die de zogenaamde ‘Mars over de Brug’ in 2009 nieuw leven inblies dat uiteindelijk leidde tot de inzet van een grote doedelzakband”. Vos was actief bij vele Market Garden-herdenkingen en was behalve Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ook Ridder in de Orde van het Britse Rijk (The Most Excellent Order of the British Empire, afgekort OBE). Ruud Kloosterman: “Hij overleed helaas in 2014, het bestuur van de Nederlandse pipe band van The Royal British Legion was toen al betrokken bij de organisatie van de parade van doedelzakbands over de John Frost Bridge. Wij hebben het initiatief van Paul Vos uitgebouwd van zo’n 40 doedelzakspelers en drummers naar 120 deelnemers de afgelopen jaren”.

“De belangstelling van pipers en drummers om mee te doen is enorm. Alhoewel er een aantal Nederlandse muzikanten meedoen, komt het overgrote deel uit Groot-Brittannië waarbij sommige doedelzakspelers zelfs uit de Highlands van Schotland komen om het komend weekend mee te spelen tijdens de parade, de herdenking op het Airborneplein maar ook de optredens op zaterdag- en zondagmiddag in de binnenstad van Arnhem en zaterdagavond in het GelreDome voor veteranen”, vertelt Daniëlle Wijntjes die zelf doedelzakspeler is. Kloosterman vult aan: “De inzet van zo’n grote doedelzakband waarbij het overgrote deel van de pipers and drummers uit Engeland en Schotland komen, is redelijk uniek voor Nederland. Daarbij kunnen we niet zonder de financiële ondersteuning van de Supportersvereniging Vitesse, de Gemeente Arnhem en ondernemers in de binnenstad van Arnhem en diverse andere sponsoren”.

De herdenking aankomende vrijdag op het Airborneplein in Arnhem begint met de parade over de John Frost Bridge die om 18:30u start op het midden van de brug. De band marcheert naar het Airborneplein waar rond 19:00u de herdenking begint. Na de toespraken, herdenking en kransleggingen marcheert de band rond 20:00u naar de Rijnkade waar ook nog gespeeld wordt.

De plechtigheden worden live uitgezonden door Omroep Gelderland: https://www.omroepgelderland.nl/tvx

De deelnemende doedelzakbands zijn:

  • The Pipes and Drums of the Royal British Legion The Netherlands
  • The Seaforth Highlanders Pipes and Drums Leicester, UK
  • The Southern Highlanders Pipes and Drums, UK
  • The Kernow Pipes and Drums, UK
  • The Cambridgeshire Caledonian Pipes and Drums, UK
  • The Colchester & District Pipes and Drums, UK
  • The Glenn Morriston Pipes and Drums, UK
  • The Dutch Military Pipes and Drums Falcon Guards (alleen vrijdagavond)
  • Individuele deelnemers uit Engeland, Duitsland, Nederland en Schotland

The Massed Pipes and Drums Market Garden staat onder leiding van pipe major Steve Bozon (Seaforth Highlanders) en senior drum major Paul Lumley (Southern Highlanders). Meer informatie op https://www.facebook.com/Massed-Pipes-and-Drums-Market-Garden-1356509567776967/

Foto: Dieuwke Olsder

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Scotfest van Xanten naar Goch

Scotfest van Xanten naar Goch

De 14e editie van Scotfest vindt niet plaats in Xanten maar in Goch. Daarmee lijkt het kleine maar sfeervolle festival (met competitie), net over de grens bij Nijmegen, een nieuwe vaste locatie te hebben gevonden.

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft een nieuw bestuur. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op zaterdag 13 mei was er kritiek maar werd er ook gesproken over de toekomst. Het bestuur beloofde met een plan te komen.

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Maar haar voorliefde voor Schotland en pipe bands gaat veel verder terug.