Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

The Royal Edinburgh Military Tattoo (REMT) 2019 van start

2 augustus 2019

Geschreven door: Kees

Vandaag, vrijdag 2 augustus, gaat de bekendste taptoe ter wereld van start: The Royal Edinburgh Military Tattoo.

De Tattoo ontstond in 1949 als de militaire bijdrage aan het Edinburgh Festival dat ook in augustus plaatsvindt. Het Edinburgh Festival bestaat o.a. uit een boekenfestival, een jazz and blues festival en een theaterfestival (beter bekend als het Edinburgh Fringe Festival).

De eerste editie van de Tattoo vond plaats in Princess Street Gardens waarna het in 1950 verhuisde naar de esplenade van Edinburgh Castle. Jaarlijks bezoeken zo’n 220.000 mensen de Tattoo. In 40 landen wordt de REMT op televisie uitgezonden. Helaas niet in Nederland, dus we moeten het doen met de BBC-versie die eind augustus wordt uitgezonden.

Tijdens de REMT treden (militaire) orkesten en showgroepen op uit de gehele wereld.Het hoogtepunt voor vele bezoekers is The Massed Pipes and Drums die wordt samengesteld uit militaire pipe bands uit de gehele wereld en de laatste jaren ook uit civiele pipe bands. Omdat de afgelopen jaren vele Schotse militaire doedelzakbands zijn verdwenen (door de opheffing van legeronderdelen), wordt er steeds meer een beroep gedaan op pipe bands uit het buitenland zoals Canada, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Dit zijn landen waar vele Schotten naar toe zijn geemigreerd in het verleden en doedelzakbands hebben opgericht. Ook heeft de Tattoo, in samenwerking met onder aan de Royal Scottish Pipe Band Association, enkele jaren geleden The Pipers’ Trail opgericht. The Pipers’ Trail is een speciale pipe band die bestaat uit burgermuzikanten die graag willen deelnemen aan de Royal Edinburgh Military Tattoo. Deze speciale band is ook toegankelijk voor doedelzakspelers uit andere Europese landen. Men moet wel door een selectieproces en gedurende de zomer 5 tot 6 weken beschikbaar zijn voor repetities en de voorstellingen.

Tot en met zaterdagavond 24 augustus zijn er 23 voorstellingen met op vrijdag en zaterdag altijd twee voorstellingen (de late voorstelling met vuurwerk). De Tattoo duurt zo’n 1 uur en 40 minuten en kent geen pauze. Voor wie er nog heen wil, kaartjes zijn lastig te krijgen (de kaartverkoop loopt al sinds december) maar kan het natuurlijk altijd proberen op de website: https://www.edintattoo.co.uk/tickets/

Je kunt ook naar het ticketkantoor gaan, om na te vragen of er kaarten zijn van bezoekers die gecancelled hebben. De Tattoo Ticket Sales Office is gevestigd op 1 Cockburn Street in Edinburgh (zie de website voor de openingsuren).

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.