Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Intocht Vierdaagse met doedelzakken

18 juli 2019

Geschreven door: Kees

De laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse staat in teken van de intocht van de wandelaars over de Sint Annastraat (tijdens de Vierdaagse ‘Via Gladiola’ genaamd). Een belangrijk onderdeel van die intocht zijn de militaire orkesten en marching bands die meelopen tijdens de laatste kilometers. Sinds 2002 loopt een grote doedelzakformatie mee, The Holland Massed Pipes and Drums. Vrijdag 19 juli zijn ze er voor de 17e maal bij en pipers en drummers uit heel Nederland spelen mee. Het idee ontstond in 2000 in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

The Holland Massed Pipes and Drums is een samenwerkingsverband van Nederlandse doedelzakbands. Het plan voor de formatie ontstond in 1999 toen twee Nederlandse pipe bands, de Beatrix Pipe Band uit Hilversum en The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen, gezamenlijk optrokken om mee te doen aan de ‘Millennium Parade’ in de Schotse hoofdstad Edinburgh. De parade was een initiatief van de Britse kankerbeweging Marie Curie in samenwerking met Pipefest Event. Het doel was om 10.000 pipers en drummers naar Edinburgh te halen voor een recordpoging om met zoveel mogelijk doedelzakspelers en drummers samen te spelen, en dat alles voor het goede doel.

Die 10.000 spelers kwamen van over de gehele wereld begin augustus 2000 naar Edinburgh en de stad stond een weekend lang muzikaal op zijn kop! Hoogtepunt was de Millennium Parade waar de pipers en drummers in blokken van 200-300 spelers, op enige afstand van elkaar, van Edinburgh Castle via The Royal Mile en Princess Street marcheerden. Ook vele Nederlanders waren van de partij. De leden van Beatrix en Seaforth speelde samen onder leiding van pipe major Elmer de Jong (Beatrix) en drum major Kees Westerkamp (Beatrix / Seaforth) onder de naam The Holland Massed Pipes and Drums.

Op de terugweg naar Nederland, aan de boord van de ferry op de Noordzee, ontstond het idee om het samenwerkingsverband voort te zetten; de Holland Massed Pipes and Drums was een blijvertje. Er volgde optredens tijdens de Internationale Taptoe Nijkerk (2001), Herdenking 9/11 bij de Amerikaanse Ambassade in Den Haag (2002), een Britse veteranendag in Nuland (2003) maar ook optredens tijdens de intocht van de Airborne Mars in Oosterbeek en The Last Post Ceremony bij de Menenpoort in het Belgische Ieper.

Al vrij snel na het optreden in Edinburgh in 2000 kwam het idee om de band ook in te zetten tijdens de Intocht Nijmeegse Vierdaagse van het grootste wandelfestijn ter wereld. Doedelzakspelers waren daar niet geheel onbekend. De Schotse en Canadese militairen die meeliepen aan de Vierdaage hadden vaak pipers bij zich. Ook Nederlandse doedelzakbands, zoals Batavorum Pipes and Drums uit Nijmegen, speelden geregeld tijdens de Vierdaagse. Tijdens de Intocht over de Sint Annastraat in 2002 deed de Holland Massed Pipes and Drums voor de eerste keer mee en het bleef niet bij die ene keer. De formatie is sindsdien ieder jaar aanwezig (met uitzondering van de jaren waarin er wegens omstandigheden helemaal geen bands meeliepen).

Ieder jaar leveren diverse Nederlandse doedelzakbands pipers en drummers aan voor het optreden van de Holland Massed Pipes and Drums in Nijmegen. De band staat onder leiding van pipe major Ger Buur van Saendistrict Pipes and Drums uit Assendelft.

Dit jaar, vrijdag 19 juli, doet de Holland Massed Pipes and Drums voor de 17e maal mee aan de intocht. De band vertrekt om 12:45u vanaf Charlemagne (ter hoogte van een bekend ‘Schots’ fastfoodrestaurant aan de Rijksweg 5 in Malden). De formatie marcheert dan via de ‘Via Gladiola’ (Sint Annastraat) naar de finish. Voor veel wandelaars is de deelname van een pipe band een belangrijk onderdeel van de intocht. De band kent vele fans die ook deels meelopen met de formatie tijdens de intocht.Het optreden behoort tot een van de zwaarste die een pipe band kan doen; de route is redelijk lang en er wordt bijna continue gespeeld (wat veel uithoudingsvermogen vraagt van de spelers).

Meer informatie over de Holland Massed Pipes and Drums: www.hollandmpd.nl

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.