Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Doedelzakken tijdens Basel Tattoo

14 juli 2019

Afgelopen vrijdagavond is in de Zwitserse stad Basel de 14e editie van de Basel Tattoo van start gegaan. Tot en met zaterdag 20 juli vindt dit spektakel, vergelijkbaar met de Royal Edinburgh Military Tattoo, plaats op het terrein van de voormalige kazerne in Basel. Zoals ieder jaar spelen doedelzakken een belangrijke rol tijdens de Basel Tattoo.

De Basel Tattoo ging van start in 2006 naar aanleiding van de zeer succesvolle deelname van het wereldberoemde Top Secret Drum Corps uit Basel aan de Royal Edinburgh Military Tattoo in 2003. Na terugkeer uit Edinburgh kwamen oprichter Erik Julliard en zijn drummers op het idee om in Basel een soortgelijke tattoo als die in Edinburgh op te zetten.

De Basel Tattoo is qua opzet gelijk aan het grote voorbeeld uit Edinburgh. Het programma is een mix van doedelzakbands, militaire orkesten en showformaties uit de gehele wereld die een dikke week lang optreden tijdens een avondvoorstelling op een plein voor een historisch gebouw (op vrijdag en zaterdag zijn er twee voorstellingen). Op de eerste zaterdag is er een grote parade in de binnenstad van Basel en op de laatste zaterdagmiddag is er een open dag voor kinderen.

Schotse muziek is altijd een centraal element geweest tijdens de Basel Tattoo. Net als in Edinburgh is er een grote doedelzakformatie ‘massed pipes and drums’, en zijn highland dancers en ook de beroemde Schotse doedelzak band ‘Red Hot Chilli Pipers’ is regelmatig te gast. Uiteraard heeft de Basel Tattoo een fantastische finale die niet onder doet voor de Royal Edinburgh Military Tattoo. Onder insiders doet de Basel Tattoo al jaren de ronde als super tip voor liefhebbers van doedelzakmuziek.

Dit jaar zijn er doedelzakbands uit Groot-Brittannië, Canada, Australië, Malta en Zwitserland. Wereldkampioen drum major Brian Wilson MBE geeft een drum major display. Nederland wordt vertegenwoordigd door het Orkest Koninklijke Marechaussee.

De Basel Tattoo vindt plaats tot zaterdagavond 20 juli. Meer informatie: https://www.baseltattoo.ch/

Foto: Lorenzo Polman en Mitch van der Zande

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

1e prijs voor Beatrix PB tijdens WMC 1978

Tijdens het Wereldmuziekconcours van 1978 stonden twee pipe bands op het programma. Beatrix Pipe Band uit Hilversum ging naar huis met een eerste prijs. We kijken terug op die gebeurtenis.

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

Clan MacBeth viert 35-jarig jubileum

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen vierde op zaterdag 9 juli haar 35-jarig jubileum met een bijeenkomst voor leden en oudleden. De band kent een rijke geschiedenis.

Leerling kiltmakers gezocht!

Leerling kiltmakers gezocht!

De enige gecertificeerde Schotse kiltmaker van Nederland, Annette Plantinga, wil graag ook lerares worden. Om nieuwe kiltmakers te kunnen beoordelen, moet zij volgens de richtlijnen gecertificeerd worden. En daar spelen leerling kiltmakers een belangrijke rol in.