Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Hét doedelzakfestival van Schotland

9 augustus 2019

Geschreven door: Rob

Zaterdag 10 augustus barst hét internationale doedelzakfestival van Schotland, Piping Live!, weer los in Glasgow. Een week lang ontkom je niet aan de doedelzakken met als hoogtepunt de vele bands die strijden om de titel op de World Pipe Band Championships.

Piping Live! is het grootste festival in zijn soort en trekt meer dan 40.000 muziekfans, gezinnen en toeristen die van over de hele wereld reizen om meer dan 5000 pipers en drummers te zien optreden op de ruim 150 verschillende evenementen in de stad. Het festival vindt sinds 2003 jaarlijks plaats in de week voorgaand aan de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands. Met ruim 230 uur aan gratis evenementen in 2018 probeert de organisatie het zo toegankelijk mogelijk te maken.

Of je nou een lunchconcert wilt, op zoek bent naar een onderbreking tijdens het shoppen of mee wilt doen aan een workshop, het zijn te veel evenementen om ze allemaal op te noemen. Kijk voor de overige evenementen, meer informatie, tijden, locatie en dress-code van de genoemde evenementen op de website van Piping Live!

Wij hebben een viertal evenementen voor je uitgelicht. Bekijk de afbeeldingen voor meer informatie over het evenement.

The Silver Chanter Competition
10 augustus

De 53e jaarlijkse MacCrimmon Memorial Piobaireachd Competition, beter bekend als The Silver Chanter Competition, is dit jaar de opening van het festival. Deze prestigieuze competitie bestaat al sinds 1967 en werd tot 2017 in de ‘Drawing room’ van Dunvegan Castle gehouden op het eiland Skye. Sinds vorig jaar vind het plaats in The National Piping Centre in Glasgow.

De deelnemers moeten een MacCrimmon Piobaireachd spelen, volgens kenners de oudste muzieksoort op de Great Highland Bagpipe. De MacCrimmons, een Schotse familie, waren de ‘huispipers’ van de ‘Chief’ van de Clan MacLeod. De MacCrimmons kwamen uit Borreraig, vlakbij de zetel van de MacLeod’s op het eerder genoemde Dunvegan Castle. Op Borreraig gaven de MacCrimmons les aan een van de bekendste en wellicht de eerste ‘piping colleges’ in de Schotse Hooglanden.

Foto: Iain Speirs, Silver Chanter Winner 2018
Credits: Piping Live! / Derek Maxwell

Buchanan Street Pipe Bands
12 – 15 augustus

Van maandag tot donderdag geven verschillende bands uit alle windstreken een optreden op Buchanan Street. Met stops op de trappen van The Glasgow Royal Concert Hall, Fiveways op TGI Fridays en op St. Enoch Square zullen ze u trakteren op de crème de la crème uit de pipe band wereld.

Foto: Toronto Fire Pipes & Drums
Credits: Piping Live! / John Slavin 

Pre-Worlds Concert
woensdag 14 augustus

Traditioneel wordt de woensdag voor de ‘Worlds’ een concert gegeven door een graad 1 band in de The Glasgow Royal Concert Hall. Dit jaar is de eer aan ScottishPower Pipe Band.

Deze band is ontstaan in 1969 als The British Caledonian Airways Pipe Band en won daarmee de eerste prijs in Graad 2 van de wereldkampioenschappen in 1977, waarna het 1978 promoveerde naar Graad 1. Na een wisseling van sponsor staat de band sinds 1989 bekend als The ScottishPower Pipe Band en draagt het sinds 1995 de gelijknamige ScottishPower Tartan.

De band kent een aanhoudend succes op verschillende competities en heeft spraakmakende optredens gedaan voor onder andere The Queen in Breamar, hebben ze de parade met bijna 8000 pipers en drummers door New York City tijdens Tartan Day geopend en hebben ze op uitnodiging tijdens het Kerstconcert van het Vaticaan gespeeld.

Credits: summonedbyfells / Flickr.com

World Pipe Band Championships
16-18 augustus

Hét hoogtepunt van de week, en het jaar voor de doedelzakliefhebber, zijn de wereldkampioenschappen voor doedelzakbands. Het evenement vindt dit jaar 70 jaar plaats in Glasgow en is daarmee onlosmakelijk verbonden met de stad.

Op vrijdag vindt de ‘Beat The Retreat’ plaats, een parade van bands door de doedelzakhoofdstad waarmee ze officieel het grootste pipe band event ter wereld openen. Deze parade begint vanaf 12.00u vanaf Blythswood Square en marcheert via West George Street naar George Square waar een ‘Salute to the Chieftain’ wordt gebracht.

Op vrijdag vinden op de Glasgow Green de kwalificaties plaats waarna de competities op zaterdag en zondag volgen. Meer specifieke informatie over dit event, de verschillende competities, de livestream en meer vind je op www.theworlds.co.uk

Foto: Simon Fraser University Pipe Band
Credits: Simon Fraser University Pipe Band / Flickr.com 

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Kritiek ALV op NOvDB

Kritiek ALV op NOvDB

Veel kritiek tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Voorgenomen besluiten zijn opgeschort. Een klankbordgroep gaat adviseren.

Carrynette opent winkel op A-locatie

Carrynette opent winkel op A-locatie

Carrynette, leverancier van onder andere Schotse kleding, doedelzakken en sieraden heeft een winkel geopend in de binnenstad van Leeuwarden. Het bedrijf slaat een nieuwe weg in na een heroriëntatie op de bedrijfsactiviteiten. Ministerie van Doedelzaken sprak met eigenaar Sybren Vis.

In Memoriam: Peter Douglas van Gerven

In Memoriam: Peter Douglas van Gerven

Op 26 december overleed drum major Peter Douglas van Gerven. Hij was bijna 65 jaar lang lid van Dutch Pipes and Drums (voorheen De Scotjes) en als drum major en erelid hét boegbeeld van de vereniging.