Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Wereldkampioen: Inveraray & District Pipe Band

19 augustus 2019

Geschreven door: Kees

Inveraray & District Pipe Band bewees afgelopen zaterdag in Glasgow dat zij de beste doedelzakband ter wereld zijn en mogen zich wereldkampioen 2019 noemen.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd in de Schotse stad Glasgow The World Pipe Band Championships gehouden. Het evenement, georganiseerd door The Royal Scottish Pipe Band Association, bestaat formeel sinds 1947 maar het uitroepen van een wereldkampioen onder pipe bands gaat terug tot 1906 tijdens de Cowal Highland Gathering in het Schotse Dunoon. De eerste editie van de Worlds (zoals iedereen in de doedelzakscene het evenement noemt) werd aanvankelijk gehouden in Edinburgh maar vanaf 1947 vond de wereldkampioenschappen plaats in Glasgow.

Er waren maar liefst 195 doedelzakbands in Glasgow afgelopen weekend met in totaal zo’n 8.000 pipers en drummers. Het event trok meer dan 30.000 bezoekers en zij konden genieten van de beste pipe bands van over de gehele wereld. Deze bands kwamen niet alleen uit Schotland. Ierse en Canadse bands zijn geduchte concurrenten voor de Schotten maar er waren ook bands uit onder andere Australië, België, Nieuw-Zeeland, Maleisië en Oostenrijk.

De wereldtitel ging uiteindelijk naar een Schotse band, Inveraray & District Pipe Band uit de Schotse plaats Inveraray. Deze band, onder leiding van de beroemde piper en pipe major Stuart Liddell, is een jonge band. Liddell richtte de band in 2005 op nadat hij in 2003 was begonnen met het opleiden van doedelzakspelers aan de lokale school in Inveraray. De plaats had al sinds 1930 geen pipe band meer. De band maakte al snel furore en raakte in 2014 in de top 3 van de World Pipe Band Championships en bleef ook in de die top. In 2017 haalde de band voor het eerst de wereldtitel binnen en afgelopen zaterdag deden ze dat voor de tweede maal. De pipe major Stuart Liddell won zelf ook al vele prijzen, zowel met de bands waarin hij speelde (onder andere in de bekende Simon Fraser University Pipe Band uit Canada) maar ook als solo speler.

Bekijk alle uitslagen op de website van de RSPBA.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.