Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Succesvolle jubileumreis HMPD naar Ieper

10 oktober 2022

Geschreven door: Kees

De Holland Massed Pipes and Drums organiseerde zaterdag 8 oktober een dagtrip naar het Belgische Ieper en de slagvelden rondom de stad. Als afsluiting was de band onderdeel van de dagelijkse Last Post Ceremony onder de Menenpoort in Ieper. De reis was ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de HMPD. Voorzitter Ton van Leest kijkt tevreden terug op de dag.

De Holland Massed Pipes and Drums (HMPD) vierde in 2020 het twintig jarig bestaan. De HMPD ontstond in 2000 ter gelegenheid van de deelname aan de Marie Curie Pipe Fest Millennium Parade in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het initiatief voor de Holland Massed Pipes and Drums kwam van enkele leden van de Beatrix Pipe Band uit Hilversum en de Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen. Sindsdien is de HMPD uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van diverse Nederlandse doedelzakbands. Doel was en is nog steeds het organiseren van massed pipes and drums projecten voor bijzondere evenementen.

Holland Massed Pipes and Drums onderweg van de Grote Markt naar de Menenpoort in Ieper, 8 oktober 2022.
Foto: Henk Jongbloed

De band trad de afgelopen tweeëntwintig jaar op tijdens diverse evenementen in binnen- en buitenland. De Holland Massed Pipes and Drums was tijdens haar bestaan al tweemaal eerder in het Belgische Ieper, in 2006 en 2008. Rondom Ieper vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog drie heftige veldslagen plaats. De Eerste Slag om Ieper was in 1914, de Tweede Slag om Ieper was in 1915 en de derde Slag om Ieper was in 1917. Duizenden militairen vonden er de dood en een groot deel is nooit teruggevonden op de modderige slagvelden van Vlaanderen. De stad Ieper en de slagvelden er om heen vormen nog dagelijks een enorme aantrekkingskracht op vele Britten en andere geïnteresseerden. Sinds 1928 wordt iedere avond, uitgezonderd de periode 1940-1944, onder de Menenpoort om klokslag acht uur een herdenking gehouden voor de omgekomen militairen van het Britse Gemenebest. De ceremonie wordt georganiseerd door The Last Post Association en wordt muzikaal ondersteund door de klaroenblazers van de Association. Regelmatig is ook een doedelzakspeler of een complete doedelzakband aanwezig. Zaterdag 8 oktober was het de eer aan de Holland Massed Pipes and Drums.

“Aanvankelijk zouden we in oktober 2020 naar Ieper reizen”, vertelt HMPD-voorzitter Ton van Leest. De pandemie gooide echter roet in het eten en de reis naar Ieper en het optreden onder de Menenpoort moesten worden uitgesteld. De nieuwe datum werd zaterdag 8 oktober 2022. “We reisden al vroeg naar Ieper zodat we optimaal gebruik konden maken van de dag. Die bestond uit een excursie naar de slagvelden en enkele militaire begraafplaatsen rondom Ieper. Ook bezochten we het museum ‘In Flanders Fields’. Daar hebben we ook met alle deelnemers gegeten vooraf aan ons optreden tijdens de Last Post Ceremony onder Menenpoort.  Aan het optreden deden vijftig pipers en drummers mee van diverse Nederlandse doedelzakbands en enkele leden van de Galibots Pipe Band uit Frankrijk”, aldus Ton van Leest. De Holland Massed Pipes and Drums stond onder leiding van pipe major Ger Buur en drum major Gerben Olsder. Naast het vele publiek was er ook een militaire eenheid uit Engeland aanwezig. “Het was een bijzondere ervaring om met de Oxfordshire Army Cadets naar de Menenpoort te marcheren. Het publiek was enthousiast, ze stonden tot ver buiten de poort om de ceremonie en het optreden te kunnen volgen”, aldus van Ton van Leest. Special voor het optreden hadden de pipers en drummers het muziekstuk ‘On the road to Passchendaele’ ingestudeerd. Passendale is een dorp in de buurt van Ieper en is bekend geworden vanwege de ‘Derde Slag om Ieper’ in 1917.

Militaire begraafplaats in de buurt van Ieper, 8 oktober 2022.
Foto: Henk Jongbloed

Ook voormalig HMPD-bestuurslid Gradus Lam was mee met de reis naar Ieper. Hij was in 2006 en 2008 ook van de partij toen hij nog penningmeester van de Holland Massed Pipes and Drums was. “Alles was afgelopen zaterdag goed geregeld maar het was op sommige punten wel anders dan de laatste keer dat we in Ieper waren. We hadden een goede omkleedmogelijkheid in het museum ‘In Flanders Fields’. Het viel op dat de politie zichtbaar aanwezig was en ons begeleidde naar de Menenpoort”. Gradus Lam legde tijdens de Last Post Ceremonie een krans namens de Holland Massed Pipes and Drums en Herivvarda Pipes en Drums. Deze laatste band bestaat sinds januari 2020 formeel niet meer, maar de band was jarenlang onderdeel van de HMPD en maakte in 2006 en 2008 deel uit van de HMPD-organisatie naar Ieper. Gradus Lam: “De Herivvarda-leden van het laatste uur wilden de reis naar Ieper nog meemaken als afsluiting van hun lidmaatschap, Uiteindelijk kon de bus gefinancierd worden met de verkoopopbrengst van de uniformen en instrumenten van Herivvarda Pipes and Drums”. Ton van Leest: “Ik ben trots op wat we hebben kunnen realiseren voor de deelnemers en toeschouwers. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag in Ieper”.

Ministerie van Doedelzaken schreef in 2020 een bandportret over de Holland Massed Pipes and Drums. De stichting heeft ook een eigen website. Zie ook ons eerdere artikel over de HMPD-reis naar Ieper.

Holland Massed Pipes and Drums in Ieper, 8 oktober 2022.
Foto’s: Henk Jongbloed

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen