Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Kaartverkoop Schotse Avond Clan MacBeth van start

15 oktober 2022

Geschreven door: Kees

De Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band vindt op zaterdag 5 november plaats in wijkcentrum De Schakel in Groningen. Nadat er twee jaar geen concert mogelijk was, organiseert de jubilerende doedelzakvereniging weer haar traditionele jaarlijkse concertavond waar de band en muzikale gasten zich presenteren. De kaartverkoop is afgelopen week van start gegaan.

De Schotse Avond is de jaarlijkse concertavond van The Clan MacBeth Pipe Band. Het evenement wordt al meer dan dertig jaar georganiseerd. Daarmee is de band misschien wel de enige pipe band in Nederland die het lukt om ieder jaar een concertavond te organiseren. De Groningse doedelzakband bestaat in 2022 vijfendertig jaar. Het concert heeft dus een feestelijk tintje.

De laatste editie van de Schotse Avond was in november 2019 en na twee jaar stilstaand pakt Clan MacBeth haar muzikale traditie weer op. In het verleden wisten vele liefhebbers van doedelzakmuziek en folkmuziek hun weg te vinden naar de Schotse Avond. “De vereniging heeft de Schotse muziek en cultuur al vanaf haar ontstaan, in 1987, hoog in het vaandel staan”, zegt voorzitter Martijn Bakker die zelf piper is. “Het lukt ons al vanaf het moment dat de band optreedt om een jaarlijkse concertavond te organiseren en we zijn blij dat we na twee jaar afwezigheid weer een muzikale avond kunnen bieden”.

De Schotse Avond wordt niet alleen bezocht door een vaste groep liefhebbers, ook waren vele doedelzakbands, folkbands en solisten de afgelopen jaren te gast tijdens de Schotse Avond. Het thema van dit jaar is: “Ierland: A Night at the Irish Pub”. “Naast dat onze band optreedt, hebben we een folktrio te gast onder leiding van Aart Dersjant”, aldus Martijn. Tijdens het evenement kunnen de bezoekers niet alleen genieten van muziek. Ook kunnen producten worden gekocht in de stand van Celtic World. Het Ministerie van Doedelzaken is ook aanwezig met een stand om bezoekers meer informatie te geven over doedelzakbands in Nederland en de aspecten van de Schotse muziek, uniformen en evenementen. Het Ministerie schreef in oktober 2019 een bandportret over The Clan MacBeth Pipe Band.

Bass drum en de karakteristieke tartan van The Clan MacBeth Pipe Band.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

The Clan MacBeth Pipe Band is de enige doedelzakband in Groningen en heeft leden uit zowel de provincie als ook uit Drenthe en daarbuiten. De vereniging is actief op competities in Nederland, Duitsland en België en diverse leden spelen mee bij Music Show Scotland. Tradities hebben bij The Clan MacBeth Pipe Band altijd een belangrijke plaats ingenomen. De vereniging organiseert in januari altijd een Haggis Avond voor haar leden. Dit is ter gelegenheid van de geboortedag van de Schotse dichter en liedjesschrijver Robert Burns. Hij is bekend van onder andere ‘Auld Lang Syne’. Clan MacBeth gaat ook eenmaal per vijf jaar naar Schotland met haar leden voor optredens en excursies.

De Schotse Avond wordt gehouden in wijkcentrum de Schakel aan de Rijksweg 15 in Groningen. Het concert begint om 20:00u. Kaarten zijn verkrijgbaar via de speciale pagina over de Schotse Avond op de website van de Clan MacBeth Pipe Band.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

Nederlandse drummer bij Basel Tattoo

De Nederlandse Kimberly Terburg doet dit jaar mee met de Basel Tattoo. Met haar oude pipe band uit Zuid-Afrika speelt de Groningse mee als tenor drummer.

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

HMPD speelt tweemaal tijdens Vierdaagse

De Holland Massed Pipes and Drums speelt dit jaar tweemaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Naast de intocht op de laatste wandeldag (vrijdag) over de Via Gladiola, speelt de doedelzakband ook tijdens de zogenaamde Vlaggenparade op zondagmiddag.

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

Deel bestuur stapt op, nieuwe koers NOvDB

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft met behulp van enkele van haar leden en andere geïnteresseerden een succesvolle ochtend gehad voor het bepalen van haar nieuwe koers. Een deel van het huidige bestuur gaat dit niet meer meemaken. Voorzitter Sybren Vis en zijn penningmeester en secretaris maakten zaterdag hun vertrek bekend.