Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Kaartverkoop Schotse Avond Clan MacBeth van start

15 oktober 2022

Geschreven door: Kees

De Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band vindt op zaterdag 5 november plaats in wijkcentrum De Schakel in Groningen. Nadat er twee jaar geen concert mogelijk was, organiseert de jubilerende doedelzakvereniging weer haar traditionele jaarlijkse concertavond waar de band en muzikale gasten zich presenteren. De kaartverkoop is afgelopen week van start gegaan.

De Schotse Avond is de jaarlijkse concertavond van The Clan MacBeth Pipe Band. Het evenement wordt al meer dan dertig jaar georganiseerd. Daarmee is de band misschien wel de enige pipe band in Nederland die het lukt om ieder jaar een concertavond te organiseren. De Groningse doedelzakband bestaat in 2022 vijfendertig jaar. Het concert heeft dus een feestelijk tintje.

De laatste editie van de Schotse Avond was in november 2019 en na twee jaar stilstaand pakt Clan MacBeth haar muzikale traditie weer op. In het verleden wisten vele liefhebbers van doedelzakmuziek en folkmuziek hun weg te vinden naar de Schotse Avond. “De vereniging heeft de Schotse muziek en cultuur al vanaf haar ontstaan, in 1987, hoog in het vaandel staan”, zegt voorzitter Martijn Bakker die zelf piper is. “Het lukt ons al vanaf het moment dat de band optreedt om een jaarlijkse concertavond te organiseren en we zijn blij dat we na twee jaar afwezigheid weer een muzikale avond kunnen bieden”.

De Schotse Avond wordt niet alleen bezocht door een vaste groep liefhebbers, ook waren vele doedelzakbands, folkbands en solisten de afgelopen jaren te gast tijdens de Schotse Avond. Het thema van dit jaar is: “Ierland: A Night at the Irish Pub”. “Naast dat onze band optreedt, hebben we een folktrio te gast onder leiding van Aart Dersjant”, aldus Martijn. Tijdens het evenement kunnen de bezoekers niet alleen genieten van muziek. Ook kunnen producten worden gekocht in de stand van Celtic World. Het Ministerie van Doedelzaken is ook aanwezig met een stand om bezoekers meer informatie te geven over doedelzakbands in Nederland en de aspecten van de Schotse muziek, uniformen en evenementen. Het Ministerie schreef in oktober 2019 een bandportret over The Clan MacBeth Pipe Band.

Bass drum en de karakteristieke tartan van The Clan MacBeth Pipe Band.
Foto: Ministerie van Doedelzaken

The Clan MacBeth Pipe Band is de enige doedelzakband in Groningen en heeft leden uit zowel de provincie als ook uit Drenthe en daarbuiten. De vereniging is actief op competities in Nederland, Duitsland en België en diverse leden spelen mee bij Music Show Scotland. Tradities hebben bij The Clan MacBeth Pipe Band altijd een belangrijke plaats ingenomen. De vereniging organiseert in januari altijd een Haggis Avond voor haar leden. Dit is ter gelegenheid van de geboortedag van de Schotse dichter en liedjesschrijver Robert Burns. Hij is bekend van onder andere ‘Auld Lang Syne’. Clan MacBeth gaat ook eenmaal per vijf jaar naar Schotland met haar leden voor optredens en excursies.

De Schotse Avond wordt gehouden in wijkcentrum de Schakel aan de Rijksweg 15 in Groningen. Het concert begint om 20:00u. Kaarten zijn verkrijgbaar via de speciale pagina over de Schotse Avond op de website van de Clan MacBeth Pipe Band.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.