Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Succes in Peine voor Beatrix en Concord

9 mei 2023

Geschreven door: Kees

Tijdens de 23e editie van de Peine Highland Gathering op zaterdag 6 mei, sleepten Beatrix Pipe Band en Concord Pipe Band diverse prijzen in de wacht. Daarmee zijn de Nederlandse bands voor het zoveelste jaar toonaangevend tijdens deze Duitse doedelzakcompetitie. Het waren echter de enige deelnemende bands uit Nederland, die met in totaal negentien pipe bands uit vier landen druk bezocht was.

De Peine Highland Gathering behoort tot één van de jaarlijkse hoogtepunten voor de Nederlandse pipe bands die meedraaien in het competitiecircuit. Het evenement duurde van zaterdagochtend tot zondagmiddag en bevatte naast de bandcompetitie ook dansdemonstraties, highland games met speciale games voor kinderen, een competitie voor solo spelers (pipers en drummers) en een workshop en wedstrijd voor drum majors. De competitie wordt ieder jaar georganiseerd in het stadspark van Peine nabij het treinstation en de binnenstad, en wordt geroemd om de vele deelnemende doedelzakbands, de gezelligheid en Duitse lekkernijen. Los van enkele Nederlandse deelnemende bands zijn op de Peine Highland Gathering een groot aantal doedelzakbands uit Duitsland aanwezig. Duitsland telt diverse competities voor pipe bands. Naast Peine vinden er jaarlijks ook bandwedstrijden plaats in Goch (voorheen Xanten), Angelbachtal en Trebsen.

Tijdens de 23e editie van de Peine Highland Gathering deden twee Nederlandse pipe bands mee. Beatrix Pipe Band (Hilversum) en Concord Pipe Band (Hengelo) waren naar Peine afgereisd. Voor Concord Pipe Band was het de eerste competitie na de pandemie. De band was in 2022 niet aanwezig op competities. Opvallend was de afwezigheid van The Clan MacBeth Pipe Band, een band die al vele jaren van de partij is. Vanwege de vele optredens op 4 en 5 mei in Groningen en omstreken had de band besloten om Peine te verwisselen voor de competitie in Goch die op zaterdag 17 juni plaatsvindt.

Met in totaal negentien doedelzakbands uit Duitsland, Nederland, België en Denemarken mag de Peine Highland Gathering zich met recht een internationale competitie noemen. Traditiegetrouw trekt het evenement ook vele bezoekers uit zowel Peine en omstreken als daarbuiten. De competitie leent zich perfect voor een weekendje weg voor liefhebbers van de Schotse cultuur en Schotse doedelzakmuziek. Vanuit Schotland was drum major Brian Alexander overgevlogen. Hij is voormalig Senior Drum Major British Army en instructeur van de Army School of Bagpipe Music and Highland Drumming in Edinburgh. Alexander verzorgde een workshop voor de aanwezige drum majors en jureerde zaterdag de competitie voor drum majors.

Net als voorgaande jaren gingen de Nederlandse pipe bands met prijzen naar huis. In graad 4 behaalde Beatrix Pipe Band (Hilversum) een eerste plaats van de dertien bands. Ook in graad 4 MSR pakte Beatrix Pipe Band de eerste prijs van de vijf bands. In graad 3 streden zes bands en ging Concord Pipe Band naar huis met de eerste plaats. En in graad 2 werd Concord tweede van de twee bands. In de open graad werd Concord Pipe Band ook tweede, maar dan van de vier bands.

De Peine Highland Gathering wordt in 2024 gehouden op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei. Kijk voor meer informatie over het evenement en de organisatie op de website van de Peine Highland Gathering.

Foto’s: Mike Grundmann

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen