Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

10 mei 2023

Geschreven door: Kees

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Anja was een groot liefhebber van Schotland en doedelzakmuziek. Tussen 2006 en 2023 heeft zij voor zowel The Clan MacBeth Pipe Band, Music Show Scotland als het Ministerie van Doedelzaken vrijwilligerswerk gedaan.

Anja’s voorliefde voor Schotland begon al vroeg. Op het VWO schreef zij begin jaren tachtig haar eindscriptie over Schotland. Het document is bewaard gebleven en bevat allerlei interessante zaken over het land, de cultuur en de muziek. Het duurde nog tot 2003 voor ze met haar familie voor het eerst naar Schotland op vakantie ging. Vanuit het vlakke ruige Drentse veenlandschap aan de grens bij Emmen naar de ruige Schotse hooglanden. Ze hield van het ruige Schotse landschap. De Schotse trui die ze daar kocht, had ze ook aan toen ze in 2006 naar een cursus ging voor haar werk. De toenmalige pipe major van The Clan MacBeth Pipe Band, Peter van Gerwen, bleek een collega te zijn en nodigde Anja en haar gezin uit om te komen kijken en luisteren naar pipe bands die optraden tijdens het Keltische Festival in mei 2006 in de Biesbosch.

Anja Mellink-Stuiver
24 oktober 1965 – 6 mei 2023

Toen in de zomer het gezin een tweede reis naar Schotland maakte, kregen Anja, haar man en de kinderen de smaak pas goed te pakken. Begin november 2006 werd de Schotse Avond van The Clan MacBeth Pipe Band bezocht en twee dagen later, op de maandagavondrepetitie, werd het hele gezin lid van de band. Anja wilde graag doedelzak spelen. Haar vader speelde hoorn bij de lokale muziekvereniging en ook haar broers en zus bespeelden een instrument. Anja kon niet achterblijven. Ze kreeg les op de practise chanter, deed met succes theorie-examen bij MacBeth en over het Drentse veen klonken, na een jaar hard trainen, de eerste doedelzaktonen. Toch stopte ze met spelen vanwege een polsblessure. Van weggaan bij de vereniging was geen sprake. Ze werd bestuurslid en maakte deel uit van de commissie die de jaarlijkse Schotse Avond van MacBeth organiseerde. Samen met haar man Roel ging ze ook aan de slag met het uniformbeheer van de vereniging. Om de band tijdens competities en optredens beter te promoten regelde ze voor alle leden promotiekleding en er kwamen partytenten waar leden zich konden omkleden en terugtrekken. Bijzondere aandacht kregen Anja en Roel toen ze tijdens competities eieren en spek bakten voor de MacBeth-leden. Daar wilden leden van andere pipe bands ook wel van meegenieten! In 2012 maakte ze de derde Schotland-reis van Clan MacBeth mee met het bezoek aan de World Pipe Band Championships en de Royal Edinburgh Military Tattoo als hoogtepunten.

Toen pipers en drummers van Clan MacBeth in het najaar van 2011 gingen meedoen met Music Show Scotland ging Anja regelmatig mee als toeschouwer. De show had haar gegrepen. Ze was superenthousiast over het concept en de muziek van de show. Maar bovenal was Anja trots op de deelname van haar gezin aan de show. Nadat ze in 2015 was gestopt bij MacBeth, werd ze lid van het uniformteam van Music Show Scotland. Ze keek iedere maand uit naar een show ergens in Europa. Ze hield zich bezig met de uitgifte en inname van de honderden uniformen die tijdens de show werden gedragen. Ze was een groot fan van de show en kon enorm genieten van de diversiteit aan Schotse en Ierse muziek die gespeeld werd voor een groot publiek.

Toen in 2016 het Ministerie van Doedelzaken ontstond als digitaal informatiecentrum, met nieuws, specials en andere wetenswaardigheden over doedelzakbands en de Schotse cultuur, werd ze lid van het vierkoppige team. Teksten controleren vond ze geweldig en ze werd de vaste tekstcorrector van het Ministerie. Geen nieuwsbericht of special mocht gepubliceerd worden zonder dat zij er naar had gekeken. Ze controleerde ook de nieuwsbrieven en was regelmatig testpersoon voor acties die werden bedacht. Ze regelde ook een polo-lijn voor de medewerkers van het Ministerie-team.

We denken aan Anja terug als een enorm betrokken teamplayer. Ze was nieuwsgierig naar alles wat met pipe bands, Schotse muziek, cultuur en kleding te maken had. Anja ontving graag via  Whatsapp filmpjes van bandoptredens. Ze was een groot fan van Riverdance en de vocal group ‘Celtic Thunder’. Ze had altijd hart voor de zaak en was super gastvrij. Maar de meest bijzondere eigenschap was dat ze haar familie, vrienden en kennissen voor iedere gelegenheid een kaartje stuurde. Ze hield nauwkeurig bij wanneer iemand jarig was of een trouwjubileum had. Ook de feestdagen werden niet vergeten.

Anja, we zullen jou nooit vergeten. Dank voor alles wat je hebt gedaan voor het Ministerie van Doedelzaken.

Ministerie van Doedelzaken,

Rob, Heiko en Kees 

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

Annette Plantinga start The Kiltmaker’s Studio

De enige gecertificeerde SVQ kiltmaker van Nederland opende onlangs haar eigen Kiltmaker’s Studio. Na twintig jaar handelen in kilts uit Schotland wil Annette Plantinga weer creatief bezig zijn. Ze gaat zich helemaal toeleggen op het ontwerpen en maken van handgemaakte kilts.

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Nederlandse bands bij 80 Jaar D-Day

Diverse Nederlandse pipe bands zijn deze week in Normandië voor deelname aan herdenkingen en festiviteiten ter gelegenheid van 80 jaar D-Day. Ministerie van Doedelzaken bekeek het programma van de bands en sprak met enkele leden.

Ierse graad 2 band naar Groningen

Ierse graad 2 band naar Groningen

Manorcunningham Pipe Band (graad 2) uit Ierland speelt op zaterdag 9 november tijdens de Schotse Avond van de Clan MacBeth Pipe Band in Groningen