De Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” uit Ottawa is deze week voor de tweede maal in Nederland. Zij zijn één van de acht doedelzakbands van de nationale en federale Canadese politie die in 2023 haar 150e verjaardag viert. De band speelde de afgelopen dagen bij diverse herdenkingen in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Vrijdag 5 mei is de band te zien en te horen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen en zaterdag in het Gelderse Gendringen en Posterenk.
Politie te paard
De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) is het nationale en federale politiekorps van Canada en bestaat in 2023 honderdvijftig jaar. Het korps ontstond in 1873 en werd bekend als politie te paard en het dragen van het rode uniformjasje. Ze kregen onder het grote publiek de bijnaam ‘Mounties’ (opm. redactie: mounted betekent van origine ‘te paard’). Vanwege de uitgestrektheid van het land deden de leden van de RCMP hun patrouilles te paard. De paarden werden decennia geleden al vervangen door voertuigen. Er is alleen nog de zogenaamde ‘Musical Ride’, een speciale RCMP-ruitereenheid die wereldwijd shows verzorgt en deelneemt aan bijzondere parades. De ‘Musical Ride’ was in 1974 en 1988 op diverse plaatsen in ons land te zien en horen zoals tijdens de Royal Apeldoorn Tattoo op 13 juni 1988 voor Paleis Het Loo in Apeldoorn ter gelegenheid van de William & Mary-herdenking.
Canadese militaire politie in Nederland
Toen in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak en ook Canada daarin betrokken raakte, ontstond het probleem dat het Canadese leger geen eigen militaire politie had. Het Canadese ministerie van defensie verzocht de Royal Canadian Mounted Police om een eenheid op te zetten die als militaire politie kon fungeren. Dit werd No. 1 Provost Company (RCMP) en het legde daarmee de basis voor het uiteindelijke Canadian Provost Corps dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als militaire politie eenheid in de verschillende landen waar Canadese regimenten actief waren zoals in Italië en Nederland. Tijdens de oorlog werd het Canadian Provost Corps aangevuld met personeel van de Canadese strijdkrachten.Hoewel de eenheden over heel ons land verspreid waren, kreeg het Corps na de bevrijding haar hoofdkwartier in Barneveld. Diverse leden van de Royal Canadian Mounted Police kwamen tijdens de oorlog om het leven.
Korte doedelzakhistorie
Net als bij andere politiekorpsen of militaire regimenten heeft blaasmuziek altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de Royal Canadian Mounted Police. Echter was die rol in het begin niet weggelegd voor doedelzakbands, zoals je zou verwachten in Canada waar veel Schotten in de 19e en 20e eeuw naar toe emigreerden. Aanvankelijk had het politiekorps onofficiële parttime blaasorkesten waarvan het eerste in 1876 ontstond. Het orkest werd gevormd door politiemensen die in hun vrije tijd een blaasinstrument bespeelden. Het orkest lag zo afgelegen dat de muziekinstrumenten per hondenslee werden aangevoerd. Uiteindelijk waren er acht van dit soort orkesten waarin hoofdzakelijk houten en koperen blaasinstrumenten werden bespeeld. Er was zelfs een band te paard. Er waren wel muzikanten die de doedelzak bespeelden, maar van een pipe band was absoluut geen sprake. In 1938 kreeg de RCMP haar eerste officiële blaasorkest. Ook dit was geen pipe band en wederom een parttime band. Pas in 1958 werd besloten een beroepsorkest op te zetten bestaande uit fulltime muzikanten. Het orkest speelde een belangrijke rol in Canada als muzikale verbinding tussen het politiekorps en de bevolking. Deze enige RCMP-band werd in 1994 opgeheven als gevolg van een bezuinigingsoperatie. De geschiedenis herhaalde zich voor de rol van doedelzakmuziek in het politiekorps. In de jaren negentig ontstonden diverse parttime pipe bands binnen de RCMP die les kregen van piping en drumming instructeurs uit de burgermaatschappij. In 1992 werd de eerste pipe band opgezet in de provincie Alberta. Uiteindelijk ontstonden er acht pipe bands door het hele land. Toen in 1998 de RCMP een eigen tartan kreeg, en deze officieel werd gepresenteerd tijdens het bezoek van HRH Princess Anne tijdens de Halifax Tattoo, kregen de pipe bands ook een officiële status binnen het politiekorps. Tegenwoordig tellen de acht pipe bands zo’n tweehonderdvijftig leden en dit zijn óf politiemedewerkers óf burgers.
Voor de tweede maal in Nederland
De doedelzakband die deze week in Nederland is, is Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers of “National Division” en werd opgericht in 2000. De band staat onder leiding van drum major Brad Hampson en pipe major Graeme Ogilvie. De band speelde in haar korte bestaan tijdens vele evenementen in Canada maar ook in Europa. In 2009 speelde de band tijdens de Royal Windsor Castle Tattoo (nabij Londen), in 2015 en 2019 tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo in de Schotse hoofdstad Edinburgh en in 2022 tijdens de Basel Tattoo in het Zwitserse Bazel. De band was in mei 2015 ook in Nederland en speelde toen op diverse locaties waaronder Apeldoorn en Wageningen. Toen werd samengespeeld met City of Apeldoorn Pipes and Drums, de enige Nederlandse muziekvereniging die mag optreden als Royal Canadian Legion pipe band.
Foto: RCMP
Jubileum in 2023
In 2023 viert niet alleen de Royal Canadian Mounted Police haar 150e jubileum. Ook is het de vijfentwintigste verjaardag van de RCMP-tartan en die van de officiële erkenning van een pipe band service binnen het Canadese politiekorps. In het kader van die 150e verjaardag wordt dit jaar een muziekboek “Maintiens Le Droit” gepubliceerd met de belangrijkste doedelzaktunes die gespeeld worden door de acht RCMP-pipe bands. Onder deze verzameling is ook de door pipe major Graeme Ogilvie geschreven compositie “Maintiens Le Droit”, een zogenaamde horn pipe. De titel van het boek en compositie is het motto van de Royal Canadian Mounted Police en vertaald naar het Engels “Uphold the Right’.
Vier landen in één week
Het tweede bezoek van de RCMP-band aan Nederland startte zaterdag 28 april jl. met de aankomst op Schiphol. De band speelde de afgelopen dagen op diverse locaties in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Zo was de band te zien en horen tijdens diverse herdenkingen zoals op de militaire begraafplaats in Mook, tijdens de Last Post Ceremonie in het Belgische Ieper, bij het Nationale Canadese Oorlogsmonument Vimy Ridge in Noord-Frankrijk, de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten en de Duitse oorlogsbegraafplaats Bienen. Ook werden er enkele concerten gegeven waaronder in de Gelderse plaatsen Gendringen en Huissen. Tijdens de 4 mei herdenking is de band aanwezig op de oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. Op 5 mei speelt de RCMP-band samen met City of Apeldoorn Pipes and Drums tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Voordat de band zondag terugvliegt naar Canada, speelt de band op zaterdag 6 mei in het Gelderse Gendringen en Posterenk.
Het Bevrijdingsdefilé in Wageningen op vrijdag 5 mei start om 12:30u. De Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers opent de parade samen met City of Apeldoorn Pipes and Drums en de vaandeldragers van de Royal Canadian Legion. Voorafgaand aan het Bevrijdingsdefilé is de band te zien en te horen op het Dreijenplein waar alle orkesten opstellen. Het defilé loopt via de Generaal Foulkesweg, langs hotel De Wereld en door de Bergstraat terug naar De Dreijen.
Foto: RCMP
Dank aan drum major Brad Hampson van Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” voor het leveren van fotomateriaal en historische informatie over de RCMP-bands.