Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Bevrijdingsdefilé met Canadese pipe bands

3 mei 2023

Geschreven door: Kees

Aan het jaarlijkse Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen doen traditioneel gezien diverse doedelzakbands mee. Dit jaar is een bijzonder jaar met de deelname van twee Canadese pipe bands. Uit Ottawa zijn dat de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division”. Eveneens aanwezig is een delegatie van het regiment The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal. Zij worden vergezeld door een pipe band die speciaal voor een tour door ons land is samengesteld.  

Liefhebbers van doedelzakbands komen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen ieder jaar flink aan hun trekken. Al jarenlang vormen pipe bands uit binnen- en buitenland een belangrijk bestanddeel van de deelnemende muziekgezelschappen. Dit jaar spelen behalve Nederlandse ook twee Canadese doedelzakbands mee. De Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” uit Ottawa is voor de tweede maal in Nederland. Zij zijn één van de acht doedelzakbands van de nationale en federale Canadese politie. Ook is er een delegatie van The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal aanwezig. Dit regiment vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere in de provincies Zeeland (oktober/november 1944) en Groningen (april 1945). Het regiment heeft voor het bezoek aan Nederland een speciale gelegenheidsdoedelzakband opgezet onder de naam “1 Bn RHC Pipes and Drums”. De formatie bestaat uit voormalige en huidige leden van de regimentsband. Deze speciale band speelt muziek die de regimental pipes and drums van het 1st Battalion speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en is ook gekleed in het uniform uit die tijd.

In volgorde van deelname marcheren de volgende doedelzakbands mee in het Bevrijdingsdefilé:

Cluster 1
Massed Pipes and Drums bestaande uit de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” en de City of Apeldoorn Pipes and Drums.

The 1 Bn RHC Pipes and Drums (The Black Watch of Canada)

Cluster 3
The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums

Cluster 6
Pegasus Pipes and Drums

Het Bevrijdingsdefílé in Wageningen op vrijdag 5 mei start om 12:30u. Het publiek kan de deelnemende pipe bands en andere orkesten beluisteren en zien op en rondom het Dreijenplein. Vanaf 12:00u worden de bands opgesteld. Het defilé verloopt via de Generaal Foulkesweg, langs hotel De Wereld (aan het 5 Mei Plein) en door de Bergstraat, de Stationsstraat en de Ritzema Bosweg terug naar het Dreijenplein. Op het eindpunt vinden nog enkele optredens plaats. Voor bezoekers van buiten Wageningen is hier informatie te vinden over de verkeersmaatregelen en parkeren op 5 mei.

Doedelzakspelers van Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld.
Foto: Kees Westerkamp

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Pipe banner voor Zwolse band

Pipe banner voor Zwolse band

De Lowland Brigade Pipe Band in Zwolle heeft een eigen pipe banner. Een cadeau van de leden aan de vereniging ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum.

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

Clan MacBeth organiseert Schotse Avond

The Clan MacBeth Pipe Band uit Groningen organiseert op zaterdagavond 4 november haar jaarlijkse concertavond. Onder leiding van de nieuwe pipe major blikt de vereniging terug op haar jubileum reis naar Schotland en deelname aan de wereldkampioenschappen in Glasgow.