Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Geschreven door: Kees

Bevrijdingsdefilé met Canadese pipe bands

3 mei 2023

Aan het jaarlijkse Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen doen traditioneel gezien diverse doedelzakbands mee. Dit jaar is een bijzonder jaar met de deelname van twee Canadese pipe bands. Uit Ottawa zijn dat de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division”. Eveneens aanwezig is een delegatie van het regiment The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal. Zij worden vergezeld door een pipe band die speciaal voor een tour door ons land is samengesteld.  

Liefhebbers van doedelzakbands komen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen ieder jaar flink aan hun trekken. Al jarenlang vormen pipe bands uit binnen- en buitenland een belangrijk bestanddeel van de deelnemende muziekgezelschappen. Dit jaar spelen behalve Nederlandse ook twee Canadese doedelzakbands mee. De Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” uit Ottawa is voor de tweede maal in Nederland. Zij zijn één van de acht doedelzakbands van de nationale en federale Canadese politie. Ook is er een delegatie van The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal aanwezig. Dit regiment vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere in de provincies Zeeland (oktober/november 1944) en Groningen (april 1945). Het regiment heeft voor het bezoek aan Nederland een speciale gelegenheidsdoedelzakband opgezet onder de naam “1 Bn RHC Pipes and Drums”. De formatie bestaat uit voormalige en huidige leden van de regimentsband. Deze speciale band speelt muziek die de regimental pipes and drums van het 1st Battalion speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en is ook gekleed in het uniform uit die tijd.

In volgorde van deelname marcheren de volgende doedelzakbands mee in het Bevrijdingsdefilé:

Cluster 1
Massed Pipes and Drums bestaande uit de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” en de City of Apeldoorn Pipes and Drums.

The 1 Bn RHC Pipes and Drums (The Black Watch of Canada)

Cluster 3
The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums

Cluster 6
Pegasus Pipes and Drums

Het Bevrijdingsdefílé in Wageningen op vrijdag 5 mei start om 12:30u. Het publiek kan de deelnemende pipe bands en andere orkesten beluisteren en zien op en rondom het Dreijenplein. Vanaf 12:00u worden de bands opgesteld. Het defilé verloopt via de Generaal Foulkesweg, langs hotel De Wereld (aan het 5 Mei Plein) en door de Bergstraat, de Stationsstraat en de Ritzema Bosweg terug naar het Dreijenplein. Op het eindpunt vinden nog enkele optredens plaats. Voor bezoekers van buiten Wageningen is hier informatie te vinden over de verkeersmaatregelen en parkeren op 5 mei.

Doedelzakspelers van Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld.
Foto: Kees Westerkamp

© Ministerie van Doedelzaken

Ook interessant…

Scotfest van Xanten naar Goch

Scotfest van Xanten naar Goch

De 14e editie van Scotfest vindt niet plaats in Xanten maar in Goch. Daarmee lijkt het kleine maar sfeervolle festival (met competitie), net over de grens bij Nijmegen, een nieuwe vaste locatie te hebben gevonden.

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

Nieuw NOvDB-bestuur met opdracht

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) heeft een nieuw bestuur. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op zaterdag 13 mei was er kritiek maar werd er ook gesproken over de toekomst. Het bestuur beloofde met een plan te komen.

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

In Memoriam: Anja Mellink-Stuiver

Op zaterdag 6 mei is Anja Mellink-Stuiver overleden. Zij was sinds het ontstaan van het Ministerie van Doedelzaken, in 2016, lid van ons kleine team. Maar haar voorliefde voor Schotland en pipe bands gaat veel verder terug.