Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Bevrijdingsdefilé met Canadese pipe bands

3 mei 2023

Geschreven door: Kees

Aan het jaarlijkse Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen doen traditioneel gezien diverse doedelzakbands mee. Dit jaar is een bijzonder jaar met de deelname van twee Canadese pipe bands. Uit Ottawa zijn dat de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division”. Eveneens aanwezig is een delegatie van het regiment The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal. Zij worden vergezeld door een pipe band die speciaal voor een tour door ons land is samengesteld.  

Liefhebbers van doedelzakbands komen tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen ieder jaar flink aan hun trekken. Al jarenlang vormen pipe bands uit binnen- en buitenland een belangrijk bestanddeel van de deelnemende muziekgezelschappen. Dit jaar spelen behalve Nederlandse ook twee Canadese doedelzakbands mee. De Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” uit Ottawa is voor de tweede maal in Nederland. Zij zijn één van de acht doedelzakbands van de nationale en federale Canadese politie. Ook is er een delegatie van The Black Watch of Canada (Royal Highland Regiment) uit Montreal aanwezig. Dit regiment vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog onder andere in de provincies Zeeland (oktober/november 1944) en Groningen (april 1945). Het regiment heeft voor het bezoek aan Nederland een speciale gelegenheidsdoedelzakband opgezet onder de naam “1 Bn RHC Pipes and Drums”. De formatie bestaat uit voormalige en huidige leden van de regimentsband. Deze speciale band speelt muziek die de regimental pipes and drums van het 1st Battalion speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en is ook gekleed in het uniform uit die tijd.

In volgorde van deelname marcheren de volgende doedelzakbands mee in het Bevrijdingsdefilé:

Cluster 1
Massed Pipes and Drums bestaande uit de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers “National Division” en de City of Apeldoorn Pipes and Drums.

The 1 Bn RHC Pipes and Drums (The Black Watch of Canada)

Cluster 3
The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums

Cluster 6
Pegasus Pipes and Drums

Het Bevrijdingsdefílé in Wageningen op vrijdag 5 mei start om 12:30u. Het publiek kan de deelnemende pipe bands en andere orkesten beluisteren en zien op en rondom het Dreijenplein. Vanaf 12:00u worden de bands opgesteld. Het defilé verloopt via de Generaal Foulkesweg, langs hotel De Wereld (aan het 5 Mei Plein) en door de Bergstraat, de Stationsstraat en de Ritzema Bosweg terug naar het Dreijenplein. Op het eindpunt vinden nog enkele optredens plaats. Voor bezoekers van buiten Wageningen is hier informatie te vinden over de verkeersmaatregelen en parkeren op 5 mei.

Doedelzakspelers van Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld.
Foto: Kees Westerkamp

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.