Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Koninklijke onderscheiding Drum Major Piet Polderdijk

25 maart 2023

Geschreven door: Kees

Zijne Majesteit de Koning heeft drum major Piet Polderdijk verheven tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor muziekverenigingen en veteranen. Tijdens een speciale plechtigheid in Apeldoorn, donderdagavond 23 maart, kreeg de drum major van de City of Apeldoorn Pipes and Drums uit handen van de burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, de orde opgespeld. Kort daarvoor was Piet Polderdijk tijdens de Algemene Ledenvergadering benoemd tot erelid van de vereniging die hij in 2003 mede oprichtte. Hij werd toegesproken door vier personen uit Nederland en de Verenigde Staten.

Piet Polderdijk is 32 jaar actief geweest als lid van twee Nederlandse doedelzakbands. In augustus 1991 werd hij lid van The 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums in Apeldoorn. Deze band is opgericht als levend monument voor het regiment The 48th Highlanders of Canada, die in april 1945 betrokken waren bij de bevrijding van Nederland waaronder de stad Apeldoorn. Piet startte zijn muzikale loopbaan als piper en bleef de doedelzak bespelen tot 1996. Met het vertrek van de toenmalige drum major van de band ‘solliciteerde’ Polderdijk op die functie en werd als zodanig door bestuur gekozen. Toen Piet in 2006 samen met enkele andere leden besloot een nieuwe pipe band in Apeldoorn op te richten, werd hij daar ook drum major en nam daarbij ook de functie van bandmanager op zich. Bij de City of Apeldoorn Pipes and Drums gebruikte hij zijn uitgebreide netwerk voor het regelen van optredens in binnen- en buitenland. De vereniging kreeg veel naamsbekendheid door de vele optredens tijdens herdenkingen en veteranenparades. Zo was de band in september 2022 nog in Manchester voor diverse optredens als onderdeel van United Pipers for Peace.

Terwijl Piet donderdagavond de Algemene Ledenvergadering (ALV) bijwoonde in het gebouw van de Duivensportvereniging Apeldoorn, verzamelde zich in een aparte zaal de zestig genodigden, waaronder de familie. Nadat de ALV Piet tot erelid had benoemd, kreeg hij uit handen van voorzitter Bert Braambosch het erelidmaatschap overhandigd. Aansluitend haalden de pipers en drummers al spelend de genodigden op, waarna onder leiding van ceremoniemeester en bandsecretaris Peter Mansveld de plechtigheid begon. De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts stond stil bij de verdiensten van Piet Polderdijk in de afgelopen 32 jaar.

Centraal stond zijn inzet voor de vele herdenkingen voor de oorlogsslachtoffers in Apeldoorn en andere gemeenten. Dat was voor een belangrijk deel vanuit zijn rol als drum major en bandmanager. Piet was ook betrokken bij de oprichting van de Nederlandse tak (branche 005) van The Royal Canadian Legion. Toen in 2000 in Apeldoorn het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument, ‘Man met de twee hoeden‘ werd onthuld, was Piet diverse jaren voorzitter van de werkgroep die zich bezighield met de organisatie van de herdenking ‘Rembrance Day’ in Apeldoorn. Hij was ook 26 jaar lang bestuurslid van de Apeldoornse Muziekfederatie (AMF) waar hij in 2018 afscheid nam. Ton Heerts spelde de koninklijke onderscheiding bij Piet Polderdijk op en feliciteerde hem. Polderdijk was erg onder de indruk van zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Drum Major Piet Polderdijk ontvangt de koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ton Heerts.
Video: RTV Apeldoorn

Na de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Ton Heerts, haalde Fred de Graaf, oud-burgemeester van Apeldoorn (1999-2011), herinneringen op aan zijn vriendschap met Piet Polderdijk. Die vriendschap gaat terug naar de tijd van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums, waar de heer De Graaf nog altijd beschermheer van is. De Graaf is een liefhebber van doedelzakmuziek en de kilt. HIj stond stil bij de reizen naar Normandië die hij samen Piet en de band ondernam. Piet regelde toen dat de Apeldoornse burgemeester tijdens een speciale herdenking voor de kust van Normandië, mee mocht met de band in een landingsvoertuig (een zogenaamde DUKW). Ook stond hij stil bij de grote herdenkingen in Apeldoorn waarbij Polderdijk als drum major betrokken was. Hoogtepunt van Fred de Graaf was het optreden van Canadese veteranen in Apeldoorn tijdens de zeventigste herdenking van de bevrijding van de stad in 2015. Vele inwoners van Apeldoorn waren, net als bij eerdere herdenkingen en parades in de stad, uitgelopen om de Canadezen te bedanken. Daar waren ook de pipes, drums and dancers van The Royal Canadian Mounted Police bij aanwezig. Heel bijzonder die dag was het gezamenlijke optreden van de City of Apeldoorn Pipes and Drums en The 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Dit was op verzoek van Fred de Graaf en in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden en Hooggeleerde Professor mr. Pieter van Vollenhoven.

Piet Polderdijk ontvangt uit handen van voorzitter Bert Braambosch het erelidmaatschap.
Foto: Martin van de Poel

Na de lovende woorden van Fred de Graaf, was het woord aan Majoor (b.d.) Gerard Hendriks (Koninklijke Luchtmacht), en tevens liaison officer bij de Canadese Ambassade in Nederland. Hendriks was president (2011-2018) van The Royal Canadian Legion, Netherlands Branch (005). Hij stond stil bij de rol van Piet bij de vele herdenkingen in Apeldoorn en andere gemeenten in de regio. Hij was als drum major betrokken bij besprekingen in de aanloop naar die herdenkingen en parades. In het bijzonder de Bevrijdingsparade op 5 mei in Wageningen waar Piet Polderdijk met zijn City of Apeldoorn Pipes and Drums altijd de eerste band in de parade is vanwege de speciale rol die de Canadezen speelden tijdens de bevrijding van ons land. In 2015 traden Polderdijk en de Apeldoornse band samen op met de Royal Canadian Mounted Police Pipes, Drums and Dancers of the National Division uit Ottawa tijdens de Bevrijdingsparade in Wageningen.

Na de toespraak van Gerard Hendriks werd overgeschakeld naar de Verenigde Staten. Via een live stream feliciteerde Bill Mullen Piet Polderdijk en sprak hem toe. Mullen is een Schotse musicus die tijdelijk in Nederland woonde en enige tijd lid was van de City of Apeldoorn Pipes and Drums. Tegenwoordig woont Mullen in Florida. Samen met zijn vrouw en de genodigden in Apeldoorn zong hij de Schotse liederen ‘Loch Lomond’ en ‘Flowers of Scotland’. Mullen onderhoudt een YouTube kanaal waar Polderdijk een trouwe volger van is.

Kees Westerkamp, Senior drum major Music Show Scotland, was de laatste spreker. Hij ging in op de historie van de drum major en de rol binnen de pipe band en zoomde natuurlijk in op de rol van Piet Polderdijk tijdens Music Show Scotland. City of Apeldoorn Pipes and Drums waren van oktober 2008 tot en met maart 2023 onderdeel van Music Show Scotland. Die relatie ontstond in het voorjaar van 2008 toen City of Apeldoorn Pipes and Drums en Highland Valley Pipes and Drums uit Borculo (de pipe band die aan de basis stond van Music Show Scotland) samen optraden tijdens een veteranenparade in Den Haag. Uit dat contact ontstond een langdurige deelname aan de show. Piet Polderdijk was tijdens 121 shows drum major en reisde daarvoor naar Duitsland, België, Zwitserland en Denemarken. Voordat de show in 2014 naar Ahoy ging waar deze tot 2023 te zien was, was er een speciale Music Show Scotland in 2013 in Omnisport in Apeldoorn. Daar regelde Piet Polderdijk, in samenwerking met director Hans Beerten, een speciale herdenking voor de omgekomen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met Fred de Graaf was er een kranslegging en zong Ernst Daniël Smid. Westerkamp leerde Polderdijk kennen tijdens een show in 2010 en de beiden drum majors werkten veel samen tijdens diverse optredens. Los van de vele Music Shows werd er tijdens de toespraak ook stilgestaan bij de optredens in het Belgische Ieper (ANZAC Day, 25 april 2013) en de herdenking van de 70-jarige bevrijding in Groningen waar drum major Polderdijk en de City of Apeldoorn Pipes and Drums bij aanwezig waren. Kees Westerkamp roemde Piet Polderdijk om zijn rustige uitstraling, iemand die er altijd was en ook zijn speciale oog voor het correct dragen van het uniform door de pipers en drummers. Een drum major die respect afdwong door zijn houding maar ook door kennis van protocollaire zaken. Westerkamp kon het niet laten om één voorval qua uniform te noemen in zijn verhaal. Tijdens een Music Show Scotland stonden alle drum majors klaar om op te marcheren met de Massed Pipes and Drums. Toen viel ineens op dat drum major Piet Polderdijk zijn sporran was vergeten om te doen, geen uniformonderdeel dat je makkelijk over het hoofd ziet. En zo kwam het dat de eerste opmars in de show een drum major zonder full dress sporran voor de band liep.

Polderdijk werd door de aanwezigen gefeliciteerd en nam van zowel de sprekers als de andere aanwezigen cadeaus in ontvangst. De City of Apeldoorn Pipes and Drums had een speciaal fotoboek laten maken van de muzikale loopbaan van Polderdijk. De avond werd afgesloten met een dankwoord van de kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ministerie van Doedelzaken maakte in 2021 een bandportret van City of Apeldoorn Pipes and Drums.

Burgemeester Ton Heerts en de kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Piet Polderdijk.
Foto: Martin van de Poel
Drum major Piet Polderdijk tijdens Music Show Scotland in Krefeld (D), 16 januari 2016.
Foto: Heiko Messerschmidt

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.