Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Aftrap competitieseizoen geslaagd

23 maart 2023

Geschreven door: Kees

Een geweldige sfeer, mooie resultaten voor diverse Nederlandse bands en solisten, een geslaagde live stream en een perfecte organisatie. De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) en de deelnemers aan de Solo- en Miniband Competitie kunnen terugkijken op een mooi evenement dat zaterdag 18 maart in MFC De Kreek in Kerkdriel werd gehouden. Inter Scaldis Pipes and Drums en Beatrix Pipe Band behaalden een eerste prijs. Venlo Caledonian Pipe Band behaalde een tweede prijs. Piper Daniël Moerenhout mocht de ‘Robert Hoogenhout Memoriam Prijs’ voor most promising young piper in ontvangst nemen. Samen met enkele aanwezigen blikken we terug op de eerste Nederlandse competitie sinds 2019.

De Solo- en Miniband Competitie behoort al vele jaren tot een jaarlijkse traditie voor doedelzakbands uit de Lage Landen. De laatste editie werd in 2019 gehouden. Na drie jaar zonder competitie voor doedelzakbands en solo pipers en solo drummers, heeft de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) zich hard gemaakt om het evenement in Kerkdriel te laten plaats vinden. Met maar zes deelnemende pipe bands, waarvan vier uit Nederland en twee uit België, viel het deelnemersaantal tegen. Inter Scaldis Pipes and Drums, Riverside Alliance Pipe Band, Venlo Caledonian Pipe Band, Beatrix Pipe Band en The Clan MaBeth Pipe Band deden mee in Graad 4 en Graad 4 MAP. In graad 4 MAP MSR streden Inter Scaldis en Riverside Alliance om de eerste plaats. In graad 3 speelden Belgian Blend Pipe Band en Riverside Alliance, in graad 2 en Open graad was Belgian Blend de enige deelnemer. Naast de bands deden er vijftien doedelzakspelers en vier drummers mee aan de solowedstrijden. Zij kwamen uit in diverse onderdelen waarbij de 6/8 March, de Open Piping March / Strathspey / Reel en de Open Piping Hornpipe / Jig met ieder zeven deelnemers de populairste onderdelen waren. Juryleden voor de bands waren Carel Ooms voor drumming en Thomas Kerkhof voor piping. De beoordeling van de solo pipers werd gedaan door Josien Teerlink en Carel Ooms jureerde de solo drummers.

Tijdens competities voor doedelzakbands komen de deelnemers uit in een of meerdere zogenaamde graden. Graad 4, de laagste graad, kent een onderdeel waar bands muziekstukken moeten spelen uit een door de Royal Scottish Pipe Band Association vastgestelde lijst. Dit worden de MAP tunes genoemd, waarbij MAP de afkorting is van Musical Appreciation & Presentation. Men maakt binnen de Graad 4 onderscheid tussen een A- en een B-variant met ieder eigen eisen en verschillende muziekstukken. In de B-variant bestaan de verplichte nummers uit marsen. In de A-variant bestaan de verplichte nummers uit een combinatie van marsen, strathspeys en reels. Deze laatste twee zijn Schotse dansstijlen. In een zogenaamde MSR speelt een doedelzakband achtereenvolgens een mars (of delen van marsen), een strathspey (of delen van strathspeys) en een reel (of delen van een reel). Het spelen van een MSR (Graad 4A) is een grotere uitdaging dan het spelen van alleen marsen (Graad 4B). Een doedelzakband komt tijdens een competitie dus uit in Graad 4A of Graad 4B en wordt ook als zodanig beoordeeld.

De NOvDB verraste de thuisblijvers met een live stream van het evenement. Dit was van tevoren niet aangekondigd en diende als een test voor toekomstige competities. De uitzending was te volgen via de Facebookgroep ‘Pipeband.nl’. “De live stream was succesvol maar in de toekomst gaan we voor livestreams een speciaal kanaal op YouTube gebruiken”, aldus Robbert van Gorp van Pipeband.nl.

“Een uitermate interessante dag”

Ondanks het lage aantal deelnemende bands was er aan enthousiasme geen gebrek onder de deelnemers, het publiek of de juryleden. Jurylid Carel Ooms: “Vanuit diverse perspectieven was het een uitermate interessante dag. Allereerst uit sociaal oogpunt was het overduidelijk dat iedereen dit absoluut gemist had en men van de gezelligheid van dit evenement weer volop genoot. Iets waar men zich ook ten volle van bewust leek. Er werd enthousiast geapplaudisseerd, ook voor de “concurrentie”, en dat zegt toch wel wat. Daarnaast kon ik genieten van het privilege, als jurylid voor drumming, de optredens van de bands vanuit de beste positie in de zaal te ervaren. En ik was zeer aangenaam verrast! In graad 4 en graad 4 MAP waren de verschillen tussen de bands uitermate klein; iedere performance was het beluisteren meer dan waard en slechte drumcorps heb ik niet gehoord. In de graad 4 MAP MSR’s was het aanbod ook hoopgevend; hier was de presentatie van de basale muzikale structuur (ritmische criteria behorend bij de muziekstijl) bepalend voor het resultaat. Ook de graad 3 en 2 competities lieten een goed niveau zien; jammer dat het aantal deelnemende bands zo klein was.”

“Een, voor mij, bijzonder moment was een gesprekje dat ik na afloop had met één van de deelnemende drummers aan de solo-drumming competitie; hij liet mij weten dat hij met zijn presentatie tijdens de contest niet echt tevreden was, maar dat hij door de wekenlange voorbereiding hierop een veel betere drummer was geworden. Ik kan daar alleen maar heel veel respect voor hebben en mij afvragen waarom niet veel meer mensen (en bands) aan competities deelnemen. Tijdens een competitie beoordeel je jezelf op een veel kritischere manier. Beschouw competities als een middel om je te verbeteren en niet als doel! Je wordt ook alleen maar beter als je feedback krijgt en als je geconfronteerd met de standaard van jouw “collega’s”. Al met al hoop ik dat we op de komende competities meerdere Nederlandse (en ook Belgische) bands zullen gaan zien; Peine, Goch en Alden Biesen zijn echt niet zo ver weg!” aldus Carel Ooms. 

“Beschouw competities als een middel om je te verbeteren en niet als doel!”

Ook Josien Teerlink, het jurylid voor de solopipers, toonde zich verrast over de deelnemers. “Geweldig om de bands weer te horen na zo’n lange periode van radiostilte. Bij de solo’s viel vooral op dat de jonge pipers en drummers de touwtjes in handen hebben. Zij durven deel te nemen en het niveau verraste mij enorm. Gaaf om te zien en horen wat een performance zij weten neer te zetten. Mooie tunes, een goede uitvoering en vaak een prachtige sound. Ook de beide solo drummers zetten hun beste beentje voor. Er waren ook veel oude bekenden, oud spelers en ouders van de deelnemers op de tribune die soms nog zenuwachtiger waren dan de deelnemers.”

“Tevreden in een sterk competitieveld”

Er waren meer zaken die zaterdag opvielen, waaronder de afwezigheid van Concord Pipe Band uit Hengelo. Vincent Verweij, leading drummer van Concord: “We zijn in volle voorbereiding op het competitieseizoen en zullen er in Peine weer bij zijn. Voor de minibandcompetitie misten we een aantal bepalende spelers waardoor we niet optimaal voor de dag konden komen. Vandaar dat we besloten hebben deze competitie te laten schieten en toe te werken naar de overige contesten.” 

Een ander opvallend punt was dat de miniband van Beatrix, door afwezigheid van pipe major Jeroen Roskam, onder leiding stond van de jonge pipe sergeant Luuk Dekker. Voorzitter Tom van Wingerden was trots: “Luuk mocht voor het eerst de band leiden en dat heeft hij geweldig gedaan.” De vereniging behaalde in Graad 4B MAP een eerste plaats. Luuk Dekker: “Ook al was de opkomst van bands en solospelers niet enorm groot, het was wel heel erg leuk om degene die er wel waren te spreken en te horen spelen. De sfeer was geweldig! Voor de rest heb ik diverse mensen gesproken die interesse hebben om volgend jaar mee te doen. Ik hoop dat het stukje bij beetje weer opkrabbelt na de pandemie. Voor Beatrix specifiek mogen wij heel tevreden zijn in een zeer sterk competitieveld. Alle vijf bands die speelden waren zeer aan elkaar gewaagd. Ik ben benieuwd hoe dit zal ontwikkelen voor het komende seizoen.” Naast die eerste plaats voor de band was er ook een prijs voor één van hun leden. Daniël Moerenhout mocht de ‘Robert Hoogenhout Memoriam Prijs’ voor most promising young piper in ontvangst nemen.

De NOvDB kan terugkijken op een mooie competitie. Josien Teerlink: “Een zeer geslaagde dag die goed georganiseerd was door de NOvDB. Petje af voor alle deelnemers. Zonder jullie hadden we niet zo’n mooie dag gehad.” Ook Carel Ooms heeft lovende woorden voor de organisatie. “Een groot compliment aan de NOvDB voor de vlekkeloze organisatie en de geestdrift waarmee zij dit hebben gerealiseerd. Hulde! Diegenen die er niet waren hebben echt iets gemist.” Tom van Wingerden: “Het was na een paar jaar afwezigheid weer een zeer gezellige en geslaagde dag die ook via livestream te volgen was. De verbroedering tussen de bands is groot, zeker als je elkaar na zo’n lange tijd niet hebt gezien. Dat is onbeschrijfelijk.” De voorzitter van de NOvDB Sybren Vis is tevreden over de verlopen dag. “We hebben als bestuur getwijfeld of we het evenement door moesten laten gaan. Het aantal deelnemers bands was niet hoog. Maar we hebben de juiste beslissing genomen. Uit de vele positieve reacties tijdens het evenement en na afloop, is gebleken dat zowel spelers als liefhebbers het samen zijn en muziek maken erg hebben gemist. Mooi ook dat Pipeband.nl ons in de gelegenheid stelde om een livestream uit te zenden zodat degenen die niet naar Kerkdriel konden komen toch thuis of op het werk mee konden genieten. Het NOvDB-bestuur gaat de mogelijkheid onderzoeken om vaker een miniband competitie te organiseren. Wellicht kunnen we daarmee meer bands interesseren om mee te doen.”

Uitslagen Graad 4
1e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
2e plaatsVenlo Caledonian Pipe Band (NL)
3e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
4e plaatsBeatrix Pipe Band (NL)
5e plaatsThe Clan MacBeth Pipe Band (NL)
Uitslagen Graad 4B MAP March
1e plaatsBeatrix Pipe Band (NL)
2e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
3e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
4e plaatsVenlo Caledonian Pipe Band (NL)
5e plaatsThe Clan MacBeth Pipe Band (NL)
Uitslagen Graad 4 MAP March Strathspey Reel (MSR)
1e plaatsInter Scaldis Pipes and Drums (NL)
2e plaatsRiverside Alliance Pipe Band (B)
Uitslagen Miniband competitie Kerkdriel, 18 maart 2023
(alleen de onderdelen waar Nederlandse doedelzakbands een prijs hebben behaald)

Niels van Raemdoncksolo drumming Intermediate March
Niels van Raemdoncksolo drumming Intermediate 6/8 March
Nathalie Moerenhoutsolo drumming open hornpipe / jig
Richard Papenssolo drumming march / strathspey / reel
Luke de Wildtsolo piping elementary slow air
Luke de Wildtsolo piping elementary march
Luke de Wildtsolo piping elementary march / strathspey / reel
Thijs Martenssolo piping 6/8 March
Thijs Martensopen solo piping march / strathspey / reel
Thijs Martensopen solo piping hornpipe / jig
Anne-Kathrin Albertsolo piping elementary hornpipe / jig
Uitslagen solo competitie Kerkdriel, 18 maart 2023
(alleen de personen met een eerste plaats)

Omslagfoto: Berdien Brijder

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.