Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Competitie voor minibands en solisten in Kerkdriel

16 maart 2023

Geschreven door: Kees

De Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB) organiseert op zaterdag 18 maart de Solo-en Miniband Competities in het MFC De Kreek te Kerkdriel. Dit evenement wordt vaak gezien als startschot voor het competitieseizoen dat voor de meeste doedelzakbands loopt tot de competitie van Alden Biesen (België) in het tweede weekend van september. Naast een aantal solisten doen er zes doedelzakbands mee uit Nederland en België.

Het is voor het eerst sinds 2019 dat de Solo-en Miniband Competities worden georganiseerd. Net als voorgaande jaren heeft NOvDB Kerkdriel uitgekozen als locatie voor het evenement. Een miniband is een kleine selectie uit de vaak grotere pipe band en bestaat uit vier tot zes doedelzakspelers, twee snaredrummers, één bassdrummer en maximaal twee tenordrummers. De bands worden beoordeeld door juryleden. De beoordelingen, zogenoemde ‘sheets’, geven feedback en een duidelijk beeld waar de band staat aan het begin van het competitieseizoen. Naast de competitie voor minibands, zijn er die dag ook wedstrijden voor solodrummers en solodoedelzakspelers. Hierbij worden verschillende muziekstijlen gespeeld zoals de ‘March’, de combinatie ‘March-Strathspey-Reel’ en de snellere ‘Hornpipe-Jig’.

Er doen zaterdag zes doedelzakbands mee in Kerkdriel. Uit België komen twee bands, namelijk Belgian Blend Pipe Band en Riverside Alliance Pipe Band. Uit Nederland komen vier bands, namelijk Beatrix Pipe Band, The Clan MacBeth Pipe Band, Venlo Caledonian Pipe Band en Inter Scaldis Pipes and Drums. Daarnaast zijn er diverse drummers en pipers die meedoen aan de verschillende onderdelen tijdens de solocompetities. De juryleden zijn Josien Teerlink en Thomas Kerkhof voor piping en Carl Ooms voor drummer. Steward is Herman Bakker.

NOvDB-voorzitter Sybren Vis heeft zin in het evenement maar vindt het jammer dat er maar weinig bands meedoen aan de competitie. “Een aantal fusies heeft gezorgd dat er minder bands zijn. Andere doedelzakbands kampen met een tekort aan spelers om aan het minimale aantal spelers te komen. En misschien is men ook wel een beetje competitiemoe.” Het evenenement is door de lage opkomst aan bands en de hoge kosten voor de organisatie teruggebracht van twee naar één dag. De eerste band speelt om 10:00u en om 17:30u is de prijsuitreiking.

De Solo-en Miniband Competities worden gehouden in MFC De Kreek aan de Wilgenplas 2 in Kerkdriel.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.