Ministerie van Doedelzaken

Nieuws

Schots Weekend in één dag!

5 september 2021

Geschreven door: Kees

Het tweede weekend van september staat traditiegetrouw in het teken van het ‘Schots Weekend’ in het Belgische Alden Biesen. Drie dagen vol Schotse cultuur met doedelzakbands, folkbands, Schotse dans, demonstraties en verkoopstands. Het is voor doedelzakbands ook de laatste competitie van het seizoen. In 2020 ging het evenement vanwege Covid19 niet door. Even zag het er naar uit dat ook dit jaar de agenda leeg zou blijven, maar op zaterdag 11 september vindt het openlucht evenement “A Day in Scotland – A Scottish Weekend Experience” plaats.

In 2019 werd “Schots Weekend” voor de 34e maal georganiseerd. Het evenement is een begrip onder liefhebbers van doedelzakbands, folkbands en de Schotse cultuur. Het wordt gehouden op de Landcommanderij Alden Biesen, in het decor van een sfeervol kasteel en heerlijke boomgaarden. In verleden traden hier bands op uit heel Europa. In 2020 ging het evenement niet door maar voor 2021 is er voor de bezoekers is een mooi alternatief bedacht.

Dit jaar organiseert het team van ‘Schots Weekend’ in samenwerking met Stad Bilzen en Alden Biesen op zaterdag 11 september het openlucht event “A Day in Scotland – A Scottish Weekend Experience”. De bezoekers kunnen in één dag genieten van vele aspecten van de Schotse cultuur zoals highland games, highland dance, folkbands en doedelzakbands. Ook is er een Schotse markt waarbij producten worden verkocht en ontbreekt ook de Fish & Chips niet. Voor het complete programma klik hier.

Het ééndaagse evenement is een ‘Covid safe ticket event’. Dit betekent dat zowel bezoekers, medewerkers, standhouders als artiesten enkel toegang krijgen op vertoon van hun Covid Safe QR-code. De COVID Safe QR code is persoonlijk en wordt vergeleken met je identiteitskaart. Er is ruimte voor een beperkt aantal bezoekers (2.500) en tickets moeten vooraf gekocht worden.

Voor meer informatie en ticketverkoop zie de website van “A Day in Scotland – A Scottish Weekend Experience”.

© Ministerie van Doedelzaken

ander nieuws…

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Inter Scaldis scoort goed in Kerkdriel

Tijdens de jaarlijkse miniband- en solocompetities op zaterdag 23 maart in Kerkdriel, sleepte Inter Scaldis Pipes and Drums de meeste prijzen binnen. Grote winnaar bij de solowedstijden was piper Martijn Selier.

Competitie Kerkdriel op één dag!

Competitie Kerkdriel op één dag!

Op zaterdag 23 maart vinden de jaarlijkse miniband- en solocompetities plaats georganiseerd door de Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands (NOvDB). Er doen zes doedelzakbands mee uit Nederland en België. Daarnaast zijn er verschillende solisten in dertien onderdelen piping en drumming.

International Bagpipe Day 2024

International Bagpipe Day 2024

10 maart is International Bagpipe Day waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van de doedelzak. De Schotse doedelzak werd in de afgelopen decennia bespeeld op bijzondere locaties en tijdens gekke acties. Ministerie van Doedelzaken heeft drie opvallende momenten uitgezocht.